Jak zarzucać na ręcznym ? |
Autor |
Wiadomość |
dre123
Nałogowiec
|
Wysłany: 13-12-2012, 20:47 Jak zarzucać na ręcznym ?
Bolid: Seicento 900 LPG |
|
|
Jaka technika jest zarzucania na ręcznym o 180 stopni tak, by płynnie przejść do jazdy w drugą stronę bez zatrzymania ? Teraz jest ślisko i może odpowiednia pora by sobie poćwiczyć - pobawić się taką jazdą gdzieś na wolnym placu np. na parkingu pod marketem..
Próbowałem tak jeździć, ale za słabo się obraca i nie umiem tak zrobić by od razu jechać w przeciwną stronę.
Interesuje mnie wszystko jaka prędkość co po kolei zrobić, jaki bieg itd.
I tak poza tym czy coś może się popsuć w aucie od takiej jazdy ? Coś trwale przesunąć, pokrzywić, rozregulować zbieżność?
Dodam, że ręczny u mnie ok. |
|
|
|
 |
DeVILBISS [Usunięty]
|
|
|
|
 |
dedek
za dużo się czepia do forum
|
Wysłany: 13-12-2012, 21:20
Bolid: Seicento 1.1 MPI |
|
|
Jeżeli chcesz zrobić powyższy manewr, to możliwe to jedynie jadąc do tyłu, skręcając koła i długa na przód.
W drugą stronę Ci się nie uda - powód? Jak chcesz jadąc do przodu, dajmy na to na 2. biegu, obrócić się na ręcznym i wrzucić bieg wsteczny nie masakrując przy tym skrzyni?
Praktycznie może i jest to wykonalne, przy idealnych warunkach i przy długim analizowaniu każdej chwili... ale ja bym nie ryzykował.
btw, kończę kurs na prawko kat. C i dziś miałem kilka godzin na płycie poślizgowej w dodatku na śniegu... wow kosmos, wyprowadzało się ciężarówki jedynie pedałem przyśpieszenia i kierownicą w ogóle nie tykając hamulca awaryjnego, który jest tam pneumatyczny |
|
|
|
 |
jachu93
Nałogowiec AntyMatizowy

|
Wysłany: 13-12-2012, 21:26
Bolid: Seicento 1.1 |
|
|
dre123, byle nie tak jak ja
Mi wychodzi nawet płynnie 360. Poprostu jedziesz ~30km/h, mozesz zrobić wahadełko, albo skręcić koła i w tym samym momencie pociągnąć ręczny. Potem lekka kontra gazem, zeby za mocno nie obróciło i jak juz jesteś prosto do kierunku jazdy, to do dechy. Tylko pamiętaj - duużo miejsca musisz mieć, zeby nie urwać koła
Ciężko jest to wytłumaczyć "pisząć". Musisz jeździć tak długo, aż Ci się uda |
_________________ Znajdziesz mnie na forum.subaru.pl
http://jazdamiejska.pl/ ZAPRASZAM!
 |
|
|
|
 |
HakerBen
Nałogowiec

Wiek: 36 Dołączył: 18 Lip 2012 Posty: 110 Skąd: Suwałki/Augustów
|
Wysłany: 13-12-2012, 21:37
Bolid: A3 8L |
|
|
jachu.. już Ty może nie tłumacz
Nie no żartuję.. tak jak wszystko-to wymaga ćwiczenia. Najlepiej na wolnym placu, który znasz, bez krawężników, hydrantów itp.
Swoją drogą nigdy ie przypuszczałem, że taki temat powstanie |
|
|
|
 |
Makama
Bywalec
|
Wysłany: 13-12-2012, 21:49
Bolid: SC 900 `98 |
|
|
dre123 napisał/a: | Jaka technika jest zarzucania na ręcznym o 180 stopni tak, by płynnie przejść do jazdy w drugą stronę bez zatrzymania ? Teraz jest ślisko i może odpowiednia pora by sobie poćwiczyć - pobawić się taką jazdą gdzieś na wolnym placu np. na parkingu pod marketem.. |
kupujesz auto z napedem na tyl, mozesz wtedy oprocz zarzucania o 180 stopni, zrobic podwojnego tulupa z telemarkiem |
|
 |
jachu93
Nałogowiec AntyMatizowy

|
Wysłany: 13-12-2012, 21:58
Bolid: Seicento 1.1 |
|
|
eMeS88, podobno człowiek uczy się na błędach... więc ja już jestem nauczony Najważniejsze to duży plac, bez lamp itp. Jak znajdziesz takie miejsce to latał pełnym ogniem aż wyjdzie. Będzie spin - cóż, takie życie (fajne uczucie poza tym ) - próbuj dalej, aż zacznie wychodzić! |
_________________ Znajdziesz mnie na forum.subaru.pl
http://jazdamiejska.pl/ ZAPRASZAM!
 |
|
|
|
 |
dedek
za dużo się czepia do forum
|
Wysłany: 13-12-2012, 22:00
Bolid: Seicento 1.1 MPI |
|
|
Zrobić 360 i jechać dalej prosto to żadna filozofia nawet dla amatora |
|
|
|
 |
wichura
Nałogowiec

