FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zbieżność??
Autor Wiadomość
mati1356 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 27-01-2016, 19:06   Zbieżność??
   Bolid: siecento 900

Pytanie po zmianie drążków kierowniczych ustawiałem zbieżność później się okazało że tylne tuleje były tak wyrobione że koło miało duży luz.Podczas ustawiania zbieżności już był i czy ten luz złe ustawienie koła mogło zaważyć na złym ustawieniu zbieżności przodu??Czy jedno do drugiego nie ma powiązania

barkor 
spamer team

Wysłany: 27-01-2016, 19:43   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

Zbieżność przednich kół raczej powinna być OK mimo luzów z tyłu, choć nie wiem jak działa aparatura do ustawiania zbieżności, pamiętam tylko że do tylnych kół też mocowali mi aparaturę. Swoją drogą mechanik powinien przed zrobieniem zbieżności skontrolować luzy w zawieszeniu (to jest podstawowa czynność). Ale może mechanik skontrolował tylko luzy z przodu co by oznaczało, że faktycznie ewentualny luz w tylnym zawieszeniu nie ma żadnego wpływu na poprawność ustawienia zbieżności z przodu.
Najlepiej z tym pytaniem byłoby zadzwonić do warsztatu, w którym robiłeś zbieżność.

mati1356 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 27-01-2016, 19:49   

Ok dzięki za info a jeszcze jedno po wymianie tuleji auto mi myszkuje nie mam za bardzo jak sprawdzić teraz tego ale jakby sprężyna na dole w gnieździe nie siadła mi tak jak ma to może być taki objaw auto niby patrząc z tyłu jest prosto ale wydaje się że prawa strona trochę wyżej jest patrząc po nadkolach.Objawy takie mam ze podczas ostrego skrętu nie można wyczuć kierownicy i auto zachowuje się jakby wogóle opony nie stykały się z podłożem.

barkor 
spamer team

Wysłany: 27-01-2016, 21:09   

No to musisz obejrzeć tylne zawieszenie, jeśli jedna strona stoi wyżej to może to być przyczyną ściągania, bo zawieszenie z tyłu w wyniku podwyższania/obniżania zmienia geometrię (pochylenie kola i zbieżność z tyłu), więc jeśli jedno koło stoi wyżej a drugie niżej to w obu kołach będzie inna geometria. Ale jeśli z tyłu nie zauważysz nic niepokojącego to być może ta zbieżność przodu będzie źle ustawiona, ale to wtedy nadaje się chyba na reklamację, bo mechanik powinien sprawdzić te luzy zanim zrobi zbieżność.

ir3n3usz 
Nałogowiec

Wysłany: 27-01-2016, 22:18   
   Bolid: SC 1.2 16V LPG

Przód ustawia się na bazie tyłu. Jeśli z tyłu po wymianie tulei zmieniła się zbieżność, to przód też trzeba sprawdzić, bo był ustawiony wcześniej na bazie rozjechanego tyłu dlatego źle się prowadzi tak ja napisałeś.

Najgorzej jak jest jedna strona rozjechana bardziej i po wymianie tulei wraca wszystko w granice tolerancji to przód na bank będzie źle później.

mati1356 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 27-01-2016, 22:26   

Dzięki wielkie za informacje bo dokładnie tak miałem lewą stronę z luzem i to sporym na postoju opierając się o koło z tyłu można było ruszać nim przód tył ok 1 cm. No nic muszę jechać ustawić zbieżność już drugi raz w tym miesiącu dzięki

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 28-01-2016, 07:39   
   Bolid: sey 1.2 16v [był] / punto 1.4T GT / saab 2.0T

mati1356 napisał/a:
tak miałem lewą stronę z luzem i to sporym na postoju opierając się o koło z tyłu można było ruszać nim przód tył ok 1 cm. No nic muszę jechać ustawić zbieżność już drugi raz w tym miesiącu
Skoro widziałeś jak koło goni to po co jechałeś na zbieżność z usterką zawiasu?
Pytanie też co to za idiota ustawiał ci zbieżność widząc luz na kole? Ty możesz się nie znać ale gość zachował się poniżej krytyki.
Ja miałem minimalny luz w kole, na łożysku, czego w ogóle nie było czuć podczas jazdy. Po wymianie wahacza na zbiezbieżność, a tu info że nie ma sensu ustawiać póki łożyska nie wymienię.
Na twoim miejscu jechałbym teraz do nich w ramach reklamacji

barkor 
spamer team

Wysłany: 28-01-2016, 09:29   

X-raT napisał/a:

Pytanie też co to za idiota ustawiał ci zbieżność widząc luz na kole? Ty możesz się nie znać ale gość zachował się poniżej krytyki.
Ja miałem minimalny luz w kole, na łożysku, czego w ogóle nie było czuć podczas jazdy. Po wymianie wahacza na zbiezbieżność, a tu info że nie ma sensu ustawiać póki łożyska nie wymienię.
Na twoim miejscu jechałbym teraz do nich w ramach reklamacji

U mnie było podobnie w astrze żony, żadnych luzów nie było czuć ale najpierw przed zbieżnością dokładnie sprawdzili i wyszło, że coś tam trzeba wymienić i wręcz odprawili mnie z kwitkiem dopóki nie zlikwiduję wszystkich luzów w zawieszeniu.

ul7855 
Nałogowiec

Wysłany: 28-01-2016, 09:56   
   Bolid: 1.1 MPI LPG

Jak można ustawiać ponadrywane i luźne koła?
Skoro klient chce to się ustawi. Niektórzy mechanicy widać mają klapki $$$ na oczach. Skoro jesteś to dawaj ustawimy. A że to nic nie da trudno, przyjedziesz jeszcze raz po naprawie. :))

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 28-01-2016, 10:08   
   Bolid: sey 1.2 16v [był] / punto 1.4T GT / saab 2.0T

No to trzeba mieć kwit z tego ustawiania i potem powalczyć o poprawę usługi skoro ją spartolili w oczywisty sposób.

Odpowiedz do tematu