FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tłumik końcowy od Fiata 125p
Autor Wiadomość
endriu 
Nałogowiec

Wysłany: 15-04-2007, 22:35   Tłumik końcowy od Fiata 125p
   Bolid: seicento

Wiem ze bylo troche o tym na forum bo sam kiedys widzialem, ale teraz nie moge znalesc stad moje pytanie.
Chce troszke poeksperymentowac z wydechem, zeby głosniej brzmial, wiem ze tanim sposobem jest zalozenie tlumika koncowego od fiata 125p
1. Jak to brzmi ?? (jest głosny, przerazajca glosny itp) (nie mam tlumika srodkowago)
2. jak to wplywa na silnik ??
3. jak wplywa na osiagi (nie spadna) ??
4. jak to wplywa na zuzycie paliwa ??

prosze o jakies opinie i spostrzezenia, moze ktos ma cos takiego ?

Kroopek 
za dużo się czepia do forum
SILESIA TEAM

Wysłany: 15-04-2007, 22:39   
   Bolid: SC 900 ;> toczy siem

powiem tak slyszalem Diter z silesi ma taki

brzmi ekstra jak dla mnie
a sillnik spisuje sie ekstra z tego co mi wiadomo

Szydzisz ze mnie ?? No to chodź tu, weź ze sobą swoich chłopców! - chyba że pękasz jak kondomy z kiosku :P

juri 
Bywalec

Wysłany: 15-04-2007, 22:58   
   Bolid: punto GO 1.2 v8

dospawac uchwyty na wieszaki jakas ladna chrom koncowka i jest niezle :D szkoda ze jak sobie tak nie sprawilem no coz ale mam michaela ws i tez jest dobrze a jak bedzie kolektor inny i nie bedzie kata to bedzie glos wwrrrrrrr :twisted:
juri.centomania.pl

kultowiec
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2007, 08:34   

Witam jestem tu nowy !!!Mam takie pytanie planuje wyrzucic w moim MPI kolektor z katalizatorem a wstawic rure!!! Co zrobic z Sondami???

szymonek 
ĄĄĘĘĘ

Wysłany: 21-04-2007, 10:38   
   Bolid: 1E 187

kultowiec napisał/a:
Witam jestem tu nowy !!!Mam takie pytanie planuje wyrzucic w moim MPI kolektor z katalizatorem a wstawic rure!!! Co zrobic z Sondami???

Było - poszukaj :!:

Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki... cuda zajmują mi trochę więcej czasu... :))

Sowi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-04-2007, 09:53   Re: Tłumik
   Bolid: SC 899

endriu napisał/a:
Wiem ze bylo troche o tym na forum bo sam kiedys widzialem, ale teraz nie moge znalesc stad moje pytanie.
Chce troszke poeksperymentowac z wydechem, zeby głosniej brzmial, wiem ze tanim sposobem jest zalozenie tlumika koncowego od fiata 125p
1. Jak to brzmi ?? (jest głosny, przerazajca glosny itp) (nie mam tlumika srodkowago)
2. jak to wplywa na silnik ??
3. jak wplywa na osiagi (nie spadna) ??
4. jak to wplywa na zuzycie paliwa ??

prosze o jakies opinie i spostrzezenia, moze ktos ma cos takiego ?

tak zwany polish mungen:D tlumik jest ogien,zalozylem taki i pierwsza mysl po odpaleniu(swiezutki ladnie strzelił:D) ze mam po dowodzie..:P ale ale tak po 2 dniach jazdy jakby przycichł i wydobywa sie do dzis ladne brzmienie, pozostaje mi polecic taki tlumik z kanta:)

duzo tez zalezy od rur jakie dasz.znajomy tez ma owy tlumik tlyko ze znawca wiekszy poucinal standardowe rurki i zamontowal takie o wiekszej sredniy (przerobil cala rurke,az pod katalizator zwiekszyl kapke srednice) i za samym tlumikiem rurke tez ma wieksza kapeczke,niz ta moja org z tego tłumola.

