FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszkodzona skrzynia
Autor Wiadomość
dre123 
Nałogowiec

Wysłany: 23-02-2013, 15:38   Uszkodzona skrzynia
   Bolid: Seicento 900 LPG

Ostatnio jechałem sobie do pracy i w czasie zmiany biegów było słychać chrupnięcie po czym nie było żadnego biegu. Silnik chodził normalnie, sprzęgło wciskało się tak samo jak wcześniej, nawet biegi czuć było, że wchodzą co prawda nie trzeba było wciskać sprzęgła, ale biegi wchodziły. Silnik jednak nie ciągnął auta..

Byłem u mechanika - półosie całe, mechanizm różnicowy działał. Mam w związku z tym pytanie co stało się ze skrzynią i czy to jest rzadkie zjawisko w sejach 900 ?

Obecnie skrzynia już wymieniona - 500za wszystko, sprzęgło bardzo ciężko się naciska, biegi wchodzą jako tako.. Nie wiem jednak jaka jest szansa na powtórkę takiego wydarzenia.

Jeszcze jedna sprawa czy filtr powietrza jest mocowany tylko z prawej strony czy z obydwu ? Nie pamiętam jak było wcześniej, ale teraz widzę, że zamocowany jest tylko z prawej. Z lewej jest puste ucho na śrubę i nie ma niczego do czego można by było przykręcić. Poza tym od skrzyni pod filtrem jest też jakieś większe ucho nie wiem co tam powinno być..

macher 
Moderator

Wysłany: 23-02-2013, 16:26   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Obudowa filtru powietrza jest mocowana na jednej śrubie. Drugie ucho to chyba do jakiejś opcji - wyposażenie dodatkowe. To adaptacja z CC 900 ale i uno 900 ma taki filtr tylko że - uwaga - po drugiej stronie silnika tak więc możliwe że ta druga dziura jest niejako unifikacją elementu. Skrzynia nie psuje się często nawet w 900setkach ja nalatałem ponad 100 tysiaków i nawet oleju nie wymienłem . Kontroluję owszem ale nie jestem za tym by zmieniać. Miałeś u mechanika - mógł zerknąć co tam poszło papa. Ale to myślę że jednostkowa sprawa nie reguła że nagle skrzynia się posypie. Musiała zaistnieć jakaś przyczyna. Może wbiłeś nie taki bieg jak chciałeś?Ucho na skrzyni - zapewne do podnoszenia przy wymontowywaniu zespołu napędowego. Takie samo jest na silniku by zaczepić hak i wytargać zespół napędowy.

Odpowiedz do tematu