FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dodatkowe oświetlenie wewnątrz.
Autor Wiadomość
Lesiu 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-06-2010, 12:20   Dodatkowe oświetlenie wewnątrz.
   Bolid: 1.1 MPI 2004

Witam, chciałbym się przywitać. Przeszukałem manuale ale za bardzo niczego nie znalazłem :sad: Zobaczyłem u kolegi w samochodzie że ma zamontowane oświetlenie pedałów oraz miejsca na nogi dla pasażera. Oświetlenie włącza się gdy otworzy drzwi. Powiedział mi że wszystko podłączył pod lampkę przy lusterku. Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć mi jak się dostać do tego obwodu? Chciałbym zamontować takie diodki http://www.allegro.pl/ite...lux_tuning.html

Pawelec 
Piaseczno SC Team

Wysłany: 20-06-2010, 14:15   
   Bolid: czerwony:)

poprostu podepnij sie kabelkami to tych w dzwiach co masz ten dziubek co powoduje zapalanie sie lampki jak dzwi otworzysz :p

Ania 
stokrotka

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 20-06-2010, 14:33   
   Bolid: Fiat

http://www.seicento.pl/vi...e+o%B6wietlenie

:))

Lesiu 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-06-2010, 18:56   

Dzięki Krysiu za linka ale dalej nie bardzo rozumiem co mam rozkręcić żeby dostać się do tych kabelków od drzwi. Muszę wyjąć głośniki? Te kabelki mają swoje kolory?

maupe 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-06-2010, 20:50   
   Bolid: .9 litra [cool]

weź narzędzia i troche przewodów elektrycznych

odkręć daszki przeciwsłoneczne , zdejmij plastik na słupku przednim i wyjmij lampke górną

poprowadź sobie 2 przewody pod plastikiem słupka , a potem pod podsufitka , żeby wyszły w otworze lampki

podłącz oba przewody do przewodów lampki , jeden do + drugi do -

i oto masz zasilanie swoich lampek , które będą się włączały jak otworzysz drzwi

jak poprowadzić kable na dole i gdzie dokręcić lampki to musisz sam pokombinować , ale na pewno sie uda
Ostatnio zmieniony przez maupe 21-06-2010, 21:37, w całości zmieniany 1 raz  

Lesiu 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-06-2010, 20:53   

Dzięki, a czy mógłbyś mi wytłumaczyć jeszcze jak zdjąć plastik ze słupka? Nie chce niczego urwać.

maupe 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-06-2010, 21:35   
   Bolid: .9 litra [cool]

w seicento jeszcze nie ściągałem i nawet się nie przyglądałęm , ale najpierw podważ małym śrubokrętem ta część przy uszczelce i pewnie okaże się , że siedzi na 2 spinkach albo sam odleci :mg: pokombinuj , albo poprosimy o podpowiedź kogoś , kto to już zdejmował :)

Rugoś 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-09-2010, 21:25   
   Bolid: Seicento

Witam. Kilka dni temu zamontowałem właśnie takie dodatkowe oświetlenie w nogach kierowcy i pasażera z przodu. Nie miałem większego problemu. podłączyłem się dokładnie pod lampkę w środku i teraz przy otwartych drzwiach zapala się lampka i diodowe oświetlenie w nogach.
Jeśli ktoś potrzebuje:
1. Zdjąć osłonę słupka przy kierowcy. Jest ona wciśnięta na 3 spinki, więc trzeba ostrożnie odciągać osłonę.
2. Poszukać trzy kabelki: czerwony (zasilanie), czarny i biały (od wyłącznika przy drzwiach).
3. Przeciągnąłem kabelki od oświetlenia i podłączyłem się jednym pod czerwony, a drugom kabelkiem właśnie nie pamiętam pod czarny czy pod biały. W każdym bądź razie przy jednym kablu LED świecił cały czas, a przy drugim gasł przy zamknięciu drzwi.

Dużej filozofii w cale nie ma, troszkę czasu i cierpliwości. Mnie zajęło to jakieś 1.5h.

Odpowiedz do tematu