FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wpływ motoryzacji na klimat
Autor Wiadomość
Ciacho 
Skoda Lover

Wysłany: 18-07-2009, 14:42   Wpływ motoryzacji na klimat
   Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline

Przepraszam za pomyłkowe usunięcie tematu kolegi który sie chciał z nami pożegnać po stracie seja z działu pogaduchy. Wszystko przez te wredne błędy na forum.

A teraz do rzeczy. Temat z inspiracji "fulary" ;)

Takie coś znalazłem:
"Z raportu FAO za rok 2006 (Organizacja ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) wynika, że z powodu hodowli bydła na całym świecie do atmosfery trafia tyle gazów cieplarnianych, ile emituje transport drogowy.

Według raportu 9 proc. światowej emisji dwutlenku węgla pochodzi z hodowli zwierząt. Ale nie ten gaz pochodzący z hodowli jest najgroźniejszy. Sektor ten emituje 65 proc. tlenków azotu, które są blisko 300 razy bardziej niebezpieczne niż dwutlenek węgla. 64 proc. amoniaku, który wpływa na powstawanie tak zwanych kwaśnych deszczów, pochodzi właśnie z hodowli.

I wreszcie – czynnik ostatni, ale nie najmniej ważny – metan: 37 proc. tego gazu, jaki dostaje się do atmosfery dzięki aktywności człowieka, pochodzi z hodowli. 22 razy bardziej przyczynia się do ocieplenia klimatu na całej Ziemi niż dwutlenek węgla.

Źródło: http://www.proekologia.pl...topic.php?13757

a to artykuł z gazety:

http://img190.imageshack....1/pulpit01t.jpg

Ostatnio zmieniony przez Ciacho 18-07-2009, 14:46, w całości zmieniany 2 razy  

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 18-07-2009, 14:45   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

nawet sobie człowiek nie zdaje sprawy z takich "głupot"....

no ale jeść musimy... poczytam o tym troszke

Ciacho 
Skoda Lover

Wysłany: 18-07-2009, 14:47   
   Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline

no właśnie ja też nie wiedziałem ze to tak jest, dopiero ten artykuł z "Auto Moto" mnie uświadomił jak jest na prawdę

polecam przeczytać

ekologia samochodowa to ściema

molIk 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 19-07-2009, 19:31   
   Bolid: seicento 1.1eMPowerI

Jedna bardzo wielka ściema.... i nie tylko samochodowa, mnie osobiście się już rzygać chce kiedy słyszę jak się jakieś zielone na drzewie powiesiły bo tamtędy ma być wybudowana droga i to zabije jakieś dwie super niesamowite żaby...:| to ja się pytam kto tu ku*wa jest ważniejszy? Jakaś mała żaba czy człowiek? Na zachodzie sobie autostrady pobudowali przez góry się ryli i nikt ekologami się nie przejmował bo jeszcze ich nie było.

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 19-07-2009, 19:38   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

to je fakt... wystarczy w google wrzucić haslo "mapa" i zobaczyc jakie grube nitki mają francuzi i niemcy, a my takich nitek mamy prawie nic :)) nie nadarmo jak wpiszesz trase Kraków-Szczecin i trase google wyznacza przez : BERLIN

zeby kur**a mac w polsce jechac do szczecina bylo szybciej przez berlin to ja nie wiem gdzie ja zyje :shock: :shock: :shock: :shock:

Czad Maska 
Nałogowiec

Wysłany: 19-07-2009, 22:15   
   Bolid: Seicento S "Żabka"

Oto skan MOTORu z 21 tyg. tego roku w którym opisana jest ta sprawa.

http://img200.imageshack.us/img200/1755/skanh.jpg

http://img149.imageshack....550/skan001.jpg

Podkreślił bym to, że samochody produkują TYLKO 6% światowej emisji Co2. Dlaczego więc zieloni przypier#@! się do kierowców?

bakol 
Nałogowiec

Wysłany: 20-07-2009, 12:23   
   Bolid: stilo 3D 1.8

kurr...weź te zdjęcia zmniejsz bo się forum rozjeżdża ;)

Czad Maska napisał/a:
Podkreślił bym to, że samochody produkują TYLKO 6% światowej emisji Co2. Dlaczego więc zieloni przypier#@! się do kierowców?

po 1. KASA !!! !

po 2. mylisz się - oni się przypi**** do wszystkich. Akurat w temacie CO2 siedze dosyć mocno (z punktu widzenia energetyki) i jak dalej będą rosły limity emisji CO2 i NOx do atmosfery to przygotujcie się za kilka lat do 3x wzrostu cen energii elektrycznej.

