FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z reflektorami.
Autor Wiadomość
eniek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-10-2015, 12:22   Problem z reflektorami.
   Bolid: Seicento Fun 0.9 only PB

Witam,
jestem świeżo po przeglądzie technicznym zakończonym z wynikiem negatywnym.

Głównym problemem są reflektory. Problem że odbłyśniki w nich latają luzem i dają się wyregulować.

Pytanie, czy da to się jakoś naprawić czy trzeba wymieniać lampy?

Nie chciałbym wymieniać lamp nie tylko z powodu kosztu, ale głównie z powodu kiepskiej jakości zamienników.
Jeśli już wymieniać to na jakie??

P.S. Szukałem w szukajce, ale głównie tematy dotyczące lamp odnoszą się do starych zmatowiałych odbłyśników.

roach 
spamer team

Wysłany: 22-10-2015, 12:59   
   Bolid: Seicento

lampy (zamienniki ) to Depo lub Tyc z tego co słyszałem te drugie nie są złe i ludzie je chwalą.

eniek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-10-2015, 13:10   

Czyli tylko wymiana?
Szkoda mi trochę tych lamp.

Drugi problem przy wymianie, to większość lamp ma regulację elektryczną, a u mnie jest hydrauliczna. Oczywiście hydraulika już dawno wyzionęła ducha i nie działa.
Da to się jakoś przerobić?

Czy bez sprawnej regulacji wnętrza kabiny dostanę przegląd? Chodzi o to, że nie będę miał czasu w ciągu tych 2 tygodni przerobić całej instalacji.

roach 
spamer team

Wysłany: 22-10-2015, 13:47   
   Bolid: Seicento

eniek napisał/a:
Czyli tylko wymiana?
Szkoda mi trochę tych lamp.

Drugi problem przy wymianie, to większość lamp ma regulację elektryczną, a u mnie jest hydrauliczna. Oczywiście hydraulika już dawno wyzionęła ducha i nie działa.
Da to się jakoś przerobić?

Czy bez sprawnej regulacji wnętrza kabiny dostanę przegląd? Chodzi o to, że nie będę miał czasu w ciągu tych 2 tygodni przerobić całej instalacji.

- lampy kosztują 150zl ja bym się nie bawił w naprawiane ( takie moje zdanie )
- co do regulacji to jedynie wiem tyle co piszą na allegro...czyli możesz hydraulikę wymienić ( przełożyć )
- na przeglądzie nie sprawdzają czy możesz kontrolować położenie świateł...jedynie maja świecić tak by nie oślepiały innych kierowców....

eniek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-10-2015, 19:30   

Więc już się nastawiłem na wymianę, miałem już prawie zamawiać zamienniki TYC, ale ...

byłem na dole przy samochodzie, zajrzałem dokładniej do obecnych lamp i nie jestem do końca przekonane że one są uszkodzone. Na pewno wypadły mocowania od hydrokorektora na dole i tej regulacji ręcznej na górze, ale patrzyłem na zdjęciach ze sklepu, tam też sprzedawane są one oddzielnie.

Może da to się jakoś wcisnąć, złożyć czy coś. Nigdy nie bawiłem się tymi reflektorami, ale jutro może uda mi się je zdemontować i zobaczę co i jak.

wojtek12321 
Nałogowiec

Wysłany: 22-10-2015, 20:33   
   Bolid: Fiat seicento 900 SX

eniek napisał/a:
Może da to się jakoś wcisnąć, złożyć czy coś. Nigdy nie bawiłem się tymi reflektorami, ale jutro może uda mi się je zdemontować i zobaczę co i jak.

Jeżeli nie popękały koszyczki mocujące reflektor na tych bolcach od regulacji/mocowania reflektora to przy pewnej "gimnastyce" się da to to z powrotem założyć, są tam chyba trzy lub cztery takie miejsca mocowania, dwa są chyba "stałe, a dwa służące do regulacji, ale jezeli koszyczki popękane to i tak wypadnie. Najczęściej to "wypada" podczas "trochę nieumiejętnego" zakładania żarówki podczas wymiany i wciskaniu kostki zasilającej na żarówkę.

ul7855 
Nałogowiec

Wysłany: 23-10-2015, 13:57   
   Bolid: 1.1 MPI LPG

wojtek12321 napisał/a:

Jeżeli nie popękały koszyczki mocujące reflektor ...

Te koszyczki to takie same gówno jak i wentylator. Rozsypuje się po dotknięciu. W japońcu nic nie pęka i 20lat.

A koszyczek pada oczywiście od mocniejszego wciśnięcia żarówki. Nacisnąłem coś strzeliło i środek lampy opadł.

eniek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 23-10-2015, 15:51   

No właśnie u mnie on nie opadł całkowicie, tylko tak lata góra dół ... jak by huśtawka, dlatego mam wrażenie jak by tu chodziło tylko o kwestię włożenia tych bolców od regulacji ...

Paweł1984 
spamer team
Jasper84

Wysłany: 24-10-2015, 18:25   
   Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance

Z reguły się nie da tego zrobić, żeby nie drgało jeżeli reflaktor ma kilka lat, albo kilkanaście.
Dla własnego i innych bezpiczeństwa wydał bym te 150zł na zamienniki+ z 20 zł na parę żarówek-np. zwykły osram H4....chociaż jak nie planujesz podpiąść elektryki do regulacji poziomu to najlepiej bottari H4 z carrefoura- :mg: nawet źle ustawione pod obciążeniem/wnziesieniem nie będą walić inny po oczach jak normalna żarówka, a tych co walą po oczach zrozumiesz też poszli na skróty.....
Gliniarz zamiast łapać za 11km/h więcej na prostej drodze powinien kontrolować takich pacjentów, a diagności za chiny nie podbijać dowodu-ale żyjemy w Polsce. :))

eniek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 02-11-2015, 17:46   

Jestem już po przeglądzie, więc zdam relację jak to się skończyło.

Jedną ze starych lamp dało się naprawić ... tzn włożyć na swoje miejsca i trzymała się stabilnie.
Jednak druga lampa miała już na tyle uszkodzone mocowanie, że przy delikatnym dotknięciu wypadała, dlatego zamówiłem komplet nowych lamp TYC i już jest dobrze.

Co do TYCów, to całkiem pozytywnie. Pasowały całkiem dobrze, tylko ciężko było włożyć kierunkowskazy. Parę delikatnych uderzeń i wlazły. Świecą ... jak reflektory w seicento. Szału nie ma, ale nie widzę różnicy między oryginałem a zamiennikiem.

P.S.: Jak by ktoś potrzebował, prawy oryginalny używany reflektor to proszę o kontakt.

Odpowiedz do tematu