Głośniczki 16 w drzwi |
Autor |
Wiadomość |
OstryBass
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 23-06-2015, 20:16 Głośniczki 16 w drzwi
Bolid: Fiat Seicento Sporting 1.1 SPI |
|
|
Witam, szukałem odpowiedniego tematu żeby coś poczytać lecz nic takowego nie znalazłem co by odpowiedziało na moje wątpliwości. Musem jest ciąć drzwi ? Jak zrobić tweetery w słupkach. Macie może jakieś zdjęcia ? Bo zastanawiam się nad wrzuceniem tam Moreli Tempo 6 |
|
|
|
|
alien_pila
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 24-06-2015, 16:00
Bolid: Fiat Seicento |
|
|
Przerabiałem ten temat w tym roku. U mnie bez wycięcia otworu w drzwiach się nie obyło, ponieważ głębokość montażowa głośników u mnie to 57 mm . W panele się nie bawiłem, tylko dałem odpowiednie dystanse z mdf-u i wyciąłem schowek pod dystans. Zabawy jest trochę i jak nie masz cierpliwości oraz doświadczenia jakiegokolwiek to zastanów się. Co do wysokotonówek to mam vify w słupkach, a z samego początku były wsadzone w oryginalne miejsce głośników w desce z tego względu iż mają duży kosz i pasowały idealnie . Gorzej było z ich graniem dlatego docelowo wylądowały na słupkach.
Pozdrawiam i powodzenia. |
|
|
|
|
OstryBass
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 25-06-2015, 22:14
Bolid: Fiat Seicento Sporting 1.1 SPI |
|
|
Chyba, ze z przodu zostawic hertz dcx 100.3. A do tyłu dac jakies 2way 165mm. Bo drzwi zbytnio nie chciałbym ciac. Mam teraz w półce i straszna cienizna... |
|
|
|
|
snefu
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-06-2015, 00:48
Bolid: Seicento 900 -> 1,2 16v -> 1,4 16v |
|
|
Sam przerabiałem, a raczej jeszcze przerabiam ten problem (jeszcze przeróbka słupków)
Najprostszym i najbardziej eleganckim rozwiązaniem jest zastosowanie tzw paneli z MDF-u tzw. TASCHKI
Sam takie mam kupiłem na jednym z portali aukcyjnych.
Jeśli będziesz cierpliwy to też pewnie tam jakieś znajdziesz...
Jeśli nie chce Ci się czekać to kup u producenta
Ciąć drzwi czy nie... oto jest pytanie...
Teoretycznie łatwiej taniej i szybciej jest ich nie ciąć.
Jednak ten krok trzeba dobrze przemyśleć i nieco poczytać na temat głośników i ich parametrów oraz zalecanych komór w jakich mają grać.
Pozostawienie nie wyciętych blach powinno nam stworzyć kickpanel
Co do głośnikach w oryginalnych miejscach to one nie grają z jednego prostego powodu... Nie mają żadnej komory w której mogły by zagrać i grają niejako w powietrzu.
Z przodu dla mnie lepiej i ładniej grały magnaty niż hertz-e (100mm) -oczywiście to zależy od preferencji słuchacza i rodzaju muzyki jaką się słucha.
Głośniki w tylnej półce ( wieś tjuning pełną gębą + brak dobrego grania) większość fanów car audio powie Ci, że od dawna nie zaleca się montażu głośników do tylnej półki.
Jest to jeden z podstawowych błędów jakie można popełnić przy tworzeniu systemu car audio (czyt. brak komory w której mogą one zagrać)
Głośniki w tylnych boczkach - siedzisz z przodu czy tyłu samochodu jak słuchasz muzyki?
Można pomyśleć o tym kroku jak często jeździmy z kimś kto siedzi z tyłu i chce słuchać muzyki.
Tak naprawdę dźwięk musi być z przodu auta.
Świetną opcją do przodu jest zestaw dwu drożny odseparowany ( myślałem nawet o trój drożnym jednak za dużo zabawy z odpowiednim ustawieniem sprzętu do tego należy mieć już dobry wzmacniacz i sporo $$$$$$)
Co ja zrobiłem?
Poszedłem na całego i wyciąłem otwory w drzwiach oraz zamontowałem panel drzwiowy.
Do panelu założyłem głośniki u-dimm el comp 6 (165mm), które są napędzane przez radio.
Z racji tego, że Seicento ma takie blaszki, że większość dźwięku ucieka na zewnątrz.
Wygłuszyłem drzwi matami butylowymi ( cena około 100-200 zł za drzwi)
Ten krok daje olbrzymie zmiany zarówno na brzmieniu średnich tonów jak i niskich.
Tu masz gotowy manual co do tweeterów.
W razie pytań służę pomocą. |
|
|
|
|
|