FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Osłona pod silnik
Autor Wiadomość
Radicz 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 15-01-2009, 01:41   Osłona pod silnik
   Bolid: SC 1.1 Brush

Witam,

czy ktoś z Was montował już w swoim Seju taką osłonę? :roll:

Jedyne info, jakie jest na forum znalazłem TUTAJ.
Zastanawiam się, jak jest z jakością wykonania i trwałością tych osłon, oraz czy precyzja ich wykonania pozwala na bezproblemowy montaż. Ciekawe też, czy do wersji 0.9 i 1.1 przewidziana jest taka sama osłona... :roll:

Na Allegro znalazłem TAKIE oferty... :roll:

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam i dzięki za opinie,
Radicz.

Strażak_81 
Bywalec

Wysłany: 15-01-2009, 07:21   
   Bolid: sej 900

ja się zastanawiałem nad kupnem ten od "ppufart" jak dla mnie jest do dobry pomysł dać taką osłonę, jak się wpadnie w wodę to masz suchy silnik, jest on w jakiś sposób zabezpieczony też przed kamieniami i innymi paściami. jak będę miał więcej gotówki to moze sobie takie cóś kupię. jedyny minus jaki widzę to to ze nie będzie widać jak jakieś uszczelki pójdą w aucie na silniku, na przegubach, wszystko zostanie na tej osłonie.

ziaro 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 15-01-2009, 08:35   
   Bolid: Seicento Trofeo

Spoko ale co z chłodzeniem silnika, na zime jest to może fajny pomysł ale w lato jak dla mnie kapa. wentylator działa tak ze pracujac odbiera ciepłe powietrze z chłodnicy własnie w strone do silnika i wylatuje dołem.Montujac coś takiego zakłocacie obieg powietrza z chłodnicy jak dla mnie kapa powodująca przegrzanie.

saimon500 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 15-01-2009, 12:00   
   Bolid: seicento 0,9 PB95

W przednim nadkolu od strony chłodnicy (900 nie wiem jak w 1,1) są nacięcia i to tamtędy ucieka ciepłe powietrze.

TOMASZ 27 
Smakosz ... z dziurk? ...

Wysłany: 15-01-2009, 12:38   
   Bolid: sc 1.1 MPi Safety Car

Moje 1,1 tez ma takie naciecia w nadkolu prawym

Kumak 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 16-01-2009, 09:10   
   Bolid: Seicento 1.1 eMPeI

Radicz,
Radicz napisał/a:
Co o tym sądzicie?

sadze ze nie zalozyl bym czegos takiego;) Fabryka nie przewidziala , a Seje lubia "kapac" rożnymi plynami, zakladajac taka oslone nie widzisz wycieku od spodu, moga byc problemy z chlodzeniem, i napewno nie zakladal bym tego jak juz bym musial w zime jak wszytsko siedzi w soli, po zimie juz kwiecien, maj, umyl spód auta porzadnie naprawde i wtedy pomyslal, ale osobiscie nie jestem zwolennikiem tego typu wynalazkow.z tego co widze odlew z zywicy i tez nie wiadomo jak z monazem.
saimon500, obawiam sie ze wiekszosc powietrza ucieka pod auto a nie nacieciami z nadkola od strony pasażera;) bynajmniej taki kiedys widzialem "techniczny rysunek" Fiata Seicento gdzie byl pokazany obieg powietrza wentylatora,1:nadkolami 2: pod auto
zreszta jesli chodzi o mechanike, nie wiem jak mozna poprawiac prace Inzynierow co projektowali to auto, skoro cos takiego nie mialo byc przewidziane to widocznie nie, Ojciec ma Passata 2007 rok 2000 cm TDI , i ma zabudowe silnika od gory i od dolu fabrycznie, zero nic nie widac w silniku, to Diesel podejrzewam ze zostalo to tam zalozone aby wyciszyc silnik, i tez po to aby zaden Pan "Zdzisio" nie dotkna sie do silnika,(bynajmniej poki gwarancja) tak smiesznie jest w Audi A2 jezdzilem wiem, poprostu nie ma mozliwosci "pod domkiem "zajrzec pod maske , bo maska sie nie otwiera;) naciskajac przycisk niby otwierania maski wysuwa nam sie 10 cm poleczka gdzie mozemy dolac olej, sprawdzic stan oleju i plynu chlodzacego i hamulcowego i to koniec , aby sie dostac do silnika, w Serwisie sciagaja polowe przodu samochodu.

saimon500 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 16-01-2009, 16:54   
   Bolid: seicento 0,9 PB95

Kumok inżynierowei nie przewidzieli :-) kolego chyba zbyt sztywno podchodzisz do kwesti poczciwego Fiacika seicento i naprawdę cieszył bym się gdyby inżynierowie nie przewidzieli tylko osłony pod silnik ...... wiecie co mam na myśli (murszejąca wycieraczka z tyłu , wycieki z pod pokrywy zaworów, w zimie mnogość dzwięków wieksza aniżeli w orkiestrze symfonicznej.......... ale przewidzieli tłumik płomieni w odmie i za to ich chwalmy.
Post jest oczywiście humorystyczny jak by się ktoś miało brażać.
pozdro saimon

adamtdi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 16-01-2009, 17:53   
   Bolid: fiat seicento

mialem kiedys taka oslonke pod silnikiem w seju i powiem ze fajna sprawa przynajmniej kamienie i woda nie wala tak po silniku jesli chodzi o jakies wycieki to i tak splyna po oslonie a poza tym na mise jest wycieta i cala oslona jest pod lekkim skosem co do chlodzenia silnika tez nie ma zadnego problemu ja goraco polecam.teraz jezdze passatem b5 gdzie tez jest taka oslona gdzie vw ja przewidzial i tez sie sprawdza pozdrawiam

skorach 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 16-01-2009, 17:58   
   Bolid: Seicento 900, 2000r

saimon500 napisał/a:
Kumok inżynierowei nie przewidzieli :-) ...

