|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Dziwne zachowanie alarmu |
Autor |
Wiadomość |
Morcadon
Bywalec
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 17 Wrz 2012 Posty: 82 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 31-01-2013, 16:36 Dziwne zachowanie alarmu
Bolid: Uno 1.0 |
|
|
Witam, tym razem mam problem z alarmem. Parę dni temu (jak jeszcze były mrozy) idę do autka, naciskam guzik rozbrojenia - nic. Nie mrugął światłami, syrena nie piknęła. Patrzę na kontrolkę alarmu - uzbrojony.
Pomyślałem że może bateria pilota padła ale z dnia na dzień raczej nie przestaje działać. Dioda się na pilocie świeci przy naciśnięciu przycisku, jak zawsze.
Wziąłem kluczyk (nie mam centralnego), otwieram auto i po otwarciu drzwi oczekuję ryku syreny - a syrena ledwie zaczęła piszczeć, to było coś o głośności takiego bzyczka przypominającego o zgaszeniu świateł. No nic, wsiadam, zamykam drzwi - cisza. Kluczyk do stacyjki, zapłon jest (alarm się zdezaktywował), odpalam - żadnych problemów, kręci jak szalony (czyli akumulator w porządku)
Po przejechaniu parę km zgasiłem go, wysiadam, zamykam, próbuję uzbroić/rozbroić - brak reakcji. Dioda alarmu po wyjęciu kluczyka/przekręceniu na zero świeci się znowu, a po otwarciu maski/drzwi/klapy - syrena smętnie piszczy.
Dodatkowo - wczoraj wysiadam (drzwi otwarte-piszczy) zamykam drzwi...a on piszczy w dalszym ciągu. Cały czas ledwo słyszalnie, ale słyszalnie (a poza tym, prąd ciągnie). Co robić, odłączyłem akumulator, przyłączyłem spowrotem - przestał. Za drugim razem jak wczoraj się to zdarzyło, piszczy po zgaszeniu silnika, więc sięgam od razu do rączki otwierającej maskę..otwieram i niespodzianka - alarm zamilkł. (maska tylko odbezpieczona). Już nie wiem o co chodzi.
To chyba tyle.. Jeżeli doczytaliście aż dotąd, to pomóżcie. Co się dzieje?
Alarm - po dłuższych poszukiwaniach udało mi się ustalić - to AMAX 1200K. O taki: link |
|
|
|
 |
tomazi89
Nałogowiec przyjaciel

Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 10 Paź 2012 Posty: 463 Skąd: EKU
|
|
|
|
 |
Morcadon
Bywalec
|
Wysłany: 31-01-2013, 22:32
|
|
Nie ma Ale podejrzewam że coś z instalacją elektryczną się stało - bo np. piszczy po włączeniu (na pozycję 'zawsze wł.') lampki oświetlenia wnętrza. Mam nadzieję że np. kol. macher wskaże jakiś trop... |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 01-02-2013, 09:25
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Posprawdzaj krańcówki drzwi jedna śrubka i wyłącznik drzwiowy na wierzchu . Czy nie robi tam jakiegoś zwarcia np sól z drogi, korozja itp. Nie wiem jak masz podpięty ten alarm ale jeśli to związane z lampką wewnętrzną to właśnie możliwe że problem leży w krancówkach.
Nie ma nawet schematu tego alarmu w googlach
Popraw punkty zasilania tego alarmu - zapewne ciągnie bezpośrednio z akumulatora tak jak powinien alarm być podpięty . Kiedyś przebudowywałem instalację swego alarmu (inny ale alarm to alarm- czułe urządzenie na spadki napięcia) i dla ułatwienia zadania zrobiłem plus ze skrzynki bezpieczników a masę z karoserii - zaczął podobnie głupieć. Dopiero jak przywróciłem podłączenie zasilania bezpośrednio z akumulatora to było ok. |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
Morcadon
Bywalec
|
Wysłany: 11-02-2013, 01:06
|
|
Amore amore, odcinek 176:
Parkuję, gaszę silnik...i nagle... syrena wyje! Na maksa! No to naciskam przycisk magiczny na pilocie, ale syrena dalej niewzruszenie wyje.
W końcu zdecydowałem się odłączyć syrenę (żeby cokolwiek się dało robić). Tak też zrobiłem.
Próbuję zdezaktywować alarm..i nagle, działa. Alarm wyłączony. Uff...
Zdaje się że autko mrozów nie lubi.....
Jak będę miał chwilę to podepnę syrenę z powrotem, zobaczymy czy to nie ona powoduje jakieś zwarcie/upływ prądu. Jak ją odciąłem to wszystko się uspokoiło. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|