Przesunięty przez: Linduś 10-06-2019, 18:10 |
Przepustnica 900 jak przeczyscic ? |
Autor |
Wiadomość |
krzyss_85
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 10-06-2019, 10:14 Przepustnica 900 jak przeczyscic ?
Bolid: Seicento |
|
|
Witam mam problem z przepustnica tzn auto dziwnie pracuje na wolnych obrotach ..czasem się dusi.
Może ktoś podać manual jak się tym zająć ?;)
Z góry bardzo dziękuję !:) |
|
|
|
 |
JevgieniJ
Bywalec
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Posty: 72 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10-06-2019, 11:01
Bolid: Fiat Seicento VAN 1.1 2010 |
|
|
Robiłem to w Punto - przepustnica ta sama. Filozofii nie ma, po prostu trzeba wszystko rozkręcić na części. W tym modelu przepustnicy masz wszystko na śrubki więc nie ma problemu. Gorzej jest z przepustnicą 1.1 MPI - tam krokowiec jest wciskany i może nie dać się tak łatwo wyjąć bez uszkadzania go. Możesz od razu też zaopatrzyć się w oryginalne uszczelki, bo stare raczej się już nie będą nadawały albo nożyczki i kawałek cienkiej tektury - ja wybrałem ten drugi sposób.
https://allegro.pl/oferta/uszczelki-wtryskiwacza-wtrysku-fiat-seicento-1-1-6519004116
Po rozłożeniu całości elektronikę (wytryskiwacz, krokowiec, potencjometr, czujnik temperatury) oraz uszczelki umyj sobie benzyną. Uważaj na filtry samego wtryskiwacza, lubią pokruszyć się w rękach. Sam metalowy korpus zanurz w jakiejś silnej chemii do mycia samochodów (ja użyłem Dimer) - jak trochę poleży to wyjmij i od razu spłucz dokładnie pod ciśnieniem - inaczej syf nie zejdzie.
Efekt:
 |
|
|
|
 |
Sebastian_M26
Nałogowiec
Pomógł: 4 razy Dołączył: 12 Sty 2010 Posty: 142 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 10-06-2019, 19:36
Bolid: Seicento 900 |
|
|
To nic nie da. Do sprawdzenia wszystkie weżyki, szczególnie do map sensora o ile krokowiec sprawny. |
|
|
|
 |
|