|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Seicento 1.1 Mpi 2001r |
Autor |
Wiadomość |
Kociemb
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 04-06-2018, 21:01 Seicento 1.1 Mpi 2001r
Bolid: 1.1 mpi sporting |
|
|
Witam!
Problem zaczął się jakiś czas temu, początkowo po odpaleniu na zimnym, silnik kulawo chodził przez kilka sekund, po lekkim rozgrzaniu jeździł bez problemowo.
Od niedawna cały czas pracuje tylko na 2 cylindry, raz na jakiś czas zaskakując na wszystkie 4...
Świece były wymieniane niecałe 10tys temu. Teraz wymieniłem przewody zapłonowe i cewki i bez poprawy.
Obie cewki dają iskrę, jednak silnik pracuje tylko na cylindry 1-4, po odpięciu któregoś przewodu tej cewki ( cylindry 1-4) lub całej cewki silnik nie odpala. Odpięcie cewki od cylindrów 2-3 nie wprowadza żadnej zmiany w odpalaniu ani w pracy silnika.
Z tego co udało mi się wyczytać to usterka sterownika często objawia się w ten sposób że iskra jest, a silnik pracuje na 2 cylindry bo wtryski są odcięte przez ecu... Check engine pali się non stop, ale tak już było od zakupu auta (zapewne przez lpg)
W moim Seicento mam sterownik IAW 59F .M5
I tutaj kolejne pytanie, czy sterownik mogę kupić na szrocie i normalnie założyć, czy wymaga jakiegoś rozkodowania... Na allegro widzę dostępne już rozkodowane sterowniki... Czy to koniecznie w przypadku tego sterownika ?
A może uszczelka pod głowicą ?
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc !! |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Pomógł: 141 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 04-06-2018, 22:40
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
na tych ECU niestety się zdarzało.
Pytanie jaki błąd widzi komputer - jeśli cewka to to będzie to niestety.
W przypadku zakupu trzeba brać ten rozkodowany - bo inaczej nie odpalisz auta jak ma zakodowane immo z "dawcy" |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
Kociemb
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-06-2018, 09:13
Bolid: 1.1 mpi sporting |
|
|
Problem rozwiązany - uszkodzone ECU - naprawa 150zł praktycznie od ręki, zobaczymy jak długo to pośmiga
Co do błędów jakie były na kompie to:
-błąd cewki
-błąd katalizatora
-wypadanie zapłonów |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|