Wymiana przednich amortyzatorów |
Autor |
Wiadomość |
dedek
za dużo się czepia do forum
Pomógł: 27 razy Wiek: 38 Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 296 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-04-2008, 21:34 Wymiana przednich amortyzatorów
Bolid: Seicento 1.1 MPI |
|
|
Planuje wymienic amory z przodu a niechce placic warsztatowi po 130-150zl za wymiane kompletu, dlatego mam pytanie, bo podobno trzeba jakos sprezyny sciagnac mocno, czy tym sciagaczem dalbym rade wymienic je samemu?? |
|
|
|
 |
rebel
Bywalec

Pomógł: 2 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2007 Posty: 79 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-04-2008, 22:34
Bolid: SC 1.1 MPI |
|
|
Dasz rade. W manualach znajdziesz podpowiedzi jak to zrobić.
Pozdro |
_________________ Prędkość poszerza uśmiech, czysta fizyka
 |
|
|
|
 |
niemiec
Centrum Wypędzonych "Stein Bach"

Pomógł: 62 razy Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 222 Skąd: LHR/WWE
|
Wysłany: 25-04-2008, 07:36
Bolid: SC FUN 0,9 LPG '00 |
|
|
Ściągacz z aukcji da radę w 100% (o ile oczywiście nie jest z byle jakiej stali). Mam taki sam model, tyle że z wyposażenia warsztatowego professional (kosztował 100zł po zniżkach) i idealnie ściska sprężyny. Polecam. Resztę procedury wyszytasz w Manualach.
Przu okazji polecałbym sprawdzić przed przekładką mocowania amortyzatorów (też się zużywają - koszt 1 szt ok. 60 zł oryginał). Do tego trzeba pomacać odboje (od dołu u góry amortyzatora) czy nie są pokiereszowane, oraz obejrzeć osłony gumowe. Jeśli masz te gumki do wymiany, to zmień za jednym zamachem. |
_________________ Nie ma mnie na forum |
|
|
|
 |
dedek
|
Wysłany: 25-04-2008, 09:13
|
|
ok dzieki, zamowie taki sciagacz oraz amory na dniach i moze w przyszlym tygodniu uda mi sie to wymienic, do tego jeszcze lozysko mi pada z tylu wiec i piasty powymieniam z lozyskami - a co do nich to zamowic "oryginal" z allegro fiatowski za 60zl czy takie zamienniki za 39? |
|
|
|
 |
niemiec
Centrum Wypędzonych "Stein Bach"

Pomógł: 62 razy Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 222 Skąd: LHR/WWE
|
Wysłany: 25-04-2008, 09:30
Bolid: SC FUN 0,9 LPG '00 |
|
|
Piasty TYLKO oryginalne lub dobrej firmy (SKF w szczególności lub OPTIMAL niemiecki - bez literki A przy kodzie produktu)!!!
Na łożyskach nie oszczędzisz - założysz byle co parę złotych taniej i po paru miechach już wymiana... Lepiej daj parę gorszy więcej i następne parę latek spokoju... |
_________________ Nie ma mnie na forum |
|
|
|
 |
ArturS
coś innego

Pomógł: 33 razy Wiek: 45 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 244 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 25-04-2008, 09:59
Bolid: SC 1,1SPI VAN, Pug Partner |
|
|
niemiec napisał/a: | Piasty TYLKO oryginalne lub dobrej firmy (SKF w szczególności lub OPTIMAL niemiecki - bez literki A przy kodzie produktu)!!!
Na łożyskach nie oszczędzisz - założysz byle co parę złotych taniej i po paru miechach już wymiana... Lepiej daj parę gorszy więcej i następne parę latek spokoju... |
Dokładnie tak - ja się już kilka razy pokusiłem i kupiłem rzemiosło. Masakra Oszczędność prawie żadna przy zakupie, a duuuużo wcześniejsze zużycie. |
_________________ P. Partner 2.0HDi, SC 1.1SPi VAN
reklama |
|
|
|
 |
Pitek
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 25-04-2008, 12:30
Bolid: SC 1,1 S |
|
|
Ja wymieniałem samemu. Jedynie co musiałem zainwestować w ściągacz i dało radę |
_________________ Lubię ruchy kobiet byleby były rytmiczne |
|
|
|
 |
dedek
|
Wysłany: 27-04-2008, 21:45
|
|
zamierzam zamowic w tym sklepie amortyzatory na przod, osłony gumowe amortyzatorow i piasty wraz z lozyskami.
no i mam pytania:
czy te piasty z lozyskami, ktore ten sklep oferuje moga byc, czy sie nie rozpadna po 2 tygodniach, mimo ze daja "gwarancje", a drugie pytanie to to czy kupic jedna czy dwie piasty kompletne, skoro halasuje tylko przy jezdzie na wprost i luku w lewo, a w prawo jest cicho, halas dobiega tylko z lewego tylnego kola.. |
|
|
|
 |
|