Zbiornik LPG w bagażniku a nie w kole zapasowym? |
Autor |
Wiadomość |
modzelo
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 30-08-2013, 13:14 Zbiornik LPG w bagażniku a nie w kole zapasowym?
Bolid: czarny sporting |
|
|
Czołem.
Niebawem kończy mi się ważność zbiornika LPG w moim seju. Ponieważ robię nim dziennie po 100 i więcej kilometrów muszę tankować do 3 dni (mam malutki zbiornik 33l). Niby pierdoła, ale uciążliwa. Podpowiedzcie- czy mogę zamontować większy zbiornik? taki, który będzie w bagażniku a nie w miejscu koła zapasowego? Jestem totalnie zielony, to moje pierwsze auto na gaz i mam je dopiero miesiąc.
Jak kwestia większego zbiornika w bagażniku wygląda od strony prawnej? Czy są jakieś przepisy które tego zabraniają albo zezwalają? Są wogóle zbiorniki, które wejdą do bagażnika seja? |
_________________ modzelo |
|
|
|
|
jerzyk
Loża szyderców
Pomógł: 151 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Paź 2005 Posty: 2692 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 30-08-2013, 15:25 Re: Zbiornik LPG w bagażniku a nie w kole zapasowym?
Bolid: Audi |
|
|
modzelo napisał/a: | Czołem.
Niebawem kończy mi się ważność zbiornika LPG w moim seju. Ponieważ robię nim dziennie po 100 i więcej kilometrów muszę tankować do 3 dni (mam malutki zbiornik 33l). Niby pierdoła, ale uciążliwa. Podpowiedzcie- czy mogę zamontować większy zbiornik? taki, który będzie w bagażniku a nie w miejscu koła zapasowego? Jestem totalnie zielony, to moje pierwsze auto na gaz i mam je dopiero miesiąc.
Jak kwestia większego zbiornika w bagażniku wygląda od strony prawnej? Czy są jakieś przepisy które tego zabraniają albo zezwalają? Są wogóle zbiorniki, które wejdą do bagażnika seja? |
jeśli włożysz zbiornik o większej pojemności (niż ta co teraz) to nie będziesz miał dostępu do koła zapasowego |
|
|
|
|
slonik
Bywalec
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lis 2010 Posty: 99 Skąd: Skierniewice
|
Wysłany: 31-08-2013, 16:33
Bolid: sc x3 |
|
|
Nie ma przepisów nakazujących montaż konkretnej butli. Wielkość i kształt dobierasz kierując się zdrowym rozsądkiem. Także spokojnie z prawnego punktu widzenia możesz zmienić na inna butle. Tak jak pisze jerzyk po wsadzeniu butli walcowej stracisz dostęp do wnęki koła zapasowego bo ta butla po prostu będzie go zasłaniała. Jedynym w miarę rozsądnym rozwiązaniem byłoby wstawienie butli w koło ale wyższej, co z kolei spowoduje odstawanie dywanika. Ale coś za coś Wejdź sobie na stronę producenta butli stako i w konfiguratorze butli możesz sobie dobrac coś wyższego http://www.stako.pl/index...=search&lang=pl |
|
|
|
|
slonik
Bywalec
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lis 2010 Posty: 99 Skąd: Skierniewice
|
|
|
|
|
modzelo
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-09-2013, 08:06
Bolid: czarny sporting |
|
|
Dzięki za odpowiedzi.
zdaje sobie sprawę, że wkładając zbiornik do bagażnika stracę nie tylko dostęp do wnęki koła zapasowego ale i bagażnik, który i tak za duży nie jest:)
Na (moje) szczęście 99% jazd sejem wykonuję sam, bez pasażerów. Koła w seju są małe więc zapas spokojnie może leżeć za siedzeniem pasażera. Bagażnika do niczego nie potrzebuję. Nawet w wypadku większych zakupów (takich na 2-3 siatki), wszystko wrzucę na tylne siedzenie, a do poważniejszych wyjazdów rodzinnych mam inne auto.
W takim razie na wiosnę pojawi się większy zbiornik
No i dzięki za linki |
_________________ modzelo |
|
|
|
|
|