Jesli chodzi o atest to gdzies czytalem ze te tlumiki przechodza normalnie gdy nas wladze lapnie,poniewaz te tlumole sa dopuszczone do uzytkowania i podobno maja wybity na tlumiku atest (nie sprawdzalem) i ze niema z tym problemow,bo przeciez kant to tez auto i z takowym jezdził.
Pozdrawiam. i tak wogole witam po dluuuuuugiej przerwie..
Ostatnio zmieniony przez Sowi 22-04-2007, 09:59, w całości zmieniany 2 razy  

sclot 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-04-2007, 10:20   Re: Tłumik
   Bolid: Seicento 1.1 MPI

wstawiasz z duzego fiata tumol dokladasz jakas ladna koncowke i gra a co do dzwieku powiem ze jest to dzwiek zblizony do michela ws jednak znacznie ladniejszy, zdania sa podzielone kazdy zachwala to co ma ale ja bym w zyciu nie kupil michela bo lepszy efekt mozna uzyskac montujac wlasnie taki tlumik z duzego fiata a koszty nieporownywalne

pozdrawiam

Sowi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-04-2007, 13:19   Re: Tłumik

sclot napisał/a:
wstawiasz z duzego fiata tumol dokladasz jakas ladna koncowke i gra a co do dzwieku powiem ze jest to dzwiek zblizony do michela ws jednak znacznie ladniejszy, zdania sa podzielone kazdy zachwala to co ma ale ja bym w zyciu nie kupil michela bo lepszy efekt mozna uzyskac montujac wlasnie taki tlumik z duzego fiata a koszty nieporownywalne

pozdrawiam

otoz to, w moim przypadku - 80zł

Bart_82 
Nałogowiec
stajenny :)

Wysłany: 22-04-2007, 15:20   
   Bolid: Seicento 1,1 SPI

tyle ze taki domowej roboty tlumik daje jedynie to ze jest glosno nic pozatym

Sowi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 23-04-2007, 11:06   

bart_82 napisał/a:
tyle ze taki domowej roboty tlumik daje jedynie to ze jest glosno nic pozatym

nie jest to rewelka ale po zalozeniu przelotowki mi sie autko odmulilo

olosc11mpi 
Nałogowiec

Wysłany: 03-05-2007, 23:13   
   Bolid: sc 1.1 MPI 2002

a o co chodzi z tym "po dowodzie" jaki jest limit dB na miasto ??? ?? i czy stóże moga się tak dla relaksu przyczepić.

Ps: podobno po kilku dniach elektronika ogarnia nowy wydech i deko cichnie - sprawdzone

Kroopek 
za dużo się czepia do forum
SILESIA TEAM

Wysłany: 04-05-2007, 07:16   
   Bolid: SC 900 ;> toczy siem

olosc11mpi napisał/a:
a o co chodzi z tym "po dowodzie" jaki jest limit dB na miasto ??? ?? i czy stóże moga się tak dla relaksu przyczepić.

96dB

Cytat:
Ps: podobno po kilku dniach elektronika ogarnia nowy wydech i deko cichnie - sprawdzone

troszke pomieszales teorie
elektronika po kilku dniach dostraja sie do tlumoka i samochod zaczyna jechac a co do cichniecia to najciszej jest napoczatku pozniej wraz z przepaleniem tlumoka jush jest tylko glosniej

Szydzisz ze mnie ?? No to chodź tu, weź ze sobą swoich chłopców! - chyba że pękasz jak kondomy z kiosku :P

olosc11mpi 
Nałogowiec

Wysłany: 04-05-2007, 10:54   
   Bolid: sc 1.1 MPI 2002

ja mam tak że jak załozyłem to było głośniej niz po jakichś 300 km - ale to subiektywne odczucie. I nie mówie o przepalaniu tylko o tej początkowej adaptacji. A tej informacji udzielił mi Lech Weglarski od którego kupiłem tłumik. I u mnie tak też wyszło.

Teraz trzeba się cieszyć i nie otwierać szyb.
Oby tylko łba nie urwało później bo ze słuchawkami śmigać to głupio. Pozdrawiam :wesoly:
Ostatnio zmieniony przez olosc11mpi 04-05-2007, 11:00, w całości zmieniany 1 raz  

redSEJO
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2007, 11:37   Re: Tłumik

Cześć.Więc ja mam tak zrobione w moim seju 900.W katalizatorze wspawaną rułke a tłumik końcowy Ulter dedykowany,jak wejdziesz na strone Ultera to tam jest taki jeden hehe.Więc tak efekt jest niezły na biegu jałowym czy na luzie mruczy sobie,ale jak zaczynam ruszać to sie zaczyna bardzo głośno robić,umnie to brzmi jak bym ruszał dragsterem hehe ale jak juz wejde na wysze biegi to sie robi przyjemny basik we środku,dość głośny!!No to tyle jeżeli chodzi o mój wydech wiadomo każdy ma co innego pozdrawiam i życze jak najwięcej wycisnięcia decybeli hehe, z wydechu!!!!!!! :grin: :grin:

redSEJO
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2007, 11:42   Re: Tłumik

A co do osiągów silnika za sprawą wydechu hmmmm nie poczułem jakiegoś przyspieszenia nie muli a spalanie ciężko powiedziac bo jakoś tak z dokładnością tego nie mierzyłem.

Odpowiedz do tematu