FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hamulec ręczny.
Autor Wiadomość
zegarek900 
Bywalec

Wysłany: 27-11-2014, 22:19   Hamulec ręczny.
   Bolid: SC 1.2 8v LPG

Witam.
Mam problem z rozpierakami hamulca ręcznego. Już drugi komplet mi się zgiął że tak powiem. I nie trzyma mi ręczny, nawet jak go na max podciągne. Część rozpieraka która jest w bębnie robi sie poprostu krzywa, luk taki. A nowe są proste it ak powinny być. Nowe rozpieraki wytrzymały miesiąc moż :evil: e Co może być przyczyną tego ? Na przeglądzie diagnosta powiedział mi że ręczny do podciągnięcia bo słabo trzyma no i tak jest. Na suchym nie zablokuje kół. Nie mam zamiaru co miesiąc kupować nowych rozpieraków. Ten ręczny w sejach to jest dramat. ;/

899->1242->?

barkor 
spamer team

Wysłany: 27-11-2014, 23:25   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

Pierwsze słyszę, żeby rozpieraki się gięły :shock: One są zrobione z dość grubej i mocnej blachy, musiałaby zadziałać całkiem spora siła żeby to wygiąć. Może coś źle zamontowałeś? Może inne elementy są do wymiany. Najlepiej rozebrać całe tylne bębny i zobaczyć o co chodzi. Na pewno jakieś inne elementy tylnych bębnów powodują wyginanie rozpieraków, od używania hamulca ręcznego na pewno tak się nie dzieje choćbyś mocno go targał.

zegarek900 
Bywalec

Wysłany: 27-11-2014, 23:54   

Poważnie mówie. Gdybym starych młotkiem nie wyklepał zrobiłbym zdjęcie nawet i pokazał. Zamontowałem na tą strone co pisało. Wszystko elegancko chodziło, hamowało. A teraz znowu dupa. Chyba że zdejme stare i zrobię zdjęcie. Ale na 99% jestem pewien że wszystko ok zamontowane. No mi też ktoś mówił że za mocno go zaciągam, ale bez przesady, 60cm w bicu nie mam i to jest i tak niemożliwe wręcz żeby się tak działo od zaciągania ręcznego.

899->1242->?

wojtek12321 
Nałogowiec

Wysłany: 28-11-2014, 09:01   
   Bolid: Fiat seicento 900 SX

Jeżeli tak się dzieje to kup porządne rozpieraki, a nie chińskie podróby z blachy z puszek na konserwy...

barkor 
spamer team

Wysłany: 28-11-2014, 09:04   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

A może sprężyny szczęk hamulcowych odwrotnie masz zamontowane? Mocniejsza sprężyna powinna iść na dół. Te rozpieraki zapewne wyginają się od opierania o cylinderek. Bo z tego co widzę na zdjęciach w google to nad rozpierakiem jest cylinderek a pod rozpierakiem sprężyna. Musisz zdjąć bęben i zobaczyć jak pracuje ten rozpierak przy zaciąganiu ręcznego, coś musi być nie tak. Ja miałem kiedyś przedłużoną wajchę ręcznego żeby można było z większą siłą ręczny zaciągać na zawodach i mimo tego i częstego używania nigdy rozpieraki się nie wygięły nawet odrobinę.

zegarek900 
Bywalec

Wysłany: 28-11-2014, 18:28   

barkor W sumie możliwe, że sprężyny odwortnie założone, bo to różnie z tym jest. Omylnie weźmiesz i zakładasz. No kurde musiał bym tam spojrzeć jak to tam jest. Ale to przez źle założone sprężyny mogło by się tak dziać ?

wojtek12321 wcześniejsze nie wiem jakie były i się tak stało właśnie. Staram się nie kupować chińskiej podróby. Byłem w sklepach u mnie i nie maja oryginałów tylko zamienniki niestety.

899->1242->?

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 30-11-2014, 14:58   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

nawet jakbyś dźwigiem podciągnął ręczny to nie powinny się wygiąć, kup może lepsze ?

zegarek900 
Bywalec

Wysłany: 01-12-2014, 09:41   

Chyba zaryzykuje i kupie w innym sklepie. Sprzedawca mówił że ludzie nie narzekali na to. Ale wiadomo jak to sprzedawcy, byle by sprzedać. Rozbiore w wolnej chwili bębny i zrobie zdjęcie, może te sprężyny na odwrót założone i dlatego. Nie mam pojęcia kurde.

899->1242->?

Odpowiedz do tematu