Dodatkowe oświetlenie wewnątrz. |
Autor |
Wiadomość |
Lesiu
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 20-06-2010, 12:20 Dodatkowe oświetlenie wewnątrz.
Bolid: 1.1 MPI 2004 |
|
|
Witam, chciałbym się przywitać. Przeszukałem manuale ale za bardzo niczego nie znalazłem Zobaczyłem u kolegi w samochodzie że ma zamontowane oświetlenie pedałów oraz miejsca na nogi dla pasażera. Oświetlenie włącza się gdy otworzy drzwi. Powiedział mi że wszystko podłączył pod lampkę przy lusterku. Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć mi jak się dostać do tego obwodu? Chciałbym zamontować takie diodki http://www.allegro.pl/ite...lux_tuning.html |
|
|
|
 |
Pawelec
Piaseczno SC Team

Pomógł: 9 razy Wiek: 43 Dołączył: 28 Wrz 2007 Posty: 277 Skąd: WPI-....
|
Wysłany: 20-06-2010, 14:15
Bolid: czerwony:) |
|
|
poprostu podepnij sie kabelkami to tych w dzwiach co masz ten dziubek co powoduje zapalanie sie lampki jak dzwi otworzysz |
_________________ http://www.polskajazda.pl.../Seicento/27071
 |
|
|
|
 |
Ania
stokrotka

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 16 Lut 2010 Posty: 1328 Skąd: Suwałki
|
|
|
|
 |
Lesiu
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 21-06-2010, 18:56
|
|
Dzięki Krysiu za linka ale dalej nie bardzo rozumiem co mam rozkręcić żeby dostać się do tych kabelków od drzwi. Muszę wyjąć głośniki? Te kabelki mają swoje kolory? |
|
|
|
 |
maupe
nówka sztuka ;)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Gru 2009 Posty: 38 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-06-2010, 20:50
Bolid: .9 litra [cool] |
|
|
weź narzędzia i troche przewodów elektrycznych
odkręć daszki przeciwsłoneczne , zdejmij plastik na słupku przednim i wyjmij lampke górną
poprowadź sobie 2 przewody pod plastikiem słupka , a potem pod podsufitka , żeby wyszły w otworze lampki
podłącz oba przewody do przewodów lampki , jeden do + drugi do -
i oto masz zasilanie swoich lampek , które będą się włączały jak otworzysz drzwi
jak poprowadzić kable na dole i gdzie dokręcić lampki to musisz sam pokombinować , ale na pewno sie uda |
_________________ 0.9 litra [cool]
 |
Ostatnio zmieniony przez maupe 21-06-2010, 21:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Lesiu
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 21-06-2010, 20:53
|
|
Dzięki, a czy mógłbyś mi wytłumaczyć jeszcze jak zdjąć plastik ze słupka? Nie chce niczego urwać. |
|
|
|
 |
maupe
nówka sztuka ;)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Gru 2009 Posty: 38 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-06-2010, 21:35
Bolid: .9 litra [cool] |
|
|
w seicento jeszcze nie ściągałem i nawet się nie przyglądałęm , ale najpierw podważ małym śrubokrętem ta część przy uszczelce i pewnie okaże się , że siedzi na 2 spinkach albo sam odleci pokombinuj , albo poprosimy o podpowiedź kogoś , kto to już zdejmował |
_________________ 0.9 litra [cool]
 |
|
|
|
 |
Rugoś
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 03-09-2010, 21:25
Bolid: Seicento |
|
|
Witam. Kilka dni temu zamontowałem właśnie takie dodatkowe oświetlenie w nogach kierowcy i pasażera z przodu. Nie miałem większego problemu. podłączyłem się dokładnie pod lampkę w środku i teraz przy otwartych drzwiach zapala się lampka i diodowe oświetlenie w nogach.
Jeśli ktoś potrzebuje:
1. Zdjąć osłonę słupka przy kierowcy. Jest ona wciśnięta na 3 spinki, więc trzeba ostrożnie odciągać osłonę.
2. Poszukać trzy kabelki: czerwony (zasilanie), czarny i biały (od wyłącznika przy drzwiach).
3. Przeciągnąłem kabelki od oświetlenia i podłączyłem się jednym pod czerwony, a drugom kabelkiem właśnie nie pamiętam pod czarny czy pod biały. W każdym bądź razie przy jednym kablu LED świecił cały czas, a przy drugim gasł przy zamknięciu drzwi.
Dużej filozofii w cale nie ma, troszkę czasu i cierpliwości. Mnie zajęło to jakieś 1.5h. |
|
|
|
 |
|