FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Plyn hamulcowy+płyn do chłodnicy jaki?
Autor Wiadomość
seik 
Bywalec

Wysłany: 17-08-2011, 07:58   Plyn hamulcowy+płyn do chłodnicy jaki?
   Bolid: seicento 900

Witam, ostatnio oglądałem na kanale motoryzacyjnym najczęstsze zaniedbania kierowców, i była mowa o braku wymiany płynu hamulcowego w samochodzie. Stąd pytanie jaki płyn hamulcowy kupić do Seicento 900? i jaki płyn do chłodnicy kupić? I pytanie miazga, jak usunąć stare płyny w samochodzie? Ściągnę koło, i z jednego odpowietrzę i spłynie cały płyn czy źle myślę? Gorzej z płynem od chłodnicy...?I jakie pojemności( ?Litr) kupić tych płynów? Aha była jeszcze mowa o parowaniu szyb, i wymianie filtru kabinowego-Seicento coś takiego posiada?

paker228 
spamer team
Lokalny Czepiacz

Wysłany: 17-08-2011, 08:08   
   Bolid: 1.1 MPI

seik napisał/a:
Stąd pytanie jaki płyn hamulcowy kupić do Seicento 900?

raczej obojętnie jakiej marki, byle by DOT 4. Ja kupowałem K2 jak dobrze pamiętam.

seik napisał/a:
Gorzej z płynem od chłodnicy...?

zdejmujesz przewód gumowy dolny z chłodnicy i czekasz aż Ci wszystko ścieknie.

Potem jak nalejesz nowego pamiętaj żeby dokładnie układ odpowietrzyć

seik napisał/a:
Aha była jeszcze mowa o parowaniu szyb, i wymianie filtru kabinowego-Seicento coś takiego posiada?

Z tego co mi wiadomo... to raczej nie (no chyba ze wersje z klimą??)

gandw 
Nałogowiec

Wysłany: 17-08-2011, 10:34   
   Bolid: Seicento 1.1MPI Brush, Scenic II 1.9DCI

seik napisał/a:
Ściągnę koło, i z jednego odpowietrzę i spłynie cały płyn czy źle myślę?

Źle myślisz. Najpierw lepiej dobrze poczytaj o wymianie płynu, bo bez hamulców będzie Ci potem ciężko do mechanika zajechać.

seik napisał/a:
i jaki płyn do chłodnicy kupić

Jeśli nie wiesz jaki był przedtem to kup taki który można mieszać z innymi płynami. Wiem że np. na Paraflu jest napisane że nie wolno mieszać z innymi. Byle kupić jakiś markowy, większej różnicy pewnie między nimi i tak nie ma. K2, Orlen, Prestone, Dynagel. Jedna butelka gotowego płynu 5L starczy.

Płyn hamulcowy dot-4, 0,5L. Filtra kabinowego nie ma, może faktycznie w wersji z klimą był? Ale to i tak w 0,9 nieistotne.

Seicento 0.9i SX [*]

macher 
Moderator

Wysłany: 22-08-2011, 12:03   Re: Plyn hamulcowy+płyn do chłodnicy jaki?
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

seik napisał/a:
Witam, ostatnio oglądałem na kanale motoryzacyjnym najczęstsze zaniedbania kierowców, i była mowa o braku wymiany płynu hamulcowego w samochodzie. Stąd pytanie jaki płyn hamulcowy kupić do Seicento 900? i jaki płyn do chłodnicy kupić? I pytanie miazga, jak usunąć stare płyny w samochodzie? Ściągnę koło, i z jednego odpowietrzę i spłynie cały płyn czy źle myślę? Gorzej z płynem od chłodnicy...?I jakie pojemności( ?Litr) kupić tych płynów? Aha była jeszcze mowa o parowaniu szyb, i wymianie filtru kabinowego-Seicento coś takiego posiada?
Tak jak koledzy pisali z tym że ja polecam sciągnąć wąż nie z dołu chłodnicy a z pompy wodnej. Łatwiejszy dostęp i jak podstawisz jakiś pojemnik to nie będzie chlapało po zderzaku. Płyn (ok.5 litrów) na bazie glikolu. Możesz drogi paraflu lub tani petrygo jak ja mam . Oczywiście odkręcasz również korek zbiorniczka przy spuszczaniu płyny i jak zleci zakładasz wąż na miejsca i nową opaskę dajesz. Wlewasz płyn odpalasz auto i odpowietrzasz układ . Płyn hamulcowy (0.4-0.5 litra) wymienisz łatwo. Strzykawką ze zbiorniczka cały płyn usuwasz ten ciemny bo pewno taki jest. Wlewasz czyściutki DOT4 i wężyk na odpowietrznik i dobrym kluczem oczkowym popuszczasz . Druga osoba pompuje pedałem a Ty odpowietrzasz aż poleci czysty płyn. Uzupełniasz płyn w zbiorniczku by nie był pusty. I tak wszystkie cztery koła.Filtru kabinowego nie ma w seicento. Pewno wilgoć na dywanikach masz .

Big_Bart 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-08-2011, 19:18   
   Bolid: 900 SPI CF2 YOUNG-POLONIA

Odpowietrzanie układu hamulcowego (cytaty z ksiązki "Sam naprawiam (włoską padaczkę)" :D

"...Układ hamulcowy jest dwuobwodowy,w związku z czym odpowietrzanie należy rozpocząć od obwodu koła tylnego prawego,a następnie odpowietrzyć kolejno obwody kół:przedniego lewego,tylnego lewego i przedniego prawego."

Przed odpowietrzanie doradzam,spisikać konkretnie te odpowietrzniki jakimś WD40 (lub czymś podobnym).Ja kiedyć w Civicu nie spsikałem i urwałem.Odpowietrzanie należy przeprowadzić w taki sposób,że oosoba siedząca w kabinie naciska na pedał hamulca do oporu (i tak trzyma).Druga osoba popuszcza odpowietrznik,płyn zlatuje,zakręca odpowietrznik,osoba w kabinie w tym momencie odpuszcza pedał hamulca.I tak aż do skutku.

Odpowiedz do tematu