FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rysa na drzwiach / oklejenie auta.
Autor Wiadomość
baudelairegaudi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-05-2016, 12:08   Rysa na drzwiach / oklejenie auta.
   Bolid: Fiat Seicento Youn

Witam.
Jakiś czas temu ktoś śrubokrętem zarysował mi prawe drzwi. I to dość głęboko, bo nie dość, że rysa dochodzi aż do blachy, to jeszcze jest wgniotka.
I teraz pytanie. Czy opłaca się szpachlować i malować te drzwi, czy wymienić je na inne w tym samym kolorze, przekładając wszystko z tamtych?

I jeszcze jedno pytanie. Czy opłaca się zabezpieczyć lakier, oklejając samochód folią?
Chciałbym okleić swojego seja bezbarwną, lub czerwoną (Rosso Starter) folią, najlepiej matującą. Widziałem już, jak wyglądają Seje, które cały czas stały pod chmurką (łuszczący się lakier), a mój jest garażowany i chcę "stan nowości" utrzymać jak najdłużej. Warto?

Przykład:

proshotter 
Nałogowiec

Wysłany: 11-05-2016, 12:46   
   Bolid: seicento 1.4 16v StartJet

Witam
Nie wiem czy takie oklejanie w przypadku sc jest opłacalne...gdyż w miarę dobra folia + robota to min 3000zł I nie mówię tu o tanich foliach z allegro, które rysują się od paznokcia ;)

C do drzwi to chyba lepiej poszukać nowych/używanych w tym samym kolorze, wyjdzie na pewno taniej niż naprawa obecnych.

hołek 
Nałogowiec

Wysłany: 11-05-2016, 17:58   
   Bolid: samochód krzak

za dobrą okleinę zmieścisz się spokojnie poniżej 2tyś.
przy czym do zmiany wyglądu seja owszem, ale żeby zabezpieczyć lakier bezbarwną folią, to raczej dałbym sobie spokój. nie ta klasa aut ;)

baudelairegaudi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 12-05-2016, 06:36   

To może chociaż zderzaki i obudowy lusterek. Ciężko znaleźć takowe w dobrym stanie, zwłaszcza w kolorze Rosso Starter.

pemeczk 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 12-05-2016, 11:52   
   Bolid: Seicento FUN

Ja osobiście jestem takiego zdania ze seicento to tylko seicento. Jesli chcesz oklejac to ja ci nie bronie ale czy jest sens? Jakby miało cos się stać lusterkom czy zderzakowi to byloby to pewnie pęknięcie albo urwanie, a przed tym ta folia nie zabezpieczy. Seicento powiedzmy sobie szczerze, przedstawia mala wartość pieniezna, duchową, legendarna czy jakkolwiek. Chyba ze ma dla ciebie wartość sentymentalna i chcesz go utrzymać w stanie perfekcyjnym aż do śmierci :D

baudelairegaudi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 12-05-2016, 14:23   

pemeczk napisał/a:
Ja osobiście jestem takiego zdania ze seicento to tylko seicento. Jesli chcesz oklejac to ja ci nie bronie ale czy jest sens? Jakby miało cos się stać lusterkom czy zderzakowi to byloby to pewnie pęknięcie albo urwanie, a przed tym ta folia nie zabezpieczy. Seicento powiedzmy sobie szczerze, przedstawia mala wartość pieniezna, duchową, legendarna czy jakkolwiek. Chyba ze ma dla ciebie wartość sentymentalna i chcesz go utrzymać w stanie perfekcyjnym aż do śmierci :D

Auto ma wartość sentymentalną, ponieważ jest to spadek po dziadku. Poza tym, to jest jedyne auto, do którego mamy zaufanie, że się nie zepsuje w trakcie jazdy (pożyczyłem ojcu ten samochód, jak jeszcze nie kupił Skody Octavii, a jego Renault Espace stał w warsztacie bez silnika [eh, te 1.9 dCi]. Autko dojechało bez problemów do Holandii i z powrotem. I to dwa razy.). Poza tym, są ludzie, którzy zgadują rocznik (zazwyczaj z przedziału 2006-2009. Mylą się średnio o 8-9 lat.

roach 
spamer team

Wysłany: 13-05-2016, 12:15   
   Bolid: Seicento

masz kasę to rób co chcesz....ja bym tak robił...nie ważne czy się opłaca czy nie...to są tylko pieniądze czy je wydasz na seicento czy na Koenigsegg Regera ( takie szybkie auto ) nie ma znaczenia :wink: wgniecenie możesz wyciągnąć zabezpieczyć i wtedy okleić auto....

Odpowiedz do tematu