Pytanie o vin i nie tylko... |
Autor |
Wiadomość |
panmroz
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 24-08-2009, 20:46 Pytanie o vin i nie tylko...
Bolid: Fiat Punto 1.2 16v |
|
|
Witam
Chciałbym prosić o pomoc wszystkich użytkowników tego forum o pomoc przy kupnie auta. W środę zamierzam jechać z zamiarem kupna po ten samochód: http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C9595757
I chciałem was spytać na co powinienem zwrócić uwagę przy tym samochodzie, oraz gdzie znajduje się i jak rozkodować VIN. Na co zwrócić szczególna uwagę przy silniku i innych podzespołach. Chciałbym żebyście zwrócili uwagę na tylną wycieraczkę bo według mnie coś jest z nią nie tak?
Po rozmowie z właścicielem dowiedziałem się że auto zostało sprowadzone z niemiec jakieś 2tyg temu posiada całą dokumentacje ale ma nie wypełnianą książkę serwisową.
Proszę o jak najszybszą odp
Pozdrawiam |
|
|
|
|
GETomek
nówka sztuka ;)
Pomógł: 29 razy Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 49 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 24-08-2009, 22:07
Bolid: seicento 1.1 |
|
|
Wiesz wycieraczka to nie problem jest po prostu nieoryginalna ale zwróć uwage na przód auta bo wygląda na świeżo robiony, zdjęcie z podniesiona maską... kolor przykręconego błotnika a kolor pasa przedniego koło lampy bo tak tego w fabryce nie malują....Oczywiście to niczego nie przesądza ale.... |
|
|
|
|
przemek82
Nałogowiec
Pomógł: 20 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 137 Skąd: Brunatna Stolica
|
Wysłany: 25-08-2009, 06:46
Bolid: ZFA187 | SUF178 | KLAS T200 1.4 16V |
|
|
panmroz,
"Tabliczka znamionowa znajduje się na podłodze bagażnika po lewej stronie. Numer VIN wybito także na podłodze bagażnika, ale po stronie prawej. Znaki identyfikacyjne VIN nie umożliwiają odczytania istotnych informacji o samochodzie.
VIN .
Znaki 1-3 światowy kod producenta (ZFA - Fiat, Włochy)
Znaki 4-9 kod identyfikacyjny modelu (187000 - Seicento)
Znaki 10-17 numer seryjny"
Koniec cytatu Tu masz oryginał. Heh, w artykule jest nawet link do naszego forum
PS A auto moim zdaniem warte uwagi. |
|
|
TresH
Nałogowiec Spamer Przodowy!
Pomógł: 2 razy Wiek: 33 Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 381 Skąd: south west
|
Wysłany: 25-08-2009, 08:41
Bolid: sc |
|
|
Panowie sejek warty uwagi Tylko ja bym pojechał tym sejkiem na kanał do znajomego mechanika i żeby sprawdził każdy milimetr auta Ale jeden fakt mnie zastanawia Niemcy raczej dbają o książki serwisowe i o przeglądy i takie duperele panmroz jak będziesz u tego gościa sprawdź tą książkę czy to jest na pewno z tego auta i czy wszystkie kartki są z tej książki bo zdarzają się takie przekręty, że kartki są podmieniane że przeglądy i wszystko ok sprawdź wszystko nawet z 15 razy żebyś był pewny. Zrób 2 albo nawet 4 jazdy Sprawdź zbieżność (rozpędź go do 30 i naciśnij hamulec nie trzymając kierownicy. Jeśli auta nie będzie ściągać na boki znaczy, że zbieżność jest ok) Mam nadzieje że na coś się przydałem |
_________________ "...bo tak naprawdę niema nic lepszego niż iść do auta i wrócić uwalony smarem i olejem..." |
|
|
|
|
Ciacho
Skoda Lover
Pomógł: 76 razy Wiek: 39 Dołączył: 09 Cze 2006 Posty: 2755 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 25-08-2009, 10:25
Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline |
|
|
Tresh napisał/a: | (rozpędź go do 30 i naciśnij hamulec nie trzymając kierownicy. Jeśli auta nie będzie ściągać na boki znaczy, że zbieżność jest ok) Mam nadzieje że na coś się przydałem |
30 to mało, lepiej tak ze 60km/h i zahamować |
|
|
TresH
Nałogowiec Spamer Przodowy!
Pomógł: 2 razy Wiek: 33 Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 381 Skąd: south west
|
Wysłany: 25-08-2009, 14:05
Bolid: sc |
|
|
Tak Ciacho ma racje hehe Ale jedź najlepiej do znajomego mechanika i jak to mówią niech mu przetrząśnie bebechy hehe |
_________________ "...bo tak naprawdę niema nic lepszego niż iść do auta i wrócić uwalony smarem i olejem..." |
|
|
|
|
panmroz
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 25-08-2009, 14:13
Bolid: Fiat Punto 1.2 16v |
|
|
Z natury to jestem bardzo dociekliwi i posprawdzam wszystko z 5 razy A co do tego mechanika to będzie ciężko bo ja jestem z Czeladzi a to sejo jest w Krakowie Chyba że możecie mi jakiegoś polecić w okolicach Nowej Huty bo tak mi powiedział ten koleś, i tak będę musiał zrobić przegląd bo to sejko jest do opłat
A co do tej wycieraczki to chodziło mi o to że jest ona nie w tą strone co powinna. Tak jak by była z z anglika?? Ale skoro mówicie że jest ok...
[ Dodano: 26-08-2009, 21:42 ]
No więc byłem oglądać to sejo i po tym jak wsiadłem czar prysł a jeszcze się nim nie przejechałem.
GETomek miał racje cały przód auta był robiony, w bagarzniku strasznie śmierdziało czymś czego się nawet opisać nie da, całe auto wyglądało jak malowane bo lakier w elementach wnętrza wyglądał inaczej niż ten na zewnątrz, i był bardzo poobdzierany. A teraz chyba "najlepsze". Podczas jazdy pedały sprzęgła i hamulca działały jak PRZYCISKI!! a nie jak pedał, oraz silnik strasznie dziwnie pracował. Facet cały czas wyłączał mi klimę podczas jazdy więc nie wiem czy działa czy nie. A książka serwisowa wyglądała na nówkę. No co tu dużo mówić auto padaka, nie prędko facet go sprzeda.
Dzisiaj byłem oglądać inne sejo tym razem już bliżej miałem z dojazdem więc nie było problemu. Samochód jest kupiony w Polsce, drugi właściciel, i jeśli chodzi o mechanikę to można powiedzieć że żyleta w porównaniu do tego z krakowa natomiast wygląd autka jest że tak to określą biedny.... Poobijany, porysowany, powgniatany, no nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Bardzo się nad nim zastanawiam. Z jednej strony zadbany od strony mechanicznej a z drugiej trzeba by włożyć bardzo dużo pracy w wygląd, a myśle że nawet po tym nie wyglądał by zbyt dobrze...
[ Dodano: 29-08-2009, 20:31 ]
Po długim i bardzo męczącym przebieraniu w ofertach, obejrzeniu kilku seicent, opli cors stałem się szczęśliwym posiadaczem fiata punto 1.2 16v z 1999
temat więc uważam można zamknąć |
|
|
|
|
|