FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem ze stacyjką!
Autor Wiadomość
zassawka 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 05-08-2011, 23:40   Problem ze stacyjką!
   Bolid: seicento 900

Witam! Posiadam seicento 900 i mam taki oto problem, otóż ostatnio miałem bardzo duże problemy z przekręceniem kluczyka (dopiero po kilkunastu próbach zaskakiwał) więc dzisiaj rano postanowiłem nasmarować stacyjkę i po wykonaniu tej o to czynności przekręcenie kluczyka stało się niemożliwością :( W tej chwili jestem w kropce i nie za bardzo wiem co mam począć w tej sytuacji, gdyż z tego co słyszałem aby wymienić wkład trzeba przekręcić kluczyk o jedną pozycję po czym wcisnąć guzik blokujący go, a zablokowana stacyjka uniemożliwia mi to. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc, co mogę zrobić z tym fantem?

ciocia 
Nałogowiec

Wysłany: 05-08-2011, 23:51   
   Bolid: seicento

poruszaj kierownica i przekrec kluczyk:)

AdaMs 
Nałogowiec
Przyjaciel klubu

Wysłany: 05-08-2011, 23:55   
   Bolid: Czarny Misiek

Jeżeli to faktycznie włączona blokada kierownicy to --> :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Albo spróbuj drugim kluczykiem, w starej stacyjce tak miałem ;) Jeden kluczyk śmigał, a drugi nie... Teraz mam zestaw od Pandy i problemy znikły ;)

Blog Fiat Panda lub forum Fiat 500X

zassawka 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 06-08-2011, 00:23   

Sprawdzałem oby dwoma kluczykami i raczej to nie jest blokada kierownicy. (Sprawdzane przeze mnie i drugiego kierowce z 22 letnim stażem.) Wygląda to mniej więcej tak jakby stacyjka po nasmarowaniu nagle przestała rozpoznawać kluczyk.

sejomaniak 
Nałogowiec

Wysłany: 06-08-2011, 00:52   
   Bolid: F/I/A/T Seicento BRUSH 1.1MPI

a immo masz??

marcelmax 
Bywalec

Wysłany: 06-08-2011, 06:42   
   Bolid: Seicento

zassawka napisał/a:
prawdzałem oby dwoma kluczykami i raczej to nie jest blokada kierownicy. (Sprawdzane przeze mnie i drugiego kierowce z 22 letnim stażem.) Wygląda to mniej więcej tak jakby stacyjka po nasmarowaniu nagle przestała rozpoznawać kluczyk.

pytanie czym smarowałeś ów stacyjkę bo lejąc jakikolwiek olej to tylko zrobisz w niej maż z tego syfu co przez x lat wchodził z kluczem

proponuje ci nalać delikatnie czegoś w postaci benzyny ekstrakcyjnej by rozpuścić to co trzyma wodziki i delikatnie wsuwką lub spinaczem je rozruszać co by odbiły potem kluczem, może pomoże jeszcze delikatne popukanie w stacyjkę czymś twardym ale to najpierw odkręć osłonę kolumny by nie walić z góry a z boku tak jak ułożone wodziki w niej

mnie to raz pomogło :)

i nie smaruje się zamków niczym tłustym

a imo jak masz i chcesz zmienić stacyjkę pamiętaj że w kluczu chip i trza będzie przełożyć do nowego klucza

macher 
Moderator

Wysłany: 06-08-2011, 10:22   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Miałem podobnie ale u mnie była kwestia tego rodzaju że kluczyk normalnie się wyciera w fiatach. Możesz to organoleptycznie wzrokowo stwierdzić. Zaokrąglony grot żółty metal przebija.Jak jest wytarty grot to możesz sobie kręcić ile chcesz i tak nie załapie. Drugi był nowy kluczyk i chodził bez problemu. Dorobiłem na podstawie zapasowego kilka lat temu i jest z innego materiału. Nic się nie wyciera. Jak był taki jest.Jak dorabiałem to w zakładzie powiedział że dopasuje mi zapadki w stacyjce pod tego wytartego ale jak powiedziałem że mam bez fiata code to bez problemu dorobił i używam dorobiony kluczyk do tej pory i żadnych problemów nie ma.Ciekawostką było to że ten wytarty kluczyk otwierał zamki w drzwiach ale stacyjki już nie poradził. Myślę że tu jest kwestia tego że też zamki się wycierają bo mam centralny i nieczęsto używam zapadek w zamku bo kluczykiem nie otwieram.Sprawdź u siebie czy drzwi otworzysz tym kluczykiem czy bagażnik itp. Niepotrzebnie smarowałeś bo kurz też niejako rzeźbił się pod ustawienie grotu kluczyka w stacyjce a tak zmyłeś go. Używałeś obu kluczyków? A czy oba czasem nie wytarte? Kiedyś jeden i teraz drugi? Grot powinien być bez zaokrągleń

zassawka 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 06-08-2011, 22:47   

Problem rozwiązany. Udało mi się odpalić przy entej próbie, po wyczyszczeniu wkładu benzyną i pojechałem prosto do kliniki zamków, gdzie wymienili mi wkład i dostosowali do starych kluczyków, według 'pana mechanika' poszły zapadki, nawet dorobiony kluczyk z wyższą rzeźbą nie dawał rady. Za całą operacje zapłaciłem 150 zł, pewno przepłaciłem ale takie jest życie laika :( Dziękuje wszystkim za pomoc :D

Odpowiedz do tematu