FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: KurczaK
25-05-2007, 22:30
Jakie 10cm na przód do SC
Autor Wiadomość
ulmi 
Centomania Podkarpacie
Przyjaciel

Wysłany: 11-01-2008, 00:26   
   Bolid: seicento 1,1 MPI

alukard, i chyba masz racje :wink: bo kupilem jakies inne i siadł mi juz lewy i na razie wroce do oryginała a potem moze Sony albo Hertz ;]

sobmatek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 18-01-2008, 20:23   
   Bolid: seicento 1.2 16v

kolego polecam jbl... nie sa tanie ale za to jaka jakośc... posiadam z przodu dwa jbl 120w, tył 6/9 300 wat tez jbl i jestem w pełni zadowolony,,, :smile:

Galus 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 18-01-2008, 21:04   
   Bolid: Fiat Coupe 1.8 16V

a ja polecam osobiście 10" Norauto. Cenowo w granicy 80-90zl ale jakościowo wyższa półka.
Naprawdę porównywałem z Magnatami z JBL i z Blaupunktem, grają czysto i barwa dźwięku jest odpowiednia.

dla chętnych mogę dodać zdjęcia i wideo tych głośniczków. :))
Ostatnio zmieniony przez Galus 18-01-2008, 21:06, w całości zmieniany 1 raz  

olosc11mpi 
Nałogowiec

Wysłany: 18-01-2008, 21:29   
   Bolid: sc 1.1 MPI 2002

Cinol3 napisał/a:
bartoszkowalski, ja mialem w seiku Blaupunkty gtx102 hp. Graly nawet nawet, wiadomo rewelacji nie bylo ale napewno lepsze niz te boschmanny :grin: POZDRO :wesoly:

o coś takiego tylko ze teraz nr przy nazwie sie zmienil
http://www.allegro.pl/ite..._vat_sklep.html

O to to - ja mam blaupy bo i radio blaup i powiem jedno - mam 4x45 i tylko czynny przód i dałem kiedys na maksa volume i nie da rady tych głośników rozwalic - nie do za......ania. Niby ludzie mówią ze skoro gra tylko przód to walnąc trójdrożne ale w takiej puszce jak sej to watpię czy odczujemy różnicę. Juz lepiej zestaw odseparowany - podobno to nowa szkoła - robisz tylko przód ale rozseparowujesz częstotliwości na tony średnie z niskimi i tweetery odzielnie na wysokosci lusterek i dopiero szafa gra :)

ADAMSKY 
Nocny zwiadowca
Nadworny Akustyk

Wysłany: 18-01-2008, 23:18   
   Bolid: SC 1.1 SPI

olosc11mpi napisał/a:
nie da rady tych głośników rozwalic

no jasne , ze nie bo te glosniki wytrzymuja na "strzal" 130W a w "ciagu" 30W RMS , radio natomiast moze wygenerowac ok 20 W RMS i niby 45W na kanal mocy MAX :wink:

olosc11mpi 
Nałogowiec

Wysłany: 19-01-2008, 13:47   
   Bolid: sc 1.1 MPI 2002

Dzięki ADAMSKY za podczyszczenie "slangu" :)) ale fakt faktem, że blaupy można w ciemno brać i nie spodziewac się wzruszeń jak w operetce ale do seja na przód starczą. Wracając do tonsila - same pozytywy słyszałem.

Pe 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 25-02-2008, 01:51   
   Bolid: SC 900 [99r]

Jeśli chodzi o mnie to kombinowanie z takimi głośnikami mija się z celem. Radyjko Kenwooda, Pionka lub też jakieś inne w granicach 300zł można spokojnie kupić i zagra to dobrze - jeśli nie jesteś melomanem ;] . Zestawik odseparowany - nisko-srednio tonowe w drzwi, tweetki w slupki lub w deske na góre i mamy ładne granie (całość za 600-700zł). Tak więc polecam się zastanowić - i w razie potrzeby dozbierać parę zł. A jeśli nie chcecie do sejko pakować droższego sprzętu to można zrobić tak jak ja - kupić taki, by posłużył w następnym aucie (o ile nie ukradną :D ).

barthez 
Nałogowiec
professional audio

Wysłany: 25-02-2008, 14:00   Re: Jakie 10cm na przód do SC
   Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046)

lord_artur napisał/a:
Też mam ochote na tonsile ale one maja moc 60W a boshmany 200W. Jakie to ma znaczenie ?? Bo jezeli chodiz o glosniki to jestem laikiem