|
Wysłany: 13-12-2012, 22:02
Bolid: Skoda Rapid |
|
|
jachu93 napisał/a: | Poprostu jedziesz ~30km/h, |
30km/h, łeee tak z 70-90 km/h ręczny i lecenie bokiem wtedy jest zabawa, ale trzeba mieć lotnisko blisko;) |
|
 |
Lisek
spamer team
|
Wysłany: 13-12-2012, 22:46
Bolid: Sc |
|
|
dre123, chyba filmów się za dużo naoglądałeś poćwiczysz, poćwiczysz i wyjdzie bez problemu to akurat jest naprawdę łatwe jak na filmie
ale tak jak pisałdedek- tylko zaczynając manewr tyłem. Przodem idzie zrobić ale podczas wrzucania wsteki będzie jeden wielki zgrzyt m.in. dlatego zmieniałem skrzynię końcem wakacji ;>
wichura napisał/a: | jachu93 napisał/a:
Poprostu jedziesz ~30km/h,
30km/h, łeee tak z 70-90 km/h ręczny i lecenie bokiem wtedy jest zabawa, ale trzeba mieć lotnisko blisko;) |
na wstecznym 90km/h ? wichura, my teraz nie mówimy o ręcznym przodem |
|
|
|
 |
maykii
Nałogowiec

|
Wysłany: 13-12-2012, 22:48
Bolid: ScS 1.2 8V 6 speed |
|
|
Zabawa się zaczyna wtedy gdy latamy bokami przy prędkościach 60-90km/h, oczywiście nie dotykając ręcznego Ja tam tylko rybą latam
Jeśli chcesz okręcić się o 180 stopni to napedź sie do około 40-50km/h skręć szybko w prawo i momentalnie w lewo (odpuszczając w tym samym momencie gaz, żeby dociążyć przód auta) i podciagnij pewnym ruchem ręczny. Jak będziesz już w kącie powyżej 90 stopni możesz docisnąć szybkim uchem hamulec nożny żeby tył doszedł, że tak powiem do końca Sam musisz to wszystko wyczuć |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 14-12-2012, 00:26
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
ja wam powiem tak. śmiać mi sie chce jak widzę kozaków w przednim napędzie ( ostatnio często Polo ) co w zakręt wchodzą, obraca ich, całkowity STOP spuszczają głowę, jedynka i odjeżdzają.
poprostu nie wiedzą w ogóle z czym to sie je. zapewne podczas poślizgu wciskają sprzęgło i gazują - blondynki tak robią.
generalna zasada podczas poślizgu to koła przednie powinny być w ruchu. zorganizuj auto tak, co by ciągle jadło śnieg. inaczej staniesz w połowie manewru.
weź sobie ja pierwszym biegu na dużym parkingu, jedź 20km\h , przed samym manewrem zrób wahadełko i ostro skręć kierownice, do sprzęgła niech się nie ciągnie - noga na gumowym dywaniku - gaz owszem i jeszcze ręcznym popraw,
zrobisz 180 jak nie 270, wtedy kontra, ciągle gaz czyli mielenie śniegu
i tak sobie mozesz jeździć w nieskończoność nie naciskająć \ katując sprzęgła, praktycznie niczego, bo zawieszenie też przy takim ślizgu nie dostaje po dupie
a jak sobie zaczniesz sprzęgłować to staniesz wpół i laski się z ciebie będą śmiać ha ha
na drugim biegu to samo, tylko już musi być większa prędkość. jak ktoś to robi na III - sam chętnie popatrzę |
|
 |
Lisek
spamer team
|
Wysłany: 14-12-2012, 01:17
Bolid: Sc |
|
|
Łukasz napisał/a: | jak ktoś to robi na III - sam chętnie popatrzę |
poproś crawena żeby żółtemu założy zimówkę i pokręcił bączki to ci nawet na V biegu pokaże |
|
|
|
 |
maykii
Nałogowiec

|
Wysłany: 14-12-2012, 11:53
Bolid: ScS 1.2 8V 6 speed |
|
|
Łukasz napisał/a: | jak ktoś to robi na III - sam chętnie popatrzę |
Zapraszam do Piaseczna Przód napęd ma to do siebie, że żeby przejść zakręt trzeba szybko na niego napadać, bo jak wiadomo i tak zwolnimy... Natomiast RWD zimą muszą wolniej napadać na łuki ale za szybciej z nich wychodzą No i trzymanie ręcznego lecąc bokiem to pomyłka tak samo jak pociąganie go przy 20km/h. Żeby przy tej prędkości zrobić 180 to trzeba gazować autko.. I po co ? Z resztą wolałbym jakby każdy kto się wypowiada w tym temacie może nakręcił filmik jak lata ? |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 14-12-2012, 12:05
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
stare dzieje
http://www.youtube.com/wa...ayer_detailpage
onboard jest z mojej gwiazdki- to je to srebrne |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
|