schemat elektryczny (oznaczenia) |
Czy korzysta?e? kiedy? ze schematu elektrycznego do Twojego autka? |
Oczywista oczywisto?? :D |
|
43% |
[ 7 ] |
Pr?bowa?em, ale ni w z?b jej nie rozumiem:( |
|
25% |
[ 4 ] |
Nie, a co to jest? %D |
|
31% |
[ 5 ] |
|
Głosowań: 16 |
Wszystkich Głosów: 16 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
rupert1990
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 05-04-2012, 12:41 schemat elektryczny (oznaczenia)
Bolid: Fiat Seicento 899 |
|
|
Gorąco witam wszystkich forumowiczów!
Od dawna nurtuje mnie pewne pytanie. Wszystkie schematy niby pojmuję i nie mam żadnych problemów w ich zrozumieniu, jednak jest pewna rzecz, której nie udało mi się rozwikłać. Zamieszczam schemat z zakreślonymi w brązowe kółko oznaczeniami. Jeżeli ktoś będzie wiedział co oznaczają te literki A, B, C, D i inne jeżeli istnieją, to proszę o wyjaśnienie lub jakiegoś linka. Będę niezmiernie wdzięczny
Źródło schematu : "Sam naprawiam Fiat Seicento", Józef Zembowicz, strona 247 |
Ostatnio zmieniony przez rupert1990 05-04-2012, 13:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
matmac
nówka sztuka ;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lis 2010 Posty: 29 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 05-04-2012, 13:24
Bolid: Seicento 900 '01 |
|
|
"Sam naprawiam Fiat Seicento", Józef Zembowicz, strona 229:
Kod: |
Jeżeli element na schemacie ma więcej niż jedno połączenie, jest ono oznaczone dużymi literami A B C itd. umieszczonymi w kwadracie.
|
Wprowadzono to, żeby wprowadzić jednoznaczność na schematach. Nie odnoszą się do niczego namacalnego |
|
|
|
 |
rupert1990
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 05-04-2012, 13:40
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedź. Tyle razy już przeszukiwałem książkę, a nigdy na to nie wpadłem
Jeżeli dobrze rozumiem, to dwa przewody [B] mają wspólną jedną wtyczkę
Jeszcze raz dzięki;) |
Ostatnio zmieniony przez rupert1990 05-04-2012, 14:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mlodysc
nówka sztuka ;)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 43 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 05-04-2012, 14:22
Bolid: seicento 0,9 |
|
|
A, B, C, D to oznaczenie kostek łączących poszczególne elementy instalacji |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 05-04-2012, 14:57
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Złącze 17B jest to żółte złącze które znajdziesz odkręcając nakładkę na słupku A przy stopie kierowcy. Tam znajdziesz w tym złączu jak się przyjrzysz pod numerem 6 przewód koloru fioletowo-czarnego. Jest to plus dla sygnału dźwiękowego. Pod numerem 7 znajdziesz kolor czarno-biały. Jest to minus dla sygnału dźwiękowego. A żeby poprowadzić z kierownicy przewód uruchamiający sygnał (masę) posłużono się złączami przy przełączniku kierownicy . Są to złącza A i D co widać na schemacie . A dokładniej masa ze złącza A pod nr pinu 7 idąca przewodem czarnym idzie na wyłączniki sygnału w kierownicy skąd przewodem biało-czarnym i złączem D pod numerem pinu 5 idzie do rzeczonego żółtego złącza pod nakładką słupka i dalej do sygnału dźwiękowego.I jest to jak najbardziej namacalne. Nie jak napisał kolega matmac. Wszystko się zgadza. No prawie wszystko. Przewertowałem schematy i kilka nieprawidłowości znalazłem .
Kolego rupert1990 nie jest tak że dwa przewody B maja wspólną wtyczkę . B to oznaczenie złącza. 17B= złącze żółte pod nakładką przy kierowcy, 17A= białe złącze które również tam znajdziesz |
|
|
|
 |
n30x
Bywalec

Pomógł: 16 razy Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 57 Skąd: Knurów / Kielce
|
Wysłany: 05-04-2012, 15:29
Bolid: Seicento 899 - 2001r |
|
|
Dobra ankieta, na bank wygra odpowiedź trzecia, zaznaczyłem co by było śmiesznie
macher napisał/a: | Złącze 17B jest to żółte złącze które znajdziesz odkręcając nakładkę na słupku A przy stopie kierowcy. Tam znajdziesz w tym złączu jak się przyjrzysz pod numerem 6 przewód koloru fioletowo-czarnego. Jest to plus dla sygnału dźwiękowego. Pod numerem 7 znajdziesz kolor czarno-biały. Jest to minus dla sygnału dźwiękowego. A żeby poprowadzić z kierownicy przewód uruchamiający sygnał (masę) posłużono się złączami przy przełączniku kierownicy . Są to złącza A i D co widać na schemacie . A dokładniej masa ze złącza A pod nr pinu 7 idąca przewodem czarnym idzie na wyłączniki sygnału w kierownicy skąd przewodem biało-czarnym i złączem D pod numerem pinu 5 idzie do rzeczonego żółtego złącza pod nakładką słupka i dalej do sygnału dźwiękowego.I jest to jak najbardziej namacalne. Nie jak napisał kolega matmac. Wszystko się zgadza. No prawie wszystko. Przewertowałem schematy i kilka nieprawidłowości znalazłem .
Kolego rupert1990 nie jest tak że dwa przewody B maja wspólną wtyczkę . B to oznaczenie złącza. 17B= złącze żółte pod nakładką przy kierowcy, 17A= białe złącze które również tam znajdziesz |
Zawsze jak czytam Twoje tego typu posty to jak jestem w połowie to początku już nie rozumiem bądź nie pamiętam, Ty tak wszystko z głowy? |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 05-04-2012, 16:01
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
A gdzie tam z głowy, z encyklopedii Poza tym ciężko myśleć jak ma się 5 lat dlatego może niezrozumiale piszę.... a tak na serio to przekopałem instalacje chyba wzdłuż i w szerz bo lubię takie zagwozdki. Najciężej było rozgryźć stacyjkę ale też wiem co i jak . No i ten panel gdzie jest wyłącznik awaryjnych tez trudno ale jakoś poszło. |
|
|
|
 |
rupert1990
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-04-2012, 09:57
|
|
podsyłam jeszcze raz zdjęcie bo widzę, że wygasło. mam nadzieję, że tym razem już nie zniknie, a przynajmniej nie tak szybko;)
Przy okazji dziękuję wszystkim za odpowiedzi
 |
|
|
|
 |
|