FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Remontować czy dać sobie spokój sc 1.1
Autor Wiadomość
Grzesiekcaro 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 25-04-2019, 12:57   Remontować czy dać sobie spokój sc 1.1
   Bolid: Fiat seicento 1.1

Witam ponownie.

Panowie mam problem z moim sc mam do wymiany progi i 2 małe podłużnice do pospawania czy jest sens spawać i robić podłogę ?? co prawda jadę do warsztatu na oględziny i pan mi wyceni co i jak ale jak waszym zdaniem w aucie wymieniłem sporo auto jak nowe mechanicznie silnik pracuje ładnie zawieszenie dobre hamulce oki ogólnie auto ładnie wygląda nie jest przegniła karoseria Proszę o radę z waszego punktu widzenia .

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 25-04-2019, 20:38   
   Bolid: seicento 899

Takie rzeczy zawsze można podratować, wszystko zależy od zasobności portfela.

JevgieniJ 
Bywalec

Wysłany: 26-04-2019, 00:13   
   Bolid: Fiat Seicento VAN 1.1 2010

2 lata temu robiłem sobie Punto 1995: http://swat4.tk/punto/

Jak widać rozmiar prac ogromny. Sprzęt był za darmo, blachy też. Jedyne czego straciłem najwięcej to czasu. Czy było warto? Raczej tak. Te dwa lata jednak sobie jeździłem i teraz już idzie na złom, ale podłoga wytrzymałaby pewnie kolejne 10 lat, bo dałem tam podkład, chlorokauczuk i biteks, wszystko pędzlem, konkretnie grubo.

Teraz jednak już by mi się nie chciało i obecne Seicento które kupiłem jest z roku 2010 i nie wymaga żadnych tego typu prac. Oczywiście przed zimą zrobię pełną konserwację, żeby nie doprowadzić go do takiego stanu w jakim było Punto.

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 26-04-2019, 00:48   
   Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD

Szczerze? Nie warto. Używane auta tej klasy są dziś na tyle tanie, że spokojnie kupisz sobie egzemplarz w lepszym stanie, gdzie tylko trzeba będzie poczyścić powierzchowną korozję i wszystko porządnie zabezpieczyć. Posłuży Ci na lata. A skoro auto nie ma już podłogi, progów, a co gorsza podłużnic, to nie ma imho czego ratować. Może w latach 90 coś takiego miało by sens, dziś szkoda czasu i pieniędzy.

Grzesiekcaro 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 26-04-2019, 07:27   

Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi Hmm jeszcze pojadę na sprawdzenie przez blacharza zobacze co powie ;) ale coś czuję że kupie drugiego w lepszym stanie szkoda tylko mi tych 3 tyś co poszło na wszystkie części :(

Grzesiekcaro 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 26-04-2019, 07:31   

A co do podłogi to nie jest az taka zła w końcu za nią podnosili go zawsze tylko te elementy co wymieniłem są do porobienia .

junioras7 
Nałogowiec

Wysłany: 26-04-2019, 09:42   
   Bolid: Seicento 1.1 mpi

Najlepiej jak blacharz wyceni koszt całkowity wtedy będziesz wiedział na czym stoisz. Najlepiej podejdź przynajmniej do dwóch majstrów :))

https://www.facebook.com/CentoPassion/

Grzesiekcaro 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 26-04-2019, 10:33   

Tak zrobię mam na ten remont odłożone 2500 mam nadzieję że to starczy tyle mogę dać :) napisze szczerze szkoda mi auta bo ma wspomaganie kier centralny elekt szyby i z tyłu uchylane szyby a co najważniejsze razem z żoną jechałem nim do ślubu i mam wielki szacunek do niego ;)

junioras7 
Nałogowiec

Wysłany: 26-04-2019, 16:02   
   Bolid: Seicento 1.1 mpi

To jest argument żeby go zrobić. Ostatni na grupie na fb też pytał o koszt zrobienia progów i ceny podali od 250 zł do 600 zł choć i jedna osoba oferowała że zrobi próg za 150 zł (chyba musiało go mocno suszyć 😂😂😂 żeby za taką kasę to wykonał

https://www.facebook.com/CentoPassion/

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 28-04-2019, 01:21   
   Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD

Grzesiekcaro napisał/a:
razem z żoną jechałem nim do ślubu

Ano to zmienia absolutnie postać rzeczy. Szczerze mówiąc zamierzam też wsadzić trochę kasy w mojego, bo to moje pierwsze auto i mam do niego cholerny sentyment. Choć z ekonomicznego punktu widzenia nie ma to absolutnie sensu, nawet myślałem żeby przemęczyć się z nim jeszcze rok-dwa bez większego dokładania i poczekać, aż na rynku zaczną się pojawiać używki z końca produkcji. Kupić taką, przełożyć z mojego to co będzie lepsze, a resztę zezłomować. Ale jak wyobrażam sobie ogołocony wrak mojej czerwonej strzały na lawecie, w ostatniej podróży na złomowisko, to ... wolę sobie tego nie wyobrażać.

Na szczęście mojego dostałem we w miarę dobrym stanie, podłoga i progi zdrowe i nigdy nie robione. Aż dziwne przy przebiegu 100 tysięcy i całym życiu spędzonym w Krakowie, gdzie każdej zimy na ulicach lądują dziesiątki ton soli drogowej. Problemem są podłużnice z przodu i z tyłu, gdzie mam skorodowane dość mocno, ale po porządnym obstukaniu młotkiem i rurką żadna dziura nie wyszła. Przygotowałem więc tysiaka i dam go gdzieś do blacharza, żeby mi pozbył się tej rdzy póki nie przeżarło podłużnic na wylot i zabezpieczył je jakoś, plus progi i podłogę. Mam nadzieję, że zmieszczę się w tej cenie, jeśli nie trzeba będzie czegoś spawać.

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 28-04-2019, 09:01   
   Bolid: seicento 899

mario91 napisał/a:
Na szczęście mojego dostałem we w miarę dobrym stanie, podłoga i progi zdrowe i nigdy nie robione.

Mojego za to kupiłem od agenta ubezpieczeniowego z przebiegiem 164 kkm.również nic nie robione od razu wszelkie progi,profile,podłużnice, wnętrza drzwi wtrysnąłem wosk,teraz jest 224 kkm.

Grzesiekcaro 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 10-05-2019, 19:14   

Witam dziękuje za odpowiedzi jeszcze raz a tak w ogóle tu można zobaczyć moje seico ;)

https://www.youtube.com/watch?v=3mtji0KlJGQ

Odpowiedz do tematu