Przesunięty przez: Ciacho 29-11-2009, 21:03 |
Wymiana zaworu lpg |
Autor |
Wiadomość |
gadzinowski
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 29-11-2009, 20:25 Wymiana zaworu lpg
Bolid: Fiat Seicento 1.1 MPi VAN |
|
|
Witajcie
Chciałbym się od Was dowiedzieć szanowni forumowicze, czy którykolwiek z Was miał styczność z samodzielną wymianą zaworu tankowania lpg ? Czy w ogóle można wymieniać go samemu ? Mój zawór jest zepsuty tj. przepuszcza gaz który nie wszedł do butli a został w przewodzie. Dlatego też muszę go wymienić. Z pierwszych oględzin wygląda to na nieskomplikowaną rzecz - Zawór mam w zderzaku. Niby tylko odkręcić 2 śrubki krzyżakowe, odkręcić kluczem ( 10?) śrubę mocująca wężyk z samym zaworem .. ale jak mówię. Nie jestem fachowcem i nie chce czegoś zepsuć
pozdrawiam serdecznie
Gadziu |
|
|
|
|
owen
Nałogowiec
Pomógł: 53 razy Wiek: 35 Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 216 Skąd: Pawłowice
|
Wysłany: 29-11-2009, 20:43
Bolid: Było SC 900...było 1.2 8V...jest Madzia eFka. |
|
|
Podstawowa sprawa....Zakręć zawór na butli do takich modyfikacji. Musisz być pewny, że butla jest odcięta i zawór na butli jest szczelny...dopiero później możesz się zabierać za zawór tankowania
Ja jeśli bym miał to robić to dla pewności bym wyjeździł LPG do końca.
LPG to nie przelewki |
|
|
|
|
shooter
nówka sztuka ;)
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 29 Skąd: Kobyłka
|
Wysłany: 29-11-2009, 21:07
Bolid: był Seicento 1.1 `99r. Jest Hyundai Coupe 1,6 |
|
|
1. zakrecasz zawor na butli
2. odpalasz auto, przełaczasz na lpg i czekasz aż auto zgasnie.
3. wchodzisz pod auto i odkrecasz rurke wchodząca do zaworu w zderzaku. (troche posyczy bo w niej jest gaz - bez strachu)
4.zdejmujesz korek zabezpieczajacy wlew gazu.
5. najpewniej masz dwie śruby do wykręcenia - gwiazdka
odkręcasz, wymieniasz, przykrecasz rurke, odkrecasz gaz na butli, odpalasz auto i jeździsz.
Oczywiście nie jest tak kolorowo.
bardzo możliwe że nie dasz rady odkrecic śrub, gaz i te klimaty - śruby robia sie zardzewiałe i nie chcą puścić. |
_________________ Sprzedaż części samochodowych do osobówek- nowe, gwarancja |
|
|
|
|
Danielek
Nałogowiec
|
Wysłany: 30-11-2009, 10:51
Bolid: Toledo 1.8 20V |
|
|
Najlepiej zdejmij zderzak bo od środka jest nakrętka na klucz 17 która łączy wezyk z zaworem wykręcasz ją wyjmujesz wężyk i masz lepsze dojście do zaworu a następne sruby to już musisz sam zobaczyć które odkręcić bo każda instalacja ma inne |
|
|
|
|
|