Przesunięty przez: jerzyk 16-03-2018, 17:12 |
Seicento 1.1 MPI strzela na gazie, nierówno pracuje na benzy |
Autor |
Wiadomość |
kwiatekdawid
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 04-03-2018, 18:25 Seicento 1.1 MPI strzela na gazie, nierówno pracuje na benzy
Bolid: Seicento 1.1 MPI |
|
|
Witam wszystkich forumowiczów,
Jestem tu nowy, ale forum znam i czerpię jak najwięcej dobrego. Mam problem ze swoim sejczakiem. Mianowicie posiadam instalację gazową Tartarini TEC99 z silniczkiem krokowym DAT99 (oryginalny). Auto nierówno pracowało na benzynie, a na gazie czasami podczas dodawania gazu strzela w filtr powietrza. Przepustnica została wykręcona i wyczyszczona, tak samo silniczek krokowy, zmieniony potencjometr przepustnicy. Problem jest o tyle istotny, że dwa razy podczas strzału z przepustnicy wydmuchnęło mi krokowca, dwa razy go rozwalając i kwalifikując do wymiany.
Auto było u mechanika-gazownika. Instalacja została wymieniona, świece sprawdzone i wymieniane dwa miesiące temu, nowe przewody WN.
Kompletnie nie mam już pojęcia co może być przyczyną, bo komputer nie wykazuje żadnych błędów (sprawdzone). Nie chce kupować kolejnego krokowca, aby go zniszczyć.
Gaz wyregulowany, układ zapłonowy sprawny, krokowiec do wymiany. Czy jest lecu gdzieś lewe powietrze?
Mam jeszcze dwa pytania:
1. Czy zmienić uszczelkę między przepustnicą a gardzielą sejczaka?
2. Mikser mam w filtrze powietrza, gdzie od dołu wchodzi wąż do niego podłączony. Jest tam otwór większy niż średnica węża. Czy powinno być to uszczelnione?
Pozdrawiam serdecznie i czekam na sugestie! |
|
|
|
|
jerzyk
Loża szyderców
Pomógł: 151 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Paź 2005 Posty: 2692 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 16-03-2018, 17:16 Re: Seicento 1.1 MPI strzela na gazie, nierówno pracuje na b
Bolid: Audi |
|
|
kwiatekdawid napisał/a: | nowe przewody WN.
|
jakiej firmy przewody WN
bo niektóre radzą sobie dobrze z benzyną ale z gazem to juz nie
kwiatekdawid napisał/a: |
2. Mikser mam w filtrze powietrza, gdzie od dołu wchodzi wąż do niego podłączony. Jest tam otwór większy niż średnica węża. Czy powinno być to uszczelnione?
|
czuć gazem pod maską ?
bo jesli gaz się ulatnia to może się to przykro skończyć
daj jakies fotki tego połączenia |
|
|
|
|
alexy1999
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 20-04-2018, 13:00
Bolid: seicento 1.1 |
|
|
Witam, mam problem z obrotami w moim seicento 1.1 sporting.
Samochód sam sobie wrzuca obroty czy to na luzie czy na biegu przy kazdym postoju, podczas jazdy jest wszystko wporzadku i nie gaśnie. Na światłach wrzuca sobie coraz wieksze obroty poczym gaśnie, Pomaga ciągłe wciskanie hamulca podczas postoju, wtedy obroty spadaja i samochód nie gaśnie. Ktoś wie o co chodzi |
|
|
|
|
wojtek12321
Nałogowiec
Pomógł: 65 razy Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 443 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 20-04-2018, 17:07
Bolid: Fiat seicento 900 SX |
|
|
alexy1999 napisał/a: | Pomaga ciągłe wciskanie hamulca podczas postoju, wtedy obroty spadaja i samochód nie gaśnie. Ktoś wie o co chodzi |
Może jakiś problem z rurą podciśnienia od serwa hamulca, jakaś nieszczelność lub coś podobnego. |
|
|
|
|
jerzyk
Loża szyderców
Pomógł: 151 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Paź 2005 Posty: 2692 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 20-04-2018, 18:32
Bolid: Audi |
|
|
alexy1999 napisał/a: | Witam, mam problem z obrotami w moim seicento 1.1 sporting.
Samochód sam sobie wrzuca obroty czy to na luzie czy na biegu przy kazdym postoju, podczas jazdy jest wszystko wporzadku i nie gaśnie. Na światłach wrzuca sobie coraz wieksze obroty poczym gaśnie, Pomaga ciągłe wciskanie hamulca podczas postoju, wtedy obroty spadaja i samochód nie gaśnie. Ktoś wie o co chodzi |
czujnik temp, nieszczelność (lewe powietrze), czujnik przepustnicy, map sensor |
|
|
|
|
|