FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa custom`owej skrzyni biegów

le zabi?e? skrzy? bieg?w w swojej karierze?
Nigdy nie zepsu?em
60%
 60%  [ 137 ]
Pad?a mi skrzynia po du?ym przebiegu
4%
 4%  [ 11 ]
Wynini?em skrzynie na bardziej "sportow?"
7%
 7%  [ 17 ]
Zabi?em do tej pory 1 skrzynie
16%
 16%  [ 38 ]
Zabi?em do tej pory 2 skrzynie
4%
 4%  [ 11 ]
Zabi?em do tej pory 3 skrzynie
2%
 2%  [ 6 ]
Po 4 przesta?em liczy? (wyminiam skrzynie przy okazji wymiany oleju :) )
2%
 2%  [ 6 ]
Głosowań: 208
Wszystkich Głosów: 226

Autor Wiadomość
Wuniek 
Nałogowiec
Dispatcher

Wysłany: 09-05-2009, 23:12   
   Bolid: SC 1.2MPi 6speed

karan napisał/a:
taniej i prościej bedzie kupić to ustrojstwo i ew zwymiarować itp przed zamontowaniem...

prościej na pewno a taniej to raczej nie bo to jak by nie liczyć to ponad 1000PLN za 2 blaszki i 4 springi a dla kogoś kto ma pojecie to żadne wyzwanie :)

[ Dodano: 09-05-2009, 23:14 ]
karan napisał/a:

czyli..po zamontowaniu tego ciągną dwa koła...chyba nie czaje jak to działa... :oops:

szkoda mojego tłumaczenia bo to trzeba zobaczyć na YouTubie masz sporo animacji:
http://www.youtube.com/watch?v=K4JhruinbWc

[ Dodano: 10-05-2009, 00:17 ]
No to mam kolejne pytanie z cyklu czy ktoś wie, czy szpera/dyferencjał od większych silników fiata takich jak i tutaj cytat z aukcji:
"
FABRYCZNIE NOWA szpera Q2 spinająca w 50%. Pasuje do:
# skrzyń manualnych połączonych z silnikami 2.5V6, 3.0V6 i 3.2V6 (GTA) w modelach ALfy 147, 156, GTV i 166
# Alfa 147/156/166/GT 1.9JTD / 1.9 MJTD zależnie od skrzyni
# Fiat z silnikami 1.9JTD / 1.9MJTD zależnie od skrzyni
# pasuje do wszystkich modeli Alfa Romeo i Fiata z typowymi skrzyniami ( wsteczny podciągany do góry)

Numer wg EPERA
# 55208952
"

Czy takie cudo ma szanse fizycznie wejść w obudowę skrzyni od SC :?:

Scuderi Split Cycle Engine

irekg 
Nałogowiec

Wysłany: 10-05-2009, 01:35   
   Bolid: sc A0

quaife chyba wchodziło do 514...(gdzieś to widziałem na włoskich stronach..)

kałuża robi to tanio..jak chcesz sprzedawać patent to jak najbardziej kombinuj jednak skrzynia palio i tak robi robotę no albo 6 speed + szpera ww Pana..- czasem szkoda zachodu bo wiesz - wałek zerwiesz a potem go dorabiaj miesiąc dwa a impreza się zbliża - jeszcze gorzej jak na imprezie sie urwie..wracasz tak czy siak do "starej"..
OPROG./PRODUKCJA HAMOWNI INERCYJNYCH, DOLOTY/ROZPORKI (SC/CC/PANDA/ASTRA/MEGANE FL/YARIS2/KAZDY NA WARSZTACIE)/AKCESORIA DO SPORTU WG FIA/KOLEKTORY SSACE 2P/ ELEMENTY WYCZYNOWE WYDECHOWE/GIĘTARKA/DIAGNOSTYKA EURO-3

4Xtrim 
Nałogowiec

Wysłany: 10-05-2009, 09:59   
   Bolid: SC

Tak jasne!!Ostatnio ciężko cokolwiek dostac od Pawła,mało tego zeby tel odebrał jest kłopot.

