FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gwint z innych samochodów pasujący do sc/cc
Autor Wiadomość
barkor 
spamer team

Wysłany: 17-01-2016, 16:05   Gwint z innych samochodów pasujący do sc/cc
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

Czy ktoś ma jakieś informacje o zawieszeniu gwintowanym z innych samochodów pasującym do sc/cc? Wiem, że ktoś miał zamontowany ze stilo (ale był mega beton - stilo o wiele więcej waży więc nic dziwnego), słyszałem też coś o corsie/tigrze i jakiejś hondzie civic.
Czemu kombinować jak można kupić gwint dedykowany? Otóż chciałbym mieć możliwość regulacji również w górę, tak powiedzmy do wysokości jak na seryjnej sprężynie. Dedykowane gwinty max rozkręcone stoją gdzieś na -40.
Gwinty dedykowane do samochodów z kołami o większej średnicy same w sobie powinny mieć dłuższe obudowy (chyba że się mylę), więc seja na takim gwincie powinno się udać postawić przynajmniej tak wysoko jak w serii.

Podsumowując, wie ktoś jaki gwint podejdzie do seja i jakie przeróbki będą się z tym ewentualnie wiązały (bo raczej żaden nie podejdzie plug&play) ?

proshotter 
Nałogowiec

Wysłany: 17-01-2016, 17:06   
   Bolid: seicento 1.4 16v StartJet

Pasuję gwint ze Stilo nie jest jakiś mega twardy jak np. zawias pzm ;)
Ale cały amor jest dłuższy i max zejście w dół to jakieś -6cm

Ponoć pasuję też z Punto tylko trzeba lekko "fasolki" przerobić.

Najtaniej jest chyba przerobić amorek mtsa...kupić zestaw dedykowany do zrobienia gwintu w hondzie
(tuleje sprężyny poduszki klucz nakrętki) 300zł komplet na 4 amorki.

Jak chcesz mieć spory zakres regulacji i jednocześnie mało opuszczone auto to poleciłbym przeróbkę tego ze stilo.

barkor 
spamer team

Wysłany: 17-01-2016, 20:54   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

proshotter napisał/a:
Pasuję gwint ze Stilo nie jest jakiś mega twardy jak np. zawias pzm ;)
Ale cały amor jest dłuższy i max zejście w dół to jakieś -6cm

Jak chcesz mieć spory zakres regulacji i jednocześnie mało opuszczone auto to poleciłbym przeróbkę tego ze stilo.

No to taki gwint by mi bardzo odpowiadał, myślałem, że jest twardszy, a skoro nie aż taki twardy jak pzm to mógłby być:) Z tymże akurat dostępność i cena gwintu do stilo jest kiepska. Obecnie na allegro dostępne są tylko zestawy przód i tył za 1,5tys zł. Raczej z tego względu odpada ta opcja ;/

reset1981 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 23-01-2016, 00:06   
   Bolid: sc 1.2 16v

Ja mam gwint od stilo wsadzony. Są dwa rodzaje szerokości mocowań do zwrotnic w zależności od silnika w stilo, mocowania i tak trzeba przerobić bo się otwory nie zgadzają. ja po prostu zrobiłem duże fasolki i na oryginalne mocowanie do zwrotnicy przyspawałem mocowanie z seryjnego amortyzatora. na oryginalnych wkładach fk i sprężynach z gwintu corsy b nie było jakoś przesadnie twardo, teraz mam wkłady od tatechiksa z gwintu od corsy i jest twardziej. obniżenie maksymalne jak wcześniej pisano jakieś 60mm. czyli mozna powiedzieć że mam ta techniksa w kolumnie fk z fiata stilo :grin:

Odpowiedz do tematu