FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kontrolka ciśnienia oleju
Autor Wiadomość
michaltki 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-11-2015, 18:05   kontrolka ciśnienia oleju
   Bolid: SC 1.1 SPI

Dzisiaj podczas jazdy właściwie podczas toczenia się Seicento 1.1 spi z lpg na 2 biegu przy predkosci ok. 25 km/h wrzuciłem 3 bieg i zaświeciła się kontrolka ciśnienia oleju i samochod tak jakby przygasł i szybko zredukowałem do 2-ki i zgasła. Dojechałem do domu ( nie cały km ) i nie było takich objawów nawet redukując na wyższe biegi. Czy to oznacza remont silnika? Odrazu dodam że zakupiłem Seia ze 2 miechy temu

barkor 
spamer team

Wysłany: 20-11-2015, 20:44   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

Obstawiam, że kontrolka zapaliła się po tym/w trakcie tego jak Ci przygasł, a nie że najpierw się zapaliła a później przygasł. Jak przygasł (zapewne od tego, że trochę zbyt wysoki bieg dobrałeś jak na jazdę 25km/h) to ciśnienie oleju chwilowo było za niskie i zapaliła się kontrolka (jak silnik gaśnie to pompa oleju przestaje pracować). Jeśli to było tylko jednorazowo i nie ma żadnych innych objawów to nie wiem skąd pomysł o remoncie silnika. Sprawdź tylko poziom oleju.

michaltki 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-11-2015, 21:33   

właśnie godzinke temu pomyślałem o sprawdzeniu poziomu na bagnecie przecieram go dokladnie szmatka wkladam, reszcze raz przecieram i po spokojnym wypiciu piwa wyciagam a tam sucho ! dobrze że nie zatarłem i przegrzałem silnika. Teraz czas na zlokalizowanie ew. wycieków i wymianie oleju z filtrem.
Ostatnio zmieniony przez michaltki 20-11-2015, 23:39, w całości zmieniany 1 raz  

barkor 
spamer team

Wysłany: 20-11-2015, 22:52   

No to znasz już powód zapalenia się kontrolki:) To nie wymieniałeś oleju po zakupie? Jeśli nie to nie wiadomo ile tam jest oleju w misce i czy długo silnik chodził przy niskim poziomie, a to nie wróży niczego dobrego. Jeśli nie będziesz zmieniał oleju od razu to przynajmniej dolej przed odpaleniem silnika.

michaltki 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-11-2015, 23:07   

mam 1,5l oleju GM półsyntetyku który pozostał z wymiany w Corsie B , ale wstrzymam się pare dni i kupie bańke oraz filtr oleju, czy zalanie półsyntetykiem bedzie dobrym pomysłem?

barkor 
spamer team

Wysłany: 21-11-2015, 01:41   

Możesz dolać to co masz jeśli wymianę oleju zrobisz wkrótce nawet jeżeli obecnie masz zalany jakiś inny olej niż półsyntetyk to chwilowo można dolać i jeździć bez żadnej szkody dla silnika. Półsyntetyk będzie OK, choć wśród półsyntetyków też są lepsze i gorsze oleje ale ja się na olejach nie znam. Trzeba by wywołać do odpowiedzi speca o nicku rotax24 :wink: http://www.seicento.pl/vi...0acf0638#546800

michaltki 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 25-11-2015, 17:27   

dzisiaj zabrałem się za zmianę oleju wraz z filtrem dziwna sprawa że zeszło tylko litr oleju!

ile SC 1.1 SPI bierze oleju na 1tyśkm?

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2015, 20:57   

michaltki napisał/a:
ile SC 1.1 SPI bierze oleju na 1tyśkm?
pytanie dość ciekawe :wink: pobór oleju w głównej mierze zależy od stanu silnika,sposobu eksploatacji i samego środka smarnego - nie ma tutaj stałych wartości dla 1,1 SPI.

ps. przy 0w20 może łyknąć 1,5l na 1kkm i zdrowym silniku :)) a z doświadczenia 0w30 nie pobierał w ogóle.

michaltki 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 25-11-2015, 22:14   

zapewnie bierze mi olej, choć niedługo się to okaże :D po kilku doświadczeniach z napraw wiem teraz że poprzedni właściciele nie dbali o auto, olej jak wyciekł ciemny niczym czarna farba antykorozyjna ;]

Odpowiedz do tematu