|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Elektryczne szyby, jest jakieś zabezpieczenie... |
Autor |
Wiadomość |
luki55
Nałogowiec

|
Wysłany: 02-03-2010, 07:25 Elektryczne szyby, jest jakieś zabezpieczenie...
Bolid: Seicento 1.1 MPI Actual 2004, FSO 125p 1986 |
|
|
Witam
Chciałem Was zapytać (może miał ktoś z tym styczność), w jaki sposób jest rozwiązane zabezpieczenie przeciw przeciążeniowe? , (jeśli takowe w ogóle istnieje), chodzi mi o to czy prąd jest odcinany w momencie kiedy szyba dojdzie do swoich skrajnych pozycji, a my dalej trzymamy wciśnięty przycisk podnoszenia lub opuszczania ?Jeśli by był jakiś czujnik to tylko w silniku...
Pozdrawiam
Łukasz |
|
|
|
 |
Bandzior
Nałogowiec

Wiek: 37 Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 384 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 02-03-2010, 07:43
Bolid: SC 1.1S & Wartburg 353S |
|
|
Nie rozbierałem jeszcze tego ale wydaje mi się że dopływ zasilania jest odcinany gdy wzrośnie prąd do danej wartości. Im większy opór napotyka silnik tym większe ma zapotrzebowanie na prąd. W większości przypadków w taki sposób zabezpiecza się silniki przed awarią. |
|
|
|
 |
luki55
Nałogowiec

|
Wysłany: 02-03-2010, 08:04
Bolid: Seicento 1.1 MPI Actual 2004, FSO 125p 1986 |
|
|
Hmm czyli tam może być jakiś warystor, jak to wszystko poskładam to postaram się zmierzyć prąd ...
[ Dodano: 03-03-2010, 09:17 ]
Wczoraj miałem się okazję przekonać (nawet prądu nie mierzyłem, bo nie musiałem), że silniki nie są zabezpieczone...Trzymanie przycisku gry szyba jest w skrajnym położeniu powoduje przygasanie auta na jałowych obrotach, bo altek stwarza taki opór (przynajmniej u mnie), .... Heh to sie teraz zdenerwowałem, bo chciałem zrobić domykanie szyb z centralnego, a tu sie okazuje, że potrzebny by był moduł domykania szyb...
Tak się zastanawiam, jak można było tak karygodnie zaprojektować instalację do szyb elektrycznych....
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|