FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana UPG
Autor Wiadomość
simko1 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 10-11-2014, 19:26   Wymiana UPG
   Bolid: 1.1 SPI

Witam
Mam pytanie do osób które samodzielnie wymieniały UPG w seju 1.1 SPI.
Jakich niespodzianek można się spodziewać i co sprawiało wam największy problem.
Ucieka mi delikatnie płyn chłodzący całe szczęście że na zewnątrz(nie miesza oleju z płynem i odwrotnie) i początkiem grudnia planuje się za to zabrać.
Czego się spodziewać?
Czy oprócz planowania głowicy coś jeszcze jest wskazane?
Z góry dziękuję za pomoc.

automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 10-11-2014, 19:31   
   Bolid: Seicento

do dokręcania głowicy musisz mieć klucz dynamometryczny żeby to zrobić prawidłowo, pamiętaj żeby dociągać śruby etapami a nie od raza na "chama", jeśli jesteś obeznany w temacie to niespodzianek nie powinno być, ale problemy mogą być np z odkręceniem, a reszta to wiadomo trochę roboty i wydatki...

simko1 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 10-11-2014, 19:37   

Klucz to raczej podstawa! Kolejność dokręcania też znam. Obeznany też chyba jestem(w matizie sam kpl. sprzęgło wymieniłem).automaniak126, a wymieniałeś kiedyś to sam?
Wiem że będą problemy z kolektorem wydechowym żeby go odkręcić-raz to już robiłem jak wymieniałem mise olejową i wtedy poszło dobrze, dobrze zapsikane cudami w spray i puściło.
Czy przy podnoszeniu głowicy może się z niej coś 'wysypać" jakieś elementy?
Tak to jest jak coś się robi pierwszy raz-jak z seksem. Człowiek się boi a potem sama przyjemność! :grin:

ogarol 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 10-11-2014, 19:50   
   Bolid: 1.1 SPI 1999

Kolektor ssący z góry są trzy śruby z dołu dwie, trzeba się trochę nagimnastykować

barkor 
spamer team

Wysłany: 10-11-2014, 20:59   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

Ja wielokrotnie bawiłem się ze zdejmowaniem głowicy w seju 1.1spi i nie jest to jakaś niewykonalna robota w domowych warunkach. Trochę zabawy niestety z tym jest. Z takich rzeczy wymagających wiedzy to momenty i etapy dokręcania śrub i prawidłowe ustawienie rozrządu, no i na koniec trzeba dobrze odpowietrzyć układ chłodzenia po zalaniu płynu.
ogarol napisał/a:
Kolektor ssący z góry są trzy śruby z dołu dwie, trzeba się trochę nagimnastykować

Nie jest to wielki problem, ale zawsze można wyciągnąć głowicę razem z kolektorem ssącym i rozmontować już "na stole".

simko1 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-11-2014, 08:06   

barkor, czyli mówisz że z wymagających rzeczy to kolejność i moment dokręcania śrub? To żaden problem dla mnie. Jeszcze chciałbym Cie zapytać czy dawać nowe śruby czy wykorzystać stare(śruby do dokręcenia głowicy)?

grape.crash 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-11-2014, 09:23   
   Bolid: "Żuczek"

Zgodnie ze sztuką powinno się dać nowe (teoretycznie śruba może pęknąć podczas jej ponownego wkręcania i wtedy robią się już duże schody).

P.S. Jak będziesz miał już zdjętą głowicę zastanów się czy nie chcesz jej delikatnie poprawić :twisted:

MAXIMUS 
Nałogowiec

Wysłany: 11-11-2014, 12:13   
   Bolid: golf

grape.crash, a w jaki sposób najlepiej to zrobić?

może lepiej kupić głowicę z 1.2 8v i taką już założyć ?

grape.crash 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-11-2014, 17:26   
   Bolid: "Żuczek"

O zmianie głowicy się nie wypowiem, bo nie wiem. Ktoś kto już to przerobił musi się wypowiedzieć.
Jeśli chodzi natomiast o poprawkę głowicy - wpisz w gugla "porting głowicy" i będziesz miał odp. :smile:

1922 
Nałogowiec

Wysłany: 11-11-2014, 18:39   
   Bolid: Seicento 1.1 Van

Głowice od 1.2 8V Mpi miał Rafał w swoim czerwonym Seju, z tego co pamiętam przeróbki to zmiana całej głowicy, rozdzielenie sygnału ze wtrysku na 4 wtryskiwacze, i komp od 1.2 8v bez immo, moc na customowym, wydechu to było 66,6km :D

Od SPI pewnie byłoby mniej roboty, o ten wtrysk.