Pomyśl ile cewka 1" może realnie przyjąć? w wypadku buszmenów będzie to góra 15-20W a tonsil jak dostanie 30W nie będzie narzekał. Za Te moce co oni tam wypisują to powinni języki i nogi łamać. Karygodne nabijanie klienta w balona mocą PMPO. Zresztą z instalacji 12V nie wyciągnie się bez przetwornicy więcej niż 18W/4R przy h=1% mocy. Po trzecie gdzie są parametry do obliczenia od grody akustycznej - chociaż podstawowe Qts, Vas, Fs. Głośnik nie pomierzony jest tyle wart ile dostanie się za jego ciężar na złomie. Taka prawda. ;/
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen.
Ostatnio zmieniony przez barthez 25-02-2008, 14:38, w całości zmieniany 2 razy  

ADAMSKY 
Nocny zwiadowca
Nadworny Akustyk

Wysłany: 25-02-2008, 23:06   
   Bolid: SC 1.1 SPI

barthez napisał/a:
Głośnik nie pomierzony jest tyle wart ile dostanie się za jego ciężar na złomie. Taka prawda.

i ja sie oczywiscie pod tym podpisze - choc gdzies juz tu pisalismy ze moc "mocy" nierowna.
Druga sprawa patrzmy na skutecznosc - 3dB to "dwa razy glosniej" - tez pisalem kiedys - przypomne :
Glosnik o mocy 50 W RMS i skutecznosci 93dB zagra tak samo "glosno" jak 100 W RMS o skutecznosci 90dB ...
Wszystkie te dane podawane przez producenta sa wazne , ale tylko wowczas gdy jest to szanowana marka. Wiadomo cena takiego produktu jest wieksza - nawet kilkukrotnie - i nie dlatego ze placimy za logo - placimy za jakosc :arrow: materialy , testy , badania itp ...
Troche moze teoretycznie , ale daje do myslenia.

Pe napisał/a:
kupić taki, by posłużył w następnym aucie

o - wlasnie - to tez bierzmy pod uwage :wink:

bachu 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 27-02-2008, 16:39   
   Bolid: seicento 1.1 - plany

witam,
czy każde 100mm wejdą do Seicento, konkretnie mam na myśli te Magnaty http://www.audiosklep.pl/magnat-classic-p-481.html ? Co wogóle uważacie o tych głośnikach i czy z samych głośników z przodu można osiągnąć jakiś efekt?

Pozdrawiam,
bachu !

piotrm12 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-03-2008, 20:32   
   Bolid: Seicento 900 SPI

bachu napisał/a:
czy każde 100mm wejdą do Seicento

Tak, trzeba tylko wyłamać dwa uchwyty (po przekątnej).
Czasem trzeba jeszcze dokładać podkładki pod wkręty bo zainstalowany na głośniku tweeter może dociskać się do maskownicy.
bachu napisał/a:
czy z samych głośników z przodu można osiągnąć jakiś efekt

Nie ;)

barthez 
Nałogowiec
professional audio

Wysłany: 04-03-2008, 20:28   

Hmm gdyby uszczelnić tą przerwę między maskownicą a głośnikiem [czym to nie wiem :?: ] i wytłumić watoliną tył za głośnikiem to może dałoby radę wykrztusić te 60Hz przy jakimś spadku. Ma ktoś jakiś pomysł jak i czym uszczelnić tą przerwę :?:

3dB nie jest dwa razy głośniej ale słyszalnie głośniej. Ludzkie ucho ma charakterystykę logarytmiczną i dopiero wzrost o 10dB daje efekt dwu krotności głośności.
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen.
Ostatnio zmieniony przez barthez 04-03-2008, 20:29, w całości zmieniany 1 raz  

KurczaK 
KurczaK ma... malutki
... zapierdalacz

Wysłany: 05-03-2008, 10:16   
   Bolid: Alfa Romeo Brera 210+

barthez, tą przerwę między głośnikiem a kratką można uszczelnić ..... taśmą klejącą :D
Ja tak zrobiłem i dawało radę.

barthez 
Nałogowiec
professional audio

Wysłany: 05-03-2008, 20:55   

Taśma ma zbyt słabe tłumienie więc zalepienie jej na charakterystyce nic nie zmieni, nadal będzie praca jak bez obudowy. Myślałem o uszczelce do okien-są różne wymiary ewentualnie pianką montażową a w ostateczności na sylikon. Pokombinuję jak będzie cieplej - a już mówili że nie będzie zimy :<

jaro_n 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 10-03-2008, 22:02   
   Bolid: SC 900

panowie co polecacie na przód do seicenta sinuslive czy phonocar http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=314591160
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=323837995
w gre wchodzi jeszcze jbl GT4.0c

Odpowiedz do tematu