Problem z reflektorami. |
Autor |
Wiadomość |
eniek
nówka sztuka ;)
Pomógł: 6 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Kwi 2013 Posty: 44 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-10-2015, 12:22 Problem z reflektorami.
Bolid: Seicento Fun 0.9 only PB |
|
|
Witam,
jestem świeżo po przeglądzie technicznym zakończonym z wynikiem negatywnym.
Głównym problemem są reflektory. Problem że odbłyśniki w nich latają luzem i dają się wyregulować.
Pytanie, czy da to się jakoś naprawić czy trzeba wymieniać lampy?
Nie chciałbym wymieniać lamp nie tylko z powodu kosztu, ale głównie z powodu kiepskiej jakości zamienników.
Jeśli już wymieniać to na jakie??
P.S. Szukałem w szukajce, ale głównie tematy dotyczące lamp odnoszą się do starych zmatowiałych odbłyśników. |
|
|
|
 |
roach
spamer team

Pomógł: 14 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Lip 2009 Posty: 1460 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 22-10-2015, 12:59
Bolid: Seicento |
|
|
lampy (zamienniki ) to Depo lub Tyc z tego co słyszałem te drugie nie są złe i ludzie je chwalą. |
|
 |
eniek
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 22-10-2015, 13:10
|
|
Czyli tylko wymiana?
Szkoda mi trochę tych lamp.
Drugi problem przy wymianie, to większość lamp ma regulację elektryczną, a u mnie jest hydrauliczna. Oczywiście hydraulika już dawno wyzionęła ducha i nie działa.
Da to się jakoś przerobić?
Czy bez sprawnej regulacji wnętrza kabiny dostanę przegląd? Chodzi o to, że nie będę miał czasu w ciągu tych 2 tygodni przerobić całej instalacji. |
|
|
|
 |
roach
spamer team

Pomógł: 14 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Lip 2009 Posty: 1460 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 22-10-2015, 13:47
Bolid: Seicento |
|
|
eniek napisał/a: | Czyli tylko wymiana?
Szkoda mi trochę tych lamp.
Drugi problem przy wymianie, to większość lamp ma regulację elektryczną, a u mnie jest hydrauliczna. Oczywiście hydraulika już dawno wyzionęła ducha i nie działa.
Da to się jakoś przerobić?
Czy bez sprawnej regulacji wnętrza kabiny dostanę przegląd? Chodzi o to, że nie będę miał czasu w ciągu tych 2 tygodni przerobić całej instalacji. |
- lampy kosztują 150zl ja bym się nie bawił w naprawiane ( takie moje zdanie )
- co do regulacji to jedynie wiem tyle co piszą na allegro...czyli możesz hydraulikę wymienić ( przełożyć )
- na przeglądzie nie sprawdzają czy możesz kontrolować położenie świateł...jedynie maja świecić tak by nie oślepiały innych kierowców.... |
|
 |
eniek
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 22-10-2015, 19:30
|
|
Więc już się nastawiłem na wymianę, miałem już prawie zamawiać zamienniki TYC, ale ...
byłem na dole przy samochodzie, zajrzałem dokładniej do obecnych lamp i nie jestem do końca przekonane że one są uszkodzone. Na pewno wypadły mocowania od hydrokorektora na dole i tej regulacji ręcznej na górze, ale patrzyłem na zdjęciach ze sklepu, tam też sprzedawane są one oddzielnie.
Może da to się jakoś wcisnąć, złożyć czy coś. Nigdy nie bawiłem się tymi reflektorami, ale jutro może uda mi się je zdemontować i zobaczę co i jak. |
|
|
|
 |
wojtek12321
Nałogowiec
Pomógł: 65 razy Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 443 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 22-10-2015, 20:33
Bolid: Fiat seicento 900 SX |
|
|
eniek napisał/a: | Może da to się jakoś wcisnąć, złożyć czy coś. Nigdy nie bawiłem się tymi reflektorami, ale jutro może uda mi się je zdemontować i zobaczę co i jak. |
Jeżeli nie popękały koszyczki mocujące reflektor na tych bolcach od regulacji/mocowania reflektora to przy pewnej "gimnastyce" się da to to z powrotem założyć, są tam chyba trzy lub cztery takie miejsca mocowania, dwa są chyba "stałe, a dwa służące do regulacji, ale jezeli koszyczki popękane to i tak wypadnie. Najczęściej to "wypada" podczas "trochę nieumiejętnego" zakładania żarówki podczas wymiany i wciskaniu kostki zasilającej na żarówkę. |
|
|
|
 |
ul7855
Nałogowiec
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Mar 2015 Posty: 171 Skąd: Ostróda
|
Wysłany: 23-10-2015, 13:57
Bolid: 1.1 MPI LPG |
|
|
wojtek12321 napisał/a: |
Jeżeli nie popękały koszyczki mocujące reflektor ... |
Te koszyczki to takie same gówno jak i wentylator. Rozsypuje się po dotknięciu. W japońcu nic nie pęka i 20lat.
A koszyczek pada oczywiście od mocniejszego wciśnięcia żarówki. Nacisnąłem coś strzeliło i środek lampy opadł. |
|
|
|
 |
eniek
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 23-10-2015, 15:51
|
|
No właśnie u mnie on nie opadł całkowicie, tylko tak lata góra dół ... jak by huśtawka, dlatego mam wrażenie jak by tu chodziło tylko o kwestię włożenia tych bolców od regulacji ... |
|
|
|
 |
Paweł1984
spamer team Jasper84
Pomógł: 160 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1212 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 24-10-2015, 18:25
Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance |
|
|
Z reguły się nie da tego zrobić, żeby nie drgało jeżeli reflaktor ma kilka lat, albo kilkanaście.
Dla własnego i innych bezpiczeństwa wydał bym te 150zł na zamienniki+ z 20 zł na parę żarówek-np. zwykły osram H4....chociaż jak nie planujesz podpiąść elektryki do regulacji poziomu to najlepiej bottari H4 z carrefoura- nawet źle ustawione pod obciążeniem/wnziesieniem nie będą walić inny po oczach jak normalna żarówka, a tych co walą po oczach zrozumiesz też poszli na skróty.....
Gliniarz zamiast łapać za 11km/h więcej na prostej drodze powinien kontrolować takich pacjentów, a diagności za chiny nie podbijać dowodu-ale żyjemy w Polsce. |
|
|
|
 |
eniek
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-11-2015, 17:46
|
|
Jestem już po przeglądzie, więc zdam relację jak to się skończyło.
Jedną ze starych lamp dało się naprawić ... tzn włożyć na swoje miejsca i trzymała się stabilnie.
Jednak druga lampa miała już na tyle uszkodzone mocowanie, że przy delikatnym dotknięciu wypadała, dlatego zamówiłem komplet nowych lamp TYC i już jest dobrze.
Co do TYCów, to całkiem pozytywnie. Pasowały całkiem dobrze, tylko ciężko było włożyć kierunkowskazy. Parę delikatnych uderzeń i wlazły. Świecą ... jak reflektory w seicento. Szału nie ma, ale nie widzę różnicy między oryginałem a zamiennikiem.
P.S.: Jak by ktoś potrzebował, prawy oryginalny używany reflektor to proszę o kontakt. |
|
|
|
 |
|