FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Silniczek krokowy Seicento 900
Autor Wiadomość
seik 
Bywalec

Wysłany: 27-08-2011, 14:31   Silniczek krokowy Seicento 900
   Bolid: seicento 900

Cześć wszystkim, włączyłem rano samochód a on cały czas wyje na biegu jałowym(potem przełączyłem na benzynę i to samo), odpiłem akumulator ale nic nie pomogło. Znajomy powiedział mi że możliwe że zawiesił mi się silniczek krokowy. Mam LPG. Czy silniczek krokowy to ten który jest pod śrubą do regulacji gazu? Ma on 2 śrubki, czy jeśli to ten silniczek mogę go odkręcić w tej pozycji? Czy muszę go całego wyjąć by wyczyścić? Szukałem fotek na forum ale wszystkie wygasły.

gandw 
Nałogowiec

Wysłany: 27-08-2011, 17:57   
   Bolid: Seicento 1.1MPI Brush, Scenic II 1.9DCI

Jak pod śrubą do regulacji gazu? Masz gaz na śrubę czy na silnik krokowy?

Poza tym jak problem jest i na gazie i na benzynie to dobierz się do silnika krokowego w korpusie przepustnicy. Poza tym podwyższone obroty mogą być spowodowane zaciąganiem lewego powietrza, także dobrze byłoby rozebrać korpus przepustnicy i sprawdzić w jakim stanie są wszelkie uszczelki i wymienić co trzeba (kosztują małe pieniądze w ASO). Dodatkowo należy sprawdzić czy wszystkie wężyki są w całości i czy któryś nie spadł, albo nie jest źle podłączony (tu już trzeba by porównać z jakimś zdjęciem).

Seicento 0.9i SX [*]

macher 
Moderator

Wysłany: 27-08-2011, 19:40   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Zobacz czy nie ciągnie elektrozaworem oparów paliwa. Taka gumowa rurka co wchodzi do przepustnicy z niebieskiej plastikowej rurki. Może też przez serwo hamulcowe brać powietrze. Poniżej przepustnicy taka plastikowa ryrka dość dużej średnicy. Możesz ją zdjąć i zatkać otwór przy silniku i odpalić. Zobaczysz czy to tam ciągnie. Tak samo powyżej ten przewód z niebieskiej rurki. Jak to nie będzie to to silniczek krokowy do wymiany lub czyszczenia. Na pewno nie ten silniczek od gazu o ile go masz bo i tak dostaje się tam powietrze ponad przepustnicą czyli nie ma wpływu na wysokość obrotów na jałowym biegu. Zobacz jeszcze czy przepustnica po puszczeniu pedału "gazu" wraca do położenia zamkniętego czyli opiera się o zderzak. Silniczek krokowy ma cztery wejścia . Dwa zewnętrzne i dwa wewnętrzne przy badaniu multimetrem powinny mieć około 53 om. Jeśli któryś pomiar nie będzie miał wyniku to spalone uzwojenie. Ps. Twa miejscowość Jno=Inowrocław?

seik 
Bywalec

Wysłany: 01-09-2011, 08:13   
   Bolid: seicento 900

Dzięki wszystkim za informacje, okazało się że oprócz silnika krokowego, zacinała się linka, która otwiera przepustnice. Po przeczyszczeniu, i poskładaniu auto jeździ jak trzeba, od razu wymieniałem nowy termostat bo orginał miał już 10 lat i słabo grzał, i oczywiście nowy płyn do chłodnicy.

WSZMYT 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-07-2012, 19:29   
   Bolid: SEICENTO 899 LPG

U mnie pomogło zresetowanie czyli zdjęcie klem i zwarcie na kilkadziesiąt sekund.Sejo działa na gazie i benzynie ok.(na razie) :grin:

Odpowiedz do tematu