FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakaz palenia w miejscach publicznych
Autor Wiadomość
Ciacho 
Skoda Lover

Wysłany: 03-12-2010, 13:44   
   Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline

paker228 napisał/a:
zwłaszcza jak się ma luźny dzieńw pracy i się czeka kiedy wybije 16 ;)

niestety ja mam codziennie luźny dzień hehe :D w moim przypadku muszę siedzieć do 15:30 :)

Ania 
stokrotka

Wysłany: 03-12-2010, 19:54   
   Bolid: Fiat

Łukasz!

Popieram Ciebie w całej rozciągłości, zbliżamy się do socjalizmu, eurokomunizmu i Bóg wie czego jeszcze.

I myślę,że racja nie tkwi w przepisach, tylko w mentalności Polaka. Polak mysli: jak wykiwać prawo, jak je ominąć , albo pokazać gdzie się je ma?

Ba, mało tego- Polak Polakowi pomoże oszukać, a nie piętnować niegodziwość!

Przykład ten Łukasza, z apteki. Pani sprzedająca doskonale wie komu sprzedaje dziesiąte opakowanie leku...ale słowem nie zaprotestuje! Bo po pierwsze nie wtrąca się, każdy ma swoje życie, po drugie ma kasę...co tam prawo, liczy się zadowolenie klienta.

Rolandzikl 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-12-2010, 20:41   
   Bolid: Seicento SX 2002

Ludzie. Spokojnie. Zarówno alkohol jak i papierosy są dla ludzi,ale tych myślących i patrzących na swój nałóg też oczami tych nieuzależnionych. W drugą stronę oczywiście tak samo. Jak chcesz palić i siedzieć w dymie to Twój problem,ale pozwól innym ludziom oddychać powietrzem bez Twojego dymu.

Lisek 
spamer team

Wysłany: 03-12-2010, 20:50   
   Bolid: Sc

ja tam nie wiem jak to obecnie wygląda w pozostałych krajach ale niestety polacy (palacze) w większości nie liczą się z niepalącymi :/ ja ogólnie jestem okazyjnie popalającym więc mnie to średnio obchodzi ;] ale nieraz jadąc pociągiem naciąłem się na wrednych palaczy... palących w tłumie... palących przy ludziach jedzących kanapkę... czy palących w przedziale (niby dla palących) pełnym ludzi którzy nawet nie wyciągnęli fajki... palacze bardzo często po prostu nie mają zahamowań i uważają że jak nie ma zakazu to nikt nie ma prawa im nic powiedzieć... a że od lat coraz częściej się o tym mówi... i że w UE zaczęli wprowadzać zakaz... u nas też tak zrobili...

ale fakt faktem... cierpią na tym zwykli palacze. tacy którzy trują siebie a nie innych. to tak jak polak- złodziej... za kilku zwyrodnialców wszyscy mamy miano złodziei ;>

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 04-12-2010, 00:20   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

najlepsze jest to kochani, a mianowicie

rząd wprpwadzakąc takie ustawy tym samym tępi palaczy. jak im faktycznie tych palaczy ubędzie, dochody z akcyzy na tytoń szlag trafi. co zrobi rząd ? podniesie gdzieś znowu podatki.

kto za to zapłaci ? przede wszystkim niepalący.

Ania 
stokrotka

Wysłany: 04-12-2010, 00:26   

Łukasz napisał/a:
jak im faktycznie tych palaczy ubędzie, dochody z akcyzy na tytoń szlag trafi. co zrobi rząd

Rychy, Mirki i nie pamiętam jeszcze kto będa mieć zyski z czarnego rynku...przeciez pierwszy milion trzeba ukraść

Im droższy tytoń, tym zyski do budźetu mniejsze, to samo z alkoholem

Lisek 
spamer team

Wysłany: 04-12-2010, 00:32   

Łukasz napisał/a:

raczej najbiedniejsi ale ci którzy nie są na dnie i jak zwykle klasa średnia :/ bo bogaty i tak broni się podatkiem liniowym i jakimiś innymi wałkami :/

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 04-12-2010, 00:36   

Lisek napisał/a:
Łukasz napisał/a:

raczej najbiedniejsi ale ci którzy nie są na dnie i jak zwykle klasa średnia :/ bo bogaty i tak broni się podatkiem liniowym i jakimiś innymi wałkami :/

albo rejestruje firme w luksemburgu i wali polskie progi podatkowe.... coraz więcej sław z telewizji tak robi.

Ania 
stokrotka

Wysłany: 04-12-2010, 00:39   

Łukasz napisał/a:
albo rejestruje firme w luksemburgu i wali polskie progi podatkowe.... coraz więcej sław z telewizji tak robi.