Tym bezmózgom (w sensie ekociotom) nic nie pasuje:
- energetyka jądrowa - nie
- samochody - nie
- TV plazmowe - nie

nosz kur... i jak ich tu lubieć ;)

molIk 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-07-2009, 14:52   
   Bolid: seicento 1.1eMPowerI

najlepiej wróćmy do epoki kamienia łupanego albo nie bo jeść też przecież coś musimy, Ci co jedzą mięsa są źli bo zabijają zwierzęta wegetarianie też są źli bo "zabijają" rośliny. Wniosek - palnijmy sobie wszyscy w łeb zostaną zwierzątka i roślinki i będzie fajnie. :twisted:

ajwan 
Nałogowiec

Wysłany: 20-07-2009, 22:39   
   Bolid: 600, 318, 520, 325

Taka rzeczywistość, nie chcesz fabryki, nadajnika radiowego, drogi w pobliżu twojego domu? Idź do ekologów oni za pieniądze wystawią ci papierek, że ta właśnie inwestycja zagraża jakiemuś rzadkiemu gatunkowi.

Czasem robią tak że biorą kasę za to że nie będą blokować jakiejś tam inwestycji bo wiedzą że inwestor woli zapłacic niz budowa miała by się opóźnić.

Owszem są ludzie którzy chcą działać dla środowiska ale to raczej tylko takie "płotki"

Sam kiedyś podpisywałem petycje, żeby A4 nie prowadziła przez "PARK KRAJOBRAZOWY GÓRA ŚW. ANNY'', ale tylko dlatego że można było autostradę bardzo łatwo puścić bokiem po płaskim terenie a nie niepotrzebnie wspinać się na górę (zimą ten odcinek bardzo często jest blokowany przez tiry które nie moga podjechać stromą autostradą)

A najbardziej rozwalaja mnie takie akcje ,jak zielone paski (niby ekologiczne) na miękich oponach w F1, zamiast normalnych dobrze widocznych białych.

Czad Maska 
Nałogowiec

Wysłany: 20-07-2009, 23:32   

bakol napisał/a:
Tym bezmózgom (w sensie ekociotom) nic nie pasuje:
- energetyka jądrowa - nie
- samochody - nie
- TV plazmowe - nie

Trzeba dodać wiatraki, bo ptaki giną, wodne elektrownie nie, bo trzeba zalać tereny.. Najlepiej dalej chochlować koksem. :/

Zieloni propagują auta elektryczne.. Ciekawe, czy zdają sobie sprawę, że samochody elektryczne wydzielają w tej chwili więcej CO2 niż benzyniaki (do przejechania 100 km więcej elektrownia dymi niż rura benzyniaka)? No i czy już wymyślili, jak będą utylizować miliony akumulatorów z tych aut?

ajwan, ma racje. Ta cała ekologia, to są pieniądze. Podejrzewam, ze w Rospudzie zieloni nie dostali kasy. Oni chętnie by dali tam obwodnicę, ale pod warunkiem, że stworzą jakiś rezerwat za pieniądze firmy budującej takową drogę.

Przykro mnie się robi, że to wszystko, to ściema wielka! ;/

ajwan 
Nałogowiec

Wysłany: 21-07-2009, 23:16   

Czad Maska napisał/a:
No i czy już wymyślili, jak będą utylizować miliony akumulatorów z tych aut?

Samo wydobycie ołowiu który jest potrzebny do produkcji akumulatorów bardzo niszczy środowisko.

Ciekawe ile CO2 emituje taki ekologiczny prius przy 180km/h śmiem twierdzić że więcej niz moje stare nie ekologiczne bmw.