ja uważam że w seju nie przewidzieli tej osłony z oszczędności, mój SC nie ma nawet nadkoli plastikowych z tyłu, a co do osłony to przydała by się odrobinę mniejsza(moje zdanie) a jak ktoś mocno chce to i taką jak z allegro może sobie śmiało założyć

Groszek 
Bywalec

Wysłany: 16-01-2009, 18:51   
   Bolid: SC Sporting 1.1 SPI 99'/Fiat 126p 86'

A ja taką osłonę mam i super się sprawdza :D

Mogę zrobić foty jak ktoś chce. Niektórym może nie potrzebna ale ja za to mam suchy i czysty silnik :grin:

ziaro 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 17-01-2009, 07:35   

Przypominają mi się nakładki na wloty powietrza do 126p i takie spręzyny które pozwalały w 126p jeżdzić z otwarta tylna klapą żeby lepiej chłodzic silnik w tropikalnej Polsce. Tylko prywaciarze którzy to projektowali zapomnieli że 126p został zaprojektowany do Włoch gdzie sa upały większe niż w Polsce. Podobnie jest z ta trumną pod silnik, nie przewidział tego producent na pewno nie z powodu oszczędności, to może sprawdza sie w Polsce ale we Włoszech można przegrzac silnik i na pewno w lato kiedy temperatura siegnie 30 stopni nawey u nas jest taka mozliwośc. Niestety chłodzenie w Seicento jest poprzez nie zabudowany dół silnika !!! !! Nich ktoś załozy sobię osłone zimowa na zderzak i jeżdzi z nią w lato ...przegrzanie murowane, tak samo jest w tym przypadku ciepłe powietrze z silnika nie ma gdzie uciekać. Kupiłbym ta osłone, ale bym ja przerobił tak żeby woda nie leciała na wentylator i pasek ale żeby powietrze miało gdzie ucieć, co radze wszystkim którzy coś takiego mają.

Groszek 
Bywalec

Wysłany: 17-01-2009, 11:03   

Dziwne, ja z tą osłoną jeździłem i w lato i przy +30stC i przy rozszczelnionej chłodnicy i płynie który był już czarny nie przegrzałem silnika :wink:

ziaro napisał/a:
Przypominają mi się nakładki na wloty powietrza do 126p i takie spręzyny które pozwalały w 126p jeżdzić z otwarta tylna klapą żeby lepiej chłodzic silnik w tropikalnej Polsce. Tylko prywaciarze którzy to projektowali zapomnieli że 126p został zaprojektowany do Włoch gdzie sa upały większe niż w Polsce.

Tyle że w maluchu nakładki na wloty były na zimę aby szybciej zagrzać silnik a rączki do uchylania klapy to nie wypał był :-P Samochód bardziej się grzeje jeszcze i na dodatek większy opór powietrza :smile:

ziaro 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 17-01-2009, 16:11   

No własnie nakładki na wloty były na zimę i zupełnie nie miały sensu bo silnik i tak był chłodzony od dołu.
Szczerze gratuluję że nie przegrzałeś silnika :grin:

-CiNeK- 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 04-03-2009, 17:14   
   Bolid: Seicento 899, Skoda Fabia 1.4 59kw

Groszek, daj zdjęcie jeśli możesz jak to wygląda po zamontowaniu

Groszek 
Bywalec

Wysłany: 04-03-2009, 18:38   

-CiNeK-, nie ma sprawy, ale nie jestem w posiadaniu cyfrówki od ponad roku i będę musiał wymyśleć jakieś możliwe zdjęcie komurasem, ale coś się wymyśli :cool:

ziaro napisał/a:
tak samo jest w tym przypadku ciepłe powietrze z silnika nie ma gdzie uciekać. Kupiłbym ta osłone, ale bym ja przerobił tak żeby woda nie leciała na wentylator i pasek ale żeby powietrze miało gdzie ucieć, co radze wszystkim którzy coś takiego mają.

Widziałeś jak taka osłona jest zamontowana? Bo wydaje mi się że nie :-P
Ona nie przykrywa pancernie całego silnika tak że w ogóle powietrze nie ma gdzie uciekać i tak w ogóle to się z seja balon robi :D
Zrobię zdjęcie to się przekonasz. :D

Poza tym w większości aut taka osłona istnieje i sprawdza się wyśmienicie. Po coś je w fabryce montują :roll:

[ Dodano: 07-03-2009, 18:15 ]
Dobra, z racji dzisiejszego demontażu osłony mam kilka "zdjęć'' na których nic nie widać :-P

Odpowiedz do tematu