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 13-05-2009, 23:42   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

wuniek, ta aukcja dla ciebie, za 50 dych masz fajny zestawik

http://allegro.pl/item635...nia_biegow.html

moze sie cos przydac

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 14-05-2009, 00:04   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

a propos ankiety...
jednak krzynki 900 to chyba za słabe jak do 1.2 :-P
jedną zajeździłem, druga w podobnym stanie już, na jałowym tyrkoli jak traktor, a jak ją wkładałem to była cichutka... plus w porównaniu do poprzedniej taki, że piątka nie gwiżdże jakbym miał burbo :))
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 14-05-2009, 00:10   

ja mam pytanko do was koledzy, zalozmy ze chce wlozyc do mnie skrzynke inną, nową, dajmy na to nawet 6 biegow od stilo, czy ja musze kupowac nowe linki zmiany biegow ? skad mam wiedziec jak ustawic je ?

Lowdrifter 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 15-05-2009, 13:01   
   Bolid: Seicento 1.1 GTXpro

Wuniek napisał/a:

(...)
Lowdrifter, postaram ci sie przedstawić jakie są założenia, wiec skrzynia ma być typowo pod KJSy i ma współpracować z silnikiem o mniej wiecej takiej charakterystyce:
[url=http://img26.imagesh....th.jpg]Obrazek[/URL]

załóżmy ze przebiegi mocy i momentu są bardziej wygładzone i że autko ma 95HP i 120Nm

W KJS z takim silnikiem na prostych maksymalnie można złapać jakieś 130KM/h i wykorzystuje się na ogół pierwsze 3 biegi, tak wiec trzeba to tak rozplanować żeby te pierwsze 3 biegi zapewniły max elastyczność, z 4 biegiem nie mam na razie pomyslu co zrobić za to 5 ma być taka żeby przy 110Km/h silnik miał ok 3000obr (co by dojazdówki nie były zbytnio meczące i autem dało się gdzieś dalej pojechać), w tym miejscu mile będą widziane spostrzeżenia i wnioski innych ścigających się
(...)

Witam po dłuższej przerwie :)

Narazie zaproponuję tylko vmax na trzech pierwszych biegach i powiem co by one zapewniły, jeśli nie będzie przeciwwskazań, to policzę przełożenia.
Oczywiście owe Vmax dla Twojego wykresu będą przeliczane na 7100rpm.

Jedynka do 60km/h
Dwójka do 90km/h
Trójka oczywiście do 130km/h
Czwórka do 185 km/h
Piątka do 260km/h

Takie przełożenia zapewniły by max możliwe przyspieszenie na prostce ze startu zatrzymanego od 0 do 130km/h, Moc średnia wynosiła by ponad 90% mocy max !!, co w wyczynowych samochodach zdarza się rzadko.

Niestety z uwagi na dosyć długi pierwszy bieg, po zwolnieniu poniżej 25km/h ,aby sprawnie znów przyspieszyć (np hamowanie od 50 do 15km/h i znów przyspieszanie) trzeba by było wykonać gazem i sprzęgłem ten sam manewr co przy ruszaniu, czyli przyspieszać z wyższych obrotów.

Z uwagi na wykres momentu obr przy dohamowaniu do wyższych prędkości (25 km/h lub więcej) nie byłoby takiej potrzeby, o ile byłoby to oczywiście przyspieszanie z jedynki.

Oczywiście to Ty musisz zadecydować czy takie vmaxy pasowałyby Ci. Bo trzeba też zwrócić uwagę że np być może niemal 100% KJS jeździłbyś w zakresie szybkości 50-70 wtedy zoptymalizowana skrzynia pod przyspieszanie 0-130 byłaby tutaj mniej optymalna z uwagi na tylko ok 80% mocy max na dwójce w tym zakresie prędkości.

Piąty bieg do 260 gdyż to z prostej proporcji da Ci 3000rpm przy 110km/h.
Natomiast czwórka taka a nie inna, gdyż zaproponowałem akurat dokładnie pośrednie przełożenie pomiędzy trójką a piątką. Ponadto mógłbyś na niej osiągać słuszne Vmax Twego autka. Choć oczywiście przyspieszanie w ten sposób od 130 do Vmax będzie średnio optymalne.