To co napisze jest niemądre... ale jeśli wy ekolodzy, przeforsujecie ograniczenie prędkości na niemickich autostradach, to wszystkie butelki puszki i papiery które sortuje w domu od razu lądują w piecu!!! O taki mój protest przeciwko ograniczaniu mojej wolności :-P

Czad Maska 
Nałogowiec

Wysłany: 22-07-2009, 11:36   

Najśmieszniejsze jest to, że wystarczyło by postawić kilka elektrowni jądrowych i po sprawie. Zieloni nie zdają sobie sprawy, że elektrownie te są bezpieczne. Był kiedyś prof. z tej dziedziny, który mówił, że na antenie sprzeczał się z zielonym w tej kwestii. Po programie zielony dopiero przyszedł do prof. i pytał się, jak to naprawdę jest z tymi elektrowniami i utylizowaniem odpadów.

bakol 
Nałogowiec

Wysłany: 22-07-2009, 13:00   
   Bolid: stilo 3D 1.8

Czad Maska napisał/a:
Najśmieszniejsze jest to, że wystarczyło by postawić kilka elektrowni jądrowych i po sprawie

dokładnie. EJ musi powstać i już, nie ma innej opcji (najtańsza i najczystsza energia). Inaczej zabiją nas limity EU.

Niestety głównym problemem jest umiejscowienie - taka elektrownia może w polsce stanąć w max. 2 miejscach - tam gdzie można ją będzie schłodzić oraz przesłać wytworzoną energię .el.

1 czy 2 EJ (nawet sporej mocy) nie wystarczą aby spełnić wciąż rosnące wymogi EU, więc trzeba by było postawić ich co najmniej 4 a to wiąże się z problemami j/w.

1. chłodzenie
2. brak odpowiednich sieci przesyłowych

odnośnie punktu 2 - oczywiście można wybudować nowe sieci - na co znowu ekolodzy zareagują krzykiem durnych jap !

i kółko się zamyka - rozwiązaniem było by zgazowanie (lub zagazowanie :D ), a następnie spalenie (niskoemisyjne) trupów ekologów (proponuje razem z hipisami) pomimo ich wątpliwej wartości opałowej ;)

ajwan 
Nałogowiec

Wysłany: 22-07-2009, 14:02   

Gdyby nie "Czarnobyl" to mieli byśmy EJ (fajny skrót) ale niestety sprzedaliśmy reaktory chyba do Norwegi i teraz tam hulają bez żadnych problemów.

Jeśli chodzi o polską energetykę to jakaś wielka awaria jest już tylko kwestią czasu tak samo jak podwyżki cen energii.

Jeszcze jedna śmieszna sprawa to zamieszanie wokół dopłat do nowych samochodów w niemczech.
Jeden ekolog mówił że to świetny pomysł, bo trujące złomy zostaną zastąpione nowymi ekologicznymi samochodami.
Drugi mówił że to bardzo zly pomysł, bo wyprodukowanie nowego auta wiąże się z wyprodukowaniem ogromnej ilości CO2 i tak naprawdę cała akcja tylko pogorszy stan środowiska.
A tak naprawdę nikt nie dopłaca do tych aut żeby chronić środowisko (mimo ze to podobno dopłaty ekologiczne) a po to żeby rozruszać branżę motoryzacyjną. Więc mamy kolejne potwierdzenie że ekologia to zwykle przykrywka do robienia kasy.

rudiov 
Nałogowiec
POlski osioł

Wysłany: 22-07-2009, 14:45   
   Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6

Tak elektrownie jądrowe każdy by chciał (popieram) bo tańsza będzie energia elektryczna tylko problem pojawia się gdy chodzi o lokalizacje. Każdy polak jak by go spytać to: Elektrownia jądrowa? Pewnie!
Obniżki cen elektryczności? OK!
Gdzie? Jak najdalej ode mnie!
Czarnobyl wytworzył w ludziach taką panikę , że nieważne gdzie, lokalna ludność będzie protestować przeciwko budowie. Pomyślcie kilka tysięcy rodzin (w promieniu powiedzmy 30km ) po wybudowaniu straci znaczną część kasy na obniżeniu cen gruntu, cen lokali, cen domów. Przy wysokich kosztach budowy straty każdego gospodarstwa domowego idą w setki tysięcy złotych co na dość ubogi kraj jakim jest Polska kwota wysoka. W ogóle w naszym kraju nie ma sytuacji aby jakaś część nie była przeciw. Takie realia niestety...

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu