kropki na masce |
Autor |
Wiadomość |
kszysztofor
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 20 Skąd: whitestock
|
Wysłany: 05-07-2012, 13:25 kropki na masce
Bolid: seicento young 0,9(2000) |
|
|
mam problem z maską, cała usiana jest jasnymi kropkami, podejrzewam iż wjechałem w chmurkę pyłu malarzy pasów drogowych podczas jazdy do pracy, zmywał ktoś tego typu przybytki jakimiś rozpuszczalnikami żeby nie uszkodzić lakieru, próbowałem pastą renowacyjną ale zostało, i acetonem do paznokci żony ale też nie dało efektów, mam jeszcze w domu rozpuszczalnik chloro- kauczukowy ale przy próbie w bagażniku została czerwona plamka lakieru na szmatce także nie wiem czy się nada |
_________________ Siasny ale własny
 |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Pomógł: 141 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 05-07-2012, 13:26
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
jedyne co mi przychodzi do głowy, to szmatka, pasta tempo i polerujemy. |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
kszysztofor
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 05-07-2012, 13:43
|
|
akurat nie tempo ale polerowałem renowacyjną ona też jest ścierna i powiem efekt marny a że kolor autka czerwony to kropki widać, próbowałem też środkiem specjalnym do czyszczenia szyb i plastików używanym przy montażu okien i z plastików tzn lusterek ładnie starło przy okazji odświeżyło ładnie plastiki ale na masce zostało, temu szukam czegoś z rozpuszczalników |
 |
|
|
|
 |
AdaMs
Nałogowiec Przyjaciel klubu

Pomógł: 26 razy Wiek: 34 Dołączył: 27 Lut 2010 Posty: 765 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 05-07-2012, 13:48
Bolid: Czarny Misiek |
|
|
Są środki do usuwania asfaltów i innych pozostałości drogowych. Ewentualnie nitro? |
_________________ Nie zawsze jest pod górkę
Blog Fiat Panda lub forum Fiat 500X |
|
|
|
 |
czornexxx
Bywalec
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Cze 2011 Posty: 59 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 05-07-2012, 14:58
Bolid: Seicento Abarth 1.1 MPI -> Stilo 1.4 16v |
|
|
Ja kropki zmywałem rozpuszczalnikiem uniwersalnym (tylko ważne aby uniwersalny NIE nitro!!) i lakier zostawał ok a kropki mi znikały. Potem proponuje przepolerować pastą. |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 05-07-2012, 15:04
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
kszysztofor zadzwoń do zarządu dróg. Ustal jaką farbą malują czego używają do rozcieńczania, zmywania.Byli wtedy malarze na drodze jak jechałeś? Postrasz że upaprali samochód więc niech poczuwają się do usunięcia szkody jakby co |
|
|
|
 |
kszysztofor
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 05-07-2012, 17:41
|
|
mam rozpuszczalnik chloro kauczukowy ale przy próbie w bagażniku został czerwony kolor na szmatce, jedną kropkę starłem i ok zeszła, ale po całości wycierać jakoś się boję temu pytam, czytałem na jakimś forum ze niby benzyna ekstrakcyjna lub aceton techniczny weźmie i nie zrobi krzywdy (aceton do paznokci żony nie dał rady a szmatka była biała czyli koloru nie wzięła)
czornexxx jak zmywałeś rozpuszczalnikiem uniwersalnym to barwiło ci szmatę czy nie |
 |
|
|
|
 |
czornexxx
Bywalec
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Cze 2011 Posty: 59 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 05-07-2012, 23:15
Bolid: Seicento Abarth 1.1 MPI -> Stilo 1.4 16v |
|
|
Nie barwiło mi szmatki. Zmywałem tak też konserwacje na 2 autach i 0 problemów. Warto potem przepolerować i wszystko jest OK. |
|
|
|
 |
TomekC
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-07-2012, 17:07
Bolid: Honda Prelude + LPG |
|
|
skoro po chlorokauczuku szmatka zrobiła się czerwona to masz lakier dwuwarstwowy czyli baza i klar i akurat pewnie w bagażniku klaru nie było i stąd czerwona szmatka , klar jest z utwardzaczem i bez wahania na twoim miejscu użył bym nitro i wszystkie kropki powinny się zmyć , potem jakaś pasta i powinno być ok |
|
|
|
 |
|