Gdybyś dał rade streścić w paru słowach z jakimi prędkościami jeździsz zwykle w KJS, lub rzucił innymi cennymi uwagami, to mógłbym jeszcze coś pogłówkować ;)

TVC 
Nałogowiec
4performance club

Wysłany: 15-05-2009, 14:54   
   Bolid: Lancia Lybra SW 1.8 16V

fulara napisał/a:
ja mam pytanko do was koledzy, zalozmy ze chce wlozyc do mnie skrzynke inną, nową, dajmy na to nawet 6 biegow od stilo, czy ja musze kupowac nowe linki zmiany biegow ? skad mam wiedziec jak ustawic je ?

nie musisz ze starej wymieniasz wybierak, podpinasz linki i regulujesz(linka ma regulacje) 6 bedziesz mial pod 5 :D za duzo roboty z tym nie ma :P pamietaj ze jak kupisz 6speed to zamien kielichy bo te ze stilo czy punto zalezy skad wezmiesz skrzynie sa odrobine za duze dla polosi z sc(poprostu przekladasz swoje ze starej skrzyni, chyba ze masz tzw mokre polosie wtedy niestety musisz kupic inne np takie )polos )

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 15-05-2009, 15:11   

TVC napisał/a:
fulara napisał/a:

nie musisz ze starej wymieniasz wybierak, podpinasz linki i regulujesz(linka ma regulacje) 6 bedziesz mial pod 5 :D za duzo roboty z tym nie ma :P pamietaj ze jak kupisz 6speed to zamien kielichy bo te ze stilo czy punto zalezy skad wezmiesz skrzynie sa odrobine za duze dla polosi z sc(poprostu przekladasz swoje ze starej skrzyni, chyba ze masz tzw mokre polosie wtedy niestety musisz kupic inne np takie )polos )

dzieki !

Wuniek 
Nałogowiec
Dispatcher

Wysłany: 18-05-2009, 14:27   

Znalazłem taka oto firmę Bacci i robią dokładnie to co ja chciałbym wykonać:

tyle że ceny u nich sa zaporowe i części do skrzyni wyszły by jakieś 15tys PLN :(

[ Dodano: 18-05-2009, 14:28 ]
Lowdrifter, dzięki za analizę jak będę potrzebował już jakis konkret na pewno się do ciebie odezwę

4Xtrim 
Nałogowiec

Wysłany: 18-05-2009, 15:03   

bacii romano to zajebiste skrzynki robi.
jest jeszcze zangellini.
Znajomy ma kontakt z panami,wiec jak sie zdecydujesz to pisz. :wink:

qter 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-05-2009, 16:15   
   Bolid: Cinquecento

Jeśli w skrzyni od Stilo 6stka jest tam gdzie normalnie jest 5tka to gdzie jest 5tka i wsteczny??

snoopi_lubin 
Nałogowiec

Wysłany: 24-05-2009, 17:05   

pod piatka masz 6 bieg. Tam gdzie wsteczny a wsteczny jeszcze bardziej w prawo. Wszystko wyregulujesz na linkach

Gwint FK Konigsport - 2500

puszke filtra powietrza MPI - 60

fiagt 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-06-2009, 22:59   
   Bolid: Seicento

Wuniek napisał/a:
Znalazłem taka oto firmę Bacci i robią dokładnie to co ja chciałbym wykonać:

Obrazek

Obrazek

tyle że ceny u nich sa zaporowe i części do skrzyni wyszły by jakieś 15tys PLN :(

[ Dodano: 18-05-2009, 14:28 ]
Lowdrifter, dzięki za analizę jak będę potrzebował już jakis konkret na pewno się do ciebie odezwę

Ta skrzynia by była rewelacyjna.. ale można by skopiować skrzynie kłową 6 biegową produkcji Kałuży
ma idealne nastawy do rajdów pierwszy bieg długi (może nawet do 60-70km/h) a reszta króciutko zestopniowywana.
przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=ymBz8uy7tEA

jak by co ja się na na taką pisze :-)

Wuniek 
Nałogowiec
Dispatcher

Wysłany: 14-07-2009, 10:45   

Skrzynka która mi się wymarzyła na razie pozostaje na papierze bo jest z tym naprawdę dużo zachodu albo trzeba mieć od razu duuuużo $$ :)

puki co w warsztacie zrodziły się 2 skrzynie z przydasi które już miałem:

niestety nie obyło się bez błędów (tak to jest jak się po 12h idzie do warsztatu i na sile próbuje coś zrobić) nowo złożona skrzynia po odpaleniu auta skończyła tak:

przejrzałem wszystkie tryby wymieniłem 2 bieg ale cholerka nie zajrzałem w dyfer a tam poleciał koszyk i rozwalił obudowę (oleju za 80zeta poszło na posadzkę)

kupiłem sobie na zapas nowy dyfer bo się przyda wcześniej niż później, daje link do aukcji bo to są śmieszne pieniądze za ta cześć i to nowa (są jeszcze 4 do wzięcia):
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=681014681

Odpowiedz do tematu