Sterownik nie widzi prędkości samochodu |
Autor |
Wiadomość |
stanio
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 25-01-2021, 19:27 Sterownik nie widzi prędkości samochodu
Bolid: Seicento |
|
|
Co się dzieje w przypadku gdy sterownik nie widzi prędkości samochodu. Z powodu swapu silnika, skrzynia ze sportinga została, dlatego też predkość jest pokazywana analogowo - po lince. W obecnym silniku powinien on mieć czujnik prędkości wkrecony w skrzynię biegów. Samochód jeździ, natomiast niepokoi mnie nieco uboga mieszanka pod obciążeniem (ledwo dobija do lambdy 1 przy wysokich obrotach). Czy jest możliwe ze sterownik CAŁY CZAS myśli ze jest np na biegu jałowym? MAP sensor itd podpięte, jedyne czego komputer nie widzi to tak jak napisałem - prędkości. |
|
|
|
|
mario91
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Lut 2015 Posty: 550 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25-01-2021, 23:55
Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD |
|
|
Przede wszystkim sterownik nie będzie zaliczał przebiegu, ale to chyba najmniejszy problem. Na pewno sterownik od mpi wykorzystuje prędkość do jeszcze jednej rzeczy: Jeśli koła kręcą się choćby minimalnie, wolne obroty są na sztywno ustawiane na wartość 950 na minutę. Dzięki temu auto nie dławi się gdy puścisz go bez gazu żeby tylko tylko toczyło. Nie sądzę jednak żeby było to spowodowane zbyt ubogą mieszanką. Sterownik od mpi ma parametr "stan pedału przyspieszenia" czy jakoś tak i przyjmuje on wartości "bieg jałowy, średni, pełen gaz". Zmieniają się one w zależności od sygnału z czujnika otwarcia przepustnicy. |
|
|
|
|
stanio
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-01-2021, 09:33
Bolid: Seicento |
|
|
Komputer jest od 1.2 16V (182B2000) z bravy czyli Bosch Motronic 1.5.5. Mój błąd bo nie doprecyzowałem. Chętnie bym wstawił ten czujnik prędkości, ale czy jest możliwość wsadzenia go do tej skrzyni z seicento? Jest tam taka okrągła czarna 'zaślepka' od góry |
|
|
|
|
mario91
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Lut 2015 Posty: 550 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-01-2021, 11:33
Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD |
|
|
Zarówno zwykle mpi jak i Sportingi mpi miały elektroniczne liczniki, wiec nie powinno być z tym żadnego problemu. Chyba że chcesz zachować stary licznik na linkę. Ale były nawet specjalne wersje czujnika analogowo-cyfrowe które stosowano w starszych sejach że wspomaganiem. Choć te czujniki będą trudno dostępne.
Czarna zaślepka od góry skrzyni to odpowietrzenie. Cyfrowy czujnik montujesz w miejsce obecnego. |
|
|
|
|
|