Nowa instalacja |
Autor |
Wiadomość |
kerimek
Nałogowiec
Pomógł: 11 razy Wiek: 39 Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 133 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 12-04-2007, 19:41 Nowa instalacja
Bolid: Seicento 0.9 |
|
|
do rzeczy - zrobilem sobie nowa instalacje CA w sklad ktorej wchodza:
1. Kabel pradowy 8mm^2 podlaczony pod aku przez bezpiecznik 30A
2. Kabel GND podlaczony do budy
3. kable sygnalowe 2x1,5mm^2 (jeszcze nie sprawdzane)
i teraz tak podlaczylem wszystko pod stary wzmak (55W RMS 150 max) i stare glosniki (jajka 45W RMS 150 max).
Na poczatku w ogole odpalic nie chcialo wiec sobie sprawdzam napicia:
a) na wylaczonym radiu (zgaszony silnik) na +12V mialem +12,5V na RMT +0.01
b) na wlaczonym radiu (zgaszony silnik) na +12V mialem +10,4V, na RMT 8,6V
mysle odpale silnik bedzie ok i faktycznie ruszylo napiecie +12V wzroslo do 14,6V (ladowania) na RMT + 11V i od tego czasu juz bylo wszystko ok - z czego to moglo wynikac?
czy napiecie +14,6V nie jest szkodliwe dla wzmaka o nap. wejsciowym +12?
Jakie jest napiecie wlaczenia RMT (nie posiadam instrukcji do wzmaka)
Next: zaobserwowalem pogorszenie jakosci naglosnienia (przy wysokich volumach) - moze glosniki przestaly wyrabiac kiedy wzmak w koncu dobrze 'oddycha'?
i na koniec - czemu do cholery tak grzeje sie radiator koncowki mocy w radiu (wrecz parzy po 10 minutach grania)
TIA za podpowiedzi i ew. informacje o waszych instalacjach |
|
|
|
|
KurczaK
KurczaK ma... malutki ... zapierdalacz
Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 2950 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 12-04-2007, 20:56
Bolid: Alfa Romeo Brera 210+ |
|
|
kerimek napisał/a: | czy napiecie +14,6V nie jest szkodliwe dla wzmaka o nap. wejsciowym +12 |
.. nie jest szkodliwe , a jest nawet wskazane moc wzmacniaczy zazwyczaj jest mierzona przy 14.4 V . Spadek napięcia o 1V oznacza spadek mocy wzmaka.
kerimek napisał/a: | Jakie jest napiecie wlaczenia RMT |
prawdopodobnie około 11V. nie wiem dokładnie, ale skoro na 11V Ci się piec załącza , to zapewne jest to dolna granica.
(tak ode mnie - coś musisz mieć z radiem , skoro przy wyłączonym silniku nie podaje Ci +12V na przewód REM)
kerimek napisał/a: | zaobserwowalem pogorszenie jakosci naglosnienia (przy wysokich volumach) - moze glosniki przestaly wyrabiac kiedy wzmak w koncu dobrze 'oddycha'? |
...eeee... next question (trudno ocenić nie widząc sprzętu)
Moim zdaniem, to prawdopodobnie masz LOW-PASS włączony albo coś w tym stylu. Sprawdź jak Ci będzie grało przy wyłączonej zwrotnicy (zarówno w piecu jak i w radiu)
kerimek napisał/a: | czemu do ch...ry tak grzeje sie radiator koncowki mocy w radiu (wrecz parzy po 10 minutach grania) |
Masz radio pioneer'a ? bo mój pionek też płonie tyle że ja mam 4X60 max
A czy przypadkiem nie masz podpiętych zbyt wielu głośników ? chodzi mi tu o impedancję na końcówkach poszczególnych kanałów. powinno być 4 ohm. Jeżeli masz mniej , to już wiesz czemu się grzeje. Poza tym , ja bym oddał to radio do sprawdzenia . Coś mi tu śmierdzi... i z pewnością nie jest to qpa na podeszwie buta możliwe że to zapach płonącego radia |
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
|
|
|
|
|
kerimek
Nałogowiec
Pomógł: 11 razy Wiek: 39 Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 133 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 12-04-2007, 21:21
Bolid: Seicento 0.9 |
|
|
dzieki za info wiec tak:
ustawien pieca nie zmienialem i sa one ok, wiec pewnie bedzie tak ze wzmak zapodaje wieksza moc i glosniki nie wyrabiaja.
nie mam duzego obciazenia - pod kostke podlaczone sa jedynie dwa 10cm glosniki (100W sin pioniera), a pod pre-out podlaczone 2 kanaly (z 4ech) i nic poza tym
Radio Kenwooda 4x40 i faktycznie moze byc one dupniete bo ostatnio wrocilo z serwisu bo mialo problem (urwana koncowka mocy) a teraz ma problemy z niekontaktujacym sygnalem wyjscia na piec |
|
|
|
|
KurczaK
KurczaK ma... malutki ... zapierdalacz
Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 2950 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 12-04-2007, 21:29
Bolid: Alfa Romeo Brera 210+ |
|
|
no widzisz .. miałem nosa z tym radiem.
miło było pomóc
pozdro. |
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
|
|
|
|
|
|