A potem z troska pochyla się nad biednymi i organizuje akcje charytatywne...w stylu kocham cię Polsko :znudzony:

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 04-12-2010, 00:42   

Rząd chce zabrać przedsiębiorcom możliwość odliczania VAT-u od paliwa. Pomysł poparł już Sejm. Jeśli przyjmą go również senatorzy i zaakceptuje prezydent, już w przyszłym roku każdy, kto ma samochód zarejestrowany na firmę, straci spore pieniądze średnio nawet 1,7 tys. zł rocznie na samym podatku VAT od paliwa. Dodatkowe 8 tys. zł przy zakupie samochodu z kratką.

dziś pracodawca, jutro ty bo z fajek nie ma wpływu... alkoholem lewym sie handluje...benzyne sie na garażach rozlewa...

rudiov 
Nałogowiec
POlski osioł

Wysłany: 04-12-2010, 05:36   
   Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6

Łukasz napisał/a:
w tym jest problem, że wybory pokazały, że 90% Polaków tryska z radości i jest zadowolona z obecnych rządów.

trzeba poprostu mieć nadzieje :) miło sie z Wami gawędziło chłopaki

==
ps.

Ciacho napisał/a:

ale to jest dyskusja o zakazie publicznym, prawda? Państwo uznaje wolność jednostki, którą tak właśnie cenisz i nie będzie nikomu broniło pić w domu bo niby jakim prawem? w domu każdy musi sie kierować swoim rozumem, swoimi zasadami i normami i w ogóle w czym tu problem?

czyli kumam teraz, uważasz poprostu że publicznie tego nie wolno robić. ok.

piję piwo na rynku - płacę mandat.
piję piwo na rynku ale butelke owijam papierem - nie płacę mandatu.

więc mogę palić, jeśli ubiore papierosa np w wygląd paluszka i będe huhal do worka ?

Kolego Łukasz :) dlaczego z twojej strony na KAŻDĄ zmianę reagujesz negatywnie, nie widząc korzyści z tego płynących. Z jakiego źródła masz dane, że 90 % polaków "tryska" z radość? Polak to nie masa ludzka. Każdy cieszy się z indywidualnych rzeczy, zachowań, a także co innego go denerwuje . Alkohol to też dobry przykład - analogiczny jak fajki. Jeśli nie możesz pić tylko w domu, restauracji, tawernie , pubie a MUSISZ pić w miejscu publicznym (gdzie są dzieci które nie muszą tego oglądać) to znaczy, że masz problem. Jeśli częściej występuje takie zjawisko to władza reguluje to zakazem . I DOBRZE - rodzice chcą wychować jak najlepiej , więc państwo w ich imieniu wprowadza ZAKAZ.

Krysia napisał/a:
Łukasz napisał/a:
jak im faktycznie tych palaczy ubędzie, dochody z akcyzy na tytoń szlag trafi. co zrobi rząd

Rychy, Mirki i nie pamiętam jeszcze kto będa mieć zyski z czarnego rynku...przeciez pierwszy milion trzeba ukraść

Im droższy tytoń, tym zyski do budźetu mniejsze, to samo z alkoholem

A zastanowili się państwo :)) nad tym ile kosztuje leczenie JEDNEGO raka płuc który to palacz w większości przypadków po 20, 30 latach nałogowego palenia stworzył na własne życzenie? Państwo trwoni pieniądz niby , ale trucizna wyhodowana samemu ma być opłacana z państwowych. I to nie są małe sumy , dodatkowo x ilość osób corocznie umierających , leczonych itd . + osoby które teoretycznie nie z własnej woli zachorowały podczas codziennego stania na przystanku w dojeździe do pracy, matki w np. 2 miesiącu (po których "nie widać" ) ciąży, może mieć następstwa przy porodzie - przykre konsekwencje dodajmy. Ponadto każdy palacz jak by sobie zrobił rachunek zysk - strata finansowa i zdrowotna ... . Mój ulubiony przykład to wycieczki zagraniczne:) Palacz w rodzinie wydaje rocznie 3600zł. Jeśli dwie osoby to zostaje 7200/rok . Czyli Polak niby biedny a może w ciągu 10 lat objechać "pół świata" - lub dla motoryzacyjnych bez niczyjej łaski :
http://otomoto.pl/seat-ib...-C10182915.html
http://otomoto.pl/ford-mo...-C16092824.html
http://moto.allegro.pl/no...1345290147.html
Następnym razem jak ktoś się będzie dziwił jakim cudem 30 latek ma Civica ad 2010 to nie ukradł tylko nie palił :cool:
Ponadto osobiście uważam, że każdy palacz (niezależnie od płci) w związku to samolub który woli wydawać wspólny budżet na własną truciznę niż np comiesięczne wizyty SPA, teatr, czy naukę gry na trąbce dla obojga :)
Mamy zakaz jazdy po pijanemu, picia alkoholu + palenia w miejscach publicznych, ograniczenia prędkości, zakaz palenia opon w kominku, zakaz znęcania się nad zwierzętami i WŁAŚNIE O TAKA POLSKĘ NASI DZIADKOWIE WALCZYLI panie Łukasz :!:

Pozdrawiam :))

Ania 
stokrotka

Wysłany: 04-12-2010, 07:30   

rudiov napisał/a:
Następnym razem jak ktoś się będzie dziwił jakim cudem 30 latek ma Civica ad 2010 to nie ukradł tylko nie palił

Serio?

