FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Seicento - pierwsza miłość :P
Autor Wiadomość
permik 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 19-04-2016, 21:51   Seicento - pierwsza miłość :P
   Bolid: Seicento 1.1 Abarth

Cześć, jestem nowy więc witajcie :P
Całkiem niedawno bo w tamtym roku bodajże w okolicach Sierpnia odebrałem prawko zdane za pierwszym i z takim lekkim niedostatkiem ale cóż. Stres był ale każdy straszył i wcale nie potrzebnie bo egzaminatorzy to także ludzie. Ale nie o tym dzisiaj.

Moje pierwsze auto kupione tydzień temu to Seicento 1.1 sporting.
Wersja dziwna bądź tańsza bo nie posiada abs i wspomagania. Jest centralka z pilota (o dziwo co mnie bardzo dziwi to problem że nie ma zamków ani wkładek, są oryginalne zaślepki itd, nie mam pojęcia czy to fanaberie poprzednich właścicieli czy tak ma być, w każdym bądź razie zabezpieczyłem się przed awarią akumulatora itd)
Zastanawia mnie kilka rzeczy mianowicie, piąty bieg - czytałem tu o SC wan i było że 4biegowe nie wychodziły, tylko piąty bieg jest zepsuty na przekładni i dlatego nie da się go wbić (1-2-3-4-R)

Ogólnie w aucie przez ten czas wykonałem wraz z bratem kilka napraw:
Wymiana pompy hamulcowej.
Polerka.
Drobne naprawy typu wymiana znienawidzonej niebieskiej żarówki od podświetlenia wnętrza na bardziej normalną czyli zwykłą żarówke jaka być powinna (w najbliższej przyszłości wymiana na LED)
Poprawa instalacji audio i nie tylko
Filtry i takie tam inne.
Odpowietrzenie układu, dolewki płynu i skontrolowanie rozrządu itd.

Najśmieszniejsze jest to że SC ma przebieg 125tyś KM. Co jest raczej nie możliwe gdyż 4ro letnie auta mają kilka razy tyle. Ale cóż, na kartkach z przeglądu się zgadza więc problemów mieć nie będę ale i tak uważam że brakuje tam kilku zer bądź licznik się po prostu przekręcił i nabija od nowa trzeci raz :)
Ogólnie do poprawy mam progi i kilka elementów na których występują parchy rdzy.

Uważam po tygodniu jazdy że jako pierwsze auto jest idealne, jedyne do czego można się przyczepić to do ubezpieczycieli ale cóż, musi być więc będzie:)
Jakieś 15km dziennie zrobię, mimo braku wspomagania jeździ się dobrze a wręcz nie mam co narzekać auto jest lekkie i łatwo się kręci

Więc jak to jest z tym piątym biegiem?

dawiddawidowski 
Moderator
Cento Nowy Sącz

Wysłany: 19-04-2016, 22:21   
   Bolid: SC Abarth 1.4 16v 6speed

permik napisał/a:
Wersja dziwna bądź tańsza bo nie posiada abs i wspomagania

w niemieckich wersjach to był standard a w polskich bez dopłaty tego nie było

permik napisał/a:
Najśmieszniejsze jest to że SC ma przebieg 125tyś KM. Co jest raczej nie możliwe gdyż 4ro letnie auta mają kilka razy tyle

to jest jak najbardziej możliwe bo większość kupuje seja jako kolejny samochód w domu na zakupy i nie robi więcej niż 5-15kkm oczywiście są wyjątki ale to mały procent, taki jak igiełki klasy premium z niskim przebiegiem :lol:

permik napisał/a:
Więc jak to jest z tym piątym biegiem?

wszystkie seicento miały fabrycznie skrzynię 5 biegową różniły się jedynie przełożeniami. Jeżeli 5 bieh nie chce się wbić to zestaw naprawczy lewarka załatwi sprawę :))

ROSSO BAROCCO by dawid

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 19-04-2016, 23:01   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

powitać krajana :)) Bym zaprosił na spoty, ale już Centomanii w Łodzi nima praktycznie :P
ale jutro (czwartek) pod M1 o 17 się zbiera świeżuteńka (tygodniowa :)) ) ekipa włoszczyny - jak coś zapraszam - im wiecej tym lepiej :))
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

permik 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-04-2016, 13:46   

Witam witam panów bądź też panie :) nie wiem bo nie znam tu jeszcze osób :)

Z tym przebiegiem to nie wiem czy możliwe, ogólnie autko wychodzi z Gliwic i nadal blaszki ma gliwickie, jeździły nim same kobiety więc raczej dużo nie natrzepały km jednak stan pojazdu nie jest adekwatny do przebiegu tak po mojemu :P

Czyli dobrze rozumiem ze do przodu jest 5 biegów i wsteczny?
Bo u mnie są 4 biegi do przodu i wsteczny - razem niby pięć.

Na zloty chwilowo muszę odpuścić niestety brak formalności, muszę gnać po kartkę od OC chwilowo auto stoi to tam wiesz. Ale jak sie odszykuje to oczywiscie jakiś zlot się zaliczy he he

boonsaw 
Nałogowiec

Wysłany: 20-04-2016, 14:12   
   Bolid: była Czerwona strzała 899ccm:( jest O2 FL

permik napisał/a:
Czyli dobrze rozumiem ze do przodu jest 5 biegów i wsteczny?

Dokładnie tak :wink:

pwwp 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-04-2016, 18:50   
   Bolid: Seicento 1.1

Co do przebiegu to auto nowe kupione w 2003 roku (r. prod 2002) ma aktualnie 78 tysięcy przebiegu także może być taki przebieg.

permik 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-04-2016, 19:03   

Tak ogólnie to co myślicie o dodaniu oświetlenia Led?
Bo w nocy te żarówki oryginalne słabo świecą, chodzi o te od podświetlenia kabiny. Rzecz jasna wymiana na led biały zimny.

Jeszcze tak rozglądam się trochę za zegarem od temperatury bo nie mam a jednak przydałby się :) tylko nie mam pojęcia gdzie wrzucić czujnik od temp. Bo pod ten oryginalny to chyba nie bardzo bo w ECU by błędy były.

Roboty tak to mam na jutro albo weekend bo trzeba będzie zdjąć cała podsufitke i wyprać.

Opłaca się wziąć wzmacniacz blaupunkt gta280? Chwilowo zaczynam z car audio. Głośnik mam 15" 250W który na radiu trzęsie autem bardzo więc myślę że taki wzmacniacz by wystarczył żeby nie przesadzać.
Planuję go sprzedać lub wymienić ma coś bardziej samochodowego o zbliżonej średnicy. Bo na tym głośniku no cóż obudowę stroilem na 45Hz a samochodowe pompki zazwyczaj na 35Hz co daje super basik :p do tego jeszcze małe wychylenie i sztywna membrana he he

Tailor93 
Nałogowiec

Wysłany: 20-04-2016, 22:34   
   Bolid: Fiat Seicento 900 "99

A ten czujnik widoczny z góry silnika nie służy czasem tylko do zapalarka kontrolki przegrzania?

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 20-04-2016, 22:42   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

jeśli SPI to owszem, bo wentylator odpala czujnik w chłodnicy.
Nie wiem co za motor siedzi w budzie permika.
Jeśli tak to śmiało można podmienić ten czujnik na inny - dedykowany wskazówce. Tylko wtedy lampka w "kapliczce" się nie zaświeci - ale ona to i tak się zapala jak już pół płynu wykipi :P
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

Odpowiedz do tematu