Pobór prądu przez tube |
Autor |
Wiadomość |
z0mek
Nałogowiec
Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Lis 2009 Posty: 404 Skąd: Okolice Krakowa
|
Wysłany: 02-11-2014, 07:12 Pobór prądu przez tube
Bolid: Odpychające się 95KM |
|
|
Witam
Problem jest taki, że tuba aktywna rozładowuje mi akumulator (jak zdążyłem zdiagnozować) po 2 dniach mniej więcej. Zmierzyłem pobór prądu i wyszło 0.4V. Instalacja zrobiona raczej standardowo:
-radio podpięte niezależnie od pozycji kluczyka w stacyjce
-tuba plus do akumulatora (tutaj zmierzyłem jaki ma pobór gdy radio i silnik wyłączone są)
-tuba minus do śruby mocującej fotel do szyny
Prośba o pomoc i pytanie moje następujące, jest jakiś sposób albo inne podłączenie żebym nie musiał za każdym razem po zostawieniu auta rozłączać bezpiecznik od tuby przy akumulatorze? |
_________________ dobry plan nigdy nie jest zły, bo zły plan rzadko bywa dobry
Borki 2010 #122
Szczyrk 2013 #124
Szczyrk 2014 #65 |
|
|
|
|
Ichtio
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Wiek: 29 Dołączył: 25 Sty 2013 Posty: 376 Skąd: Marklowice (SWD)
|
Wysłany: 02-11-2014, 09:27
Bolid: Fiat Seicento 900 Young |
|
|
Witam. Do wzmacniacza zapewne masz podpięty jeszcze przewód podpisany "REM". Ten przewód musisz podpiąć do radia (niebieski przewód do sterowania np. anteną). Wtedy wzmacniacz będzie uruchamiał się razem z radiem. Jeśli takiego przewodu nie posiadasz to polecam pod kierownicą zainstalować jakiś wyłącznik i podłączyć do niego przewód zasilający. |
|
|
|
|
dawiddawidowski
Moderator Cento Nowy Sącz
Pomógł: 47 razy Wiek: 32 Dołączył: 06 Mar 2013 Posty: 3642 Skąd: NS
|
Wysłany: 02-11-2014, 09:34
Bolid: SC Abarth 1.4 16v 6speed |
|
|
Ja wzmacniacz podpiąłem pod zapłon bo też co dwa dni rozładowywał mi aku Święty spokój bo na postoju gra bez tuby i prądu nie bierze x razy |
_________________ Polska Jazda SC
ROSSO BAROCCO by dawid |
|
|
|
|
z0mek
Nałogowiec
Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Lis 2009 Posty: 404 Skąd: Okolice Krakowa
|
Wysłany: 02-11-2014, 10:49
Bolid: Odpychające się 95KM |
|
|
Cytat: | Do wzmacniacza zapewne masz podpięty jeszcze przewód podpisany "REM". Ten przewód musisz podpiąć do radia (niebieski przewód do sterowania np. anteną). Wtedy wzmacniacz będzie uruchamiał się razem z radiem. |
Tak wygląda kabelkologia tej tuby. Wychodzi na to z tego co patrzyłem, ze REM jest podłączony do radia a mimo to pobiera prąd jak wyłączę radio i nawet panel ściągnę. Może to być wina tego ,że radio jest niezależne od stacyjki?
Cytat: | Ja wzmacniacz podpiąłem pod zapłon bo też co dwa dni rozładowywał mi aku Święty spokój bo na postoju gra bez tuby i prądu nie bierze x razy |
Kombinowałem coś żeby zrobić właśnie w ten sposób albo po prostu wyłącznik jakiś zrobić osobny ale chciałem się wcześniej dowiedzieć czy nie ma innych opcji |
_________________ dobry plan nigdy nie jest zły, bo zły plan rzadko bywa dobry
Borki 2010 #122
Szczyrk 2013 #124
Szczyrk 2014 #65 |
|
|
|
|
Ichtio
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Wiek: 29 Dołączył: 25 Sty 2013 Posty: 376 Skąd: Marklowice (SWD)
|
Wysłany: 02-11-2014, 13:34
Bolid: Fiat Seicento 900 Young |
|
|
Tak, z pewnością to wina złego podłączenia radia... Radio najlepiej podłącz do stacyjki lub np. do zasilania zapalniczki (ja tak mam i żadnych problemów niema) Ewentualnie zrobić wyłącznik ale będziesz o nim zapewne zapominał Ewentualnie możesz dać wyłącznik z jakąś diodą sygnalizującą |
|
|
|
|
iNteNse
Nałogowiec
Pomógł: 4 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Sty 2012 Posty: 835 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 02-11-2014, 21:14
Bolid: White lover |
|
|
Jak masz radio podłączone? Ja miałem podobny problem tylko, że nie wiedziałem co mi aku rozładowywuje. Okazało się, że źle zostało podłączone radio. Sprawdź jak masz radio podłączone.
Ogólnie, aby nie rozładowywało powinno być tak.
Zółty kabel od wtyczki radia, czyli pamięć powinna być podłączone pod stałe 12v czyli akumulator.
Czerwony, od zasilania radia podłączony pod 12V po stacyjce albo zapalniczka. Wtedy to ma ręce i nogi. No i remote powinien być podłączony ze wzmaka do radia bo inaczej w taki sposób tez może ci rozładowywać aku |
_________________ Youtube
White lover
All bad things must come to an end.. |
|
|
|
|
intermis
Bywalec
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 17 Gru 2008 Posty: 62 Skąd: Jędrzejów
|
Wysłany: 22-11-2014, 14:06
Bolid: Seicento Sporting 1.1 SPI / 1.2 MPI |
|
|
Niektóre radyjka pobierają sporo prądu nawet gdy nic nie robią i jest zdjęty panel, kolega tak miał z radiem Alpine. Teraz ma dorobiony przełącznik on/off na 12V i problem ustał (nie chciał grzebać przy plusie po stacyjce). |
|
|
|
|
iNteNse
Nałogowiec
Pomógł: 4 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Sty 2012 Posty: 835 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 23-11-2014, 01:19
Bolid: White lover |
|
|
Jak nie chce przy stacyjce grzebać to lepszą alternatywą będzie zapalniczka o ile jest poprowadzona instalacja dobrze. Zawsze to mniejszy problem, gdy coś poknoci z zapalniczką niż ze stacyjką. Banalnie nawet dla laika zrobić zasilanie po stacyjce |
_________________ Youtube
White lover
All bad things must come to an end.. |
|
|
|
|
|