No to policzmy: Polak po studiach lat 30, czyli 6 lat pracy: 3600 złotych razy 6 daje 21600 zł.

Gdzie Civic???

Lisek 
spamer team

Wysłany: 04-12-2010, 08:37   

Łukasz napisał/a:
Rząd chce zabrać przedsiębiorcom możliwość odliczania VAT-u od paliwa. Pomysł poparł już Sejm. Jeśli przyjmą go również senatorzy i zaakceptuje prezydent, już w przyszłym roku każdy, kto ma samochód zarejestrowany na firmę, straci spore pieniądze średnio nawet 1,7 tys. zł rocznie na samym podatku VAT od paliwa. Dodatkowe 8 tys. zł przy zakupie samochodu z kratką.

dziś pracodawca, jutro ty bo z fajek nie ma wpływu... alkoholem lewym sie handluje...benzyne sie na garażach rozlewa...

nawet mi nie mów... to jest po prostu paranoja... ciekaw jestem czy to nie jest sprzeczne z jakimś prawem unijnym albo zapisem w konstytucji... bo już kilka razy tak było...

a teraz ładnych kilkaset PLN w plecy bo rząd sobie wymyślił ograniczenie w odliczaniu VAT'u... i jeszcze jakieś nowelizacje dotyczące podatku w handlu złomem :/ bo za dużo wałków i szwindli... i znowu uczciwi będą poszkodowani za oszustów...

Łukasz napisał/a:

z tym to się akurat nie dziwię... nie wiem czy masz firmę czy nie ale- mój ojciec płaci NAJNIŻSZY ZUS i wychodzi go koło 850zł... ma zjeb*** kręgosłup, skierowanie na operację, non stop na zwolnieniu- a na komisjach- oczywiście że sprawny, wszystko ok, zdrów jak ryba. a po 30 latach płacenia ZUS'u dostanie 500zł emerytury... i ciekawe ile się nią nacieszy...

a rejestrując firmę za granicą płacimy 250zł w polsce i jakies 300-400 za granicą. ale po 5 latach mamy już prawo do tamtejszej emerytury !! dziwicie się że polacy tak robią? sami chcieliśmy przerejestrować firmę bo jednak po latach to są tysiące oszczędności...

rudiov 
Nałogowiec
POlski osioł

Wysłany: 04-12-2010, 09:08   
   Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6

Krysia napisał/a:
rudiov napisał/a:
Następnym razem jak ktoś się będzie dziwił jakim cudem 30 latek ma Civica ad 2010 to nie ukradł tylko nie palił

Serio?

No to policzmy: Polak po studiach lat 30, czyli 6 lat pracy: 3600 złotych razy 6 daje 21600 zł.

Gdzie Civic???

Liczyłem palenie od 18r życia czyli od czasu kiedy legalnie możesz sobie kupić papierosy. Czyli 12x3600zł = 43.200zł. Zauważ , że palacze też jeżdżą samochodami na które wydali własną kasę powiedzmy 15tyś. Więc jeśli "bokiem" przelatuje ci ekstra 43tyś + 15 daje nam 58tyś. Mało?? I to tylko w przypadku pierwszego samochodu bo każdy następny w rozliczeniu można oddawać czyli teoretycznie - civic - 30lat, w wieku 35 (18tyś + rozliczenie za tą przykładową Hondę) 30 + 18 = 48 . Przy tańszych samochodach jak fiat można zaraz po gwarancji wymieniać samochody . Przy używkach (bez dużej utraty wartości) jest to jeszcze lepiej widoczne. Nie mam zamiaru niczego udowadniać ponieważ mam wrażenie, że lepiej dla niektórych wrzeszczeć jak za PRL-u - banda złodziei!! chamy!! Bandyci!! Oszuści!! Łeeee!! Nabić na widły!! Zbrodniarze!! Komuniści!! Łże Elita!! - a wystarczy nie popełniać prostych błędów i można żyć sobie spokojnie ...

Heh

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 04-12-2010, 10:07   

jeżeli chcesz tak bardzo dbać o dzieci, żeby nie patrzyły jak sie pali czy pije w miejscach publicznych to proszę na całym rynku krakowskim zlikwidować knajpy, gdyż dzieci patrzą na pijackie wyczyny jakie sie tam dokonują, a potem sikania po kątach,żygania... najczęściej obcokrajowcy, z grzeczności nie powiem jacy to obcokrajowcy...

absurd goni absurd w tym państwie, tylko nie mów mi że ogródek piwny ma płot i nie jest miejscem publicznym :lol:

ps. wyliczenia ile spali palacz są troche nie-tego.

palacz wypali paczke fajek dziennie za 10 zł. ok. czyli mamy 70 zł na tydzien x 4 = około 300 zł.

a nie palacz zalozmy ze zje co dziennie szynki za 30 zł. palacz szynki nie jada zalozmy. 30 zł x 7 = 280 zł x 4 = ponad 1000 zł...

więc ? ZABRONIC JEDZENIA SZYNKI, w celu szybszego nazbierania na CIVICA.

:) pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez Łukasz 04-12-2010, 10:17, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu