FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1.1 Spi nierówna praca silnika na biegu jałowym.
Autor Wiadomość
airhockey 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 07-10-2018, 13:04   1.1 Spi nierówna praca silnika na biegu jałowym.
   Bolid: seicento 1.1 spi

Witam użytkowników forum. Posiadam seicento 1.1 z instalacją lpg .. niedawno pojawił się u mnie problem z pracą silnika na biegu jałowym .. problem jest identyczny jak na tym filmie https://youtu.be/WijHSvFJ0VA Silnik tak jakby co jakiś czas mocno pulsuje/podskakuje zaznaczam ze na lpg działa dużo lepiej niż na benzynie ale problem i tak występuje. Ostatnio Zostały zmienione: przewody i świece, UPG , rozrząd , komplet filtrów oraz olej 10w40, przewody od mapsensora. Auto pracuje na instalacji lpg I generacji( na śrubę) ale z tego co widzę to ma zamontowany emulator sondy lambda i prawdopodobnie jakąś jednostkę sterującą. Poza tą nierówną pracą auto normalnie przyśpiesza i nie sprawia innych problemów... ale gdy auto nabierze pełnej temperatury mam wrażenie że w silniku słychać jakieś przebicia tak jakby iskra gdzieś strzelała ale nie można tego zlokalizować. Jeden z mechaników sugerował mi , że może to być kwestia wyregulowania luzów zaworowych ale sam nie wiem co o tym myśleć.

jackst 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 07-10-2018, 17:43   Re: 1.1 Spi nierówna praca silnika na biegu jałowym.
   Bolid: Seicento 1.1 spi

ewidentnie uszkodzona ktoras poduszka pierwszy cel tylna... u mnie tez rzucalo silnikiem po wymianie poduchy srodkowej praca silnika ulegla poprawie koszt ok.50pln

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 07-10-2018, 18:58   
   Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD

Tylko nie wymieniaj poduchy na tani zamiennik, bo zacznie Ci tak buda wibrować na wolnych obrotach, że zęby pogubisz. Sprawdzone :D

airhockey 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 07-10-2018, 19:50   
   Bolid: seicento 1.1 spi

Dzięki panowie za rady.. nie spodziewałbym się , że to może być wina poduszki na pewno to sprawdzę :D

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 08-10-2018, 20:19   
   Bolid: seicento 899

mario91 napisał/a:
Tylko nie wymieniaj poduchy na tani zamiennik, bo zacznie Ci tak buda wibrować na wolnych obrotach, że zęby pogubisz. Sprawdzone :D

O tak, też się na tym przejechałem ;( Po trzech tygodniach wibracje zanikają.

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 18-10-2018, 02:47   
   Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD

U mojego ojca po wrzuceniu takiej poduszki nie zanikły do dziś. Ostatnio jechałem jego sejem, to na wolnych obrotach tak wszystko się trzęsie, że zęby aż dzwonią. Przed wymianą poduszki tego nie było, jeździ tak już ze dwa lata i nic się nie poprawiło. Sprawdza się, że poduszki trzeba dawać tylko oryginały.

Paweł1984 
spamer team
Jasper84

Wysłany: 18-10-2018, 23:44   
   Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance

mario91 napisał/a:
U mojego ojca po wrzuceniu takiej poduszki nie zanikły do dziś. Ostatnio jechałem jego sejem, to na wolnych obrotach tak wszystko się trzęsie, że zęby aż dzwonią. Przed wymianą poduszki tego nie było, jeździ tak już ze dwa lata i nic się nie poprawiło. Sprawdza się, że poduszki trzeba dawać tylko oryginały.

Jeżeli ma nie telepać to tak i najlepiej świerze oryginały-bo oryginał z allegro jak odpakowany(taka sama zasada jak przy UPG, czy wycieraczkach,) w kontakcie z tlenem traci swoje własności...a zamienniki do seja są podłej jakości nawet dobrych firm...

Odpowiedz do tematu