Tak czy owak trzeba zrobić rewizje, splanować, zobaczyć zawory... Pewnie taniej będzie zrobić porting.

barkor 
spamer team

Wysłany: 12-11-2014, 13:51   

simko1 napisał/a:
Jeszcze chciałbym Cie zapytać czy dawać nowe śruby czy wykorzystać stare(śruby do dokręcenia głowicy)?

Ja wielokrotnie używałem tych samych śrub i nic nie pękło, ale tak jak ktoś już wcześniej napisał, zgodnie z najwyższymi standardami należałoby śruby wymienić na nowe :wink:
Co do głowicy z 1.2 to raczej gra nie warta świeczki. Jeśli się decydować to tylko na cały silnik 1.2, bo w zasadzie przeróbek przy zakładaniu tej głowicy jest tyle samo jak przy zmianie całego silnika a efekt może być niezauważalny.

simko1 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 02-12-2014, 22:55   

Witam.
Nie będę nic kombinował z głowicą. Autko służy mi tylko i wyłącznie do dojazdów do pracy i do sklepu więc zostaje seria.
Jutro z same rana zabieram się za demontaż głowicy. Podczas prac będę starał się zrobić jak najwięcej fotek i zrobić jakiś opis dla zainteresowanych forumowiczów.
Mam nadzieję że mogę liczyć na Waszą pomoc w razie jakiś kłopotów :roll:
Już mam pytanie. Czy głowicę do szlifowania należy rozmontować tj. zdjąć wałek rozrządu i szklanki wyjąć czy nie jest to konieczne?
Pytam bo u fachowca powiedzieli że jak będzie to zdemontowane to będzie im łatwiej na maszynę zamontować i ja będę miał łatwiej potem wszystko przedmuchać?
Druga sprawa to siła dokręcania śrub w instrukcji 2+3+90st.+ 90st. tzn najpierw według kolejności 2Nm druga runda 3Nm trzecia runda 90 st i czwarta runda 90 st?
Trzecia sprawa czy do wymiany paska rozrządu konieczne jest odkręcanie lub jakiekolwiek popuszczanie koła zębatego wału korbowego? (cytat z SAM NAPRAWIAM: • poluzować śruby koła zębatego na wale
korbowym silnika,• zdemontować koło zębate na wale korbowym
silnika wykręcając wcześniej poluzowane
śruby,
Przypuszczam że jutro i pojutrze będę miał jeszcze wiele pytań do osób które już zrzucały głowicę w 1.1 spi
Z góry dziękuję za pomoc

TheStig 
Nałogowiec

Wysłany: 02-12-2014, 23:01   
   Bolid: Opel Astra C14NZ + LPG

simko1 napisał/a:
Trzecia sprawa czy do wymiany paska rozrządu konieczne jest odkręcanie lub jakiekolwiek popuszczanie koła zębatego wału korbowego? (cytat z SAM NAPRAWIAM:  poluzować śruby koła zębatego na wale
korbowym silnika, zdemontować koło zębate na wale korbowym
śruby,

Żadnych kół się nie luzuje, jedynie napinacz.

barkor 
spamer team

Wysłany: 02-12-2014, 23:12   

simko1 napisał/a:
Czy głowicę do szlifowania należy rozmontować tj. zdjąć wałek rozrządu i szklanki wyjąć czy nie jest to konieczne?

W sumie to nie pamiętam czy demontowałem wałek czy nie, w każdym razie fachowcy sami sobie zdemontują wałek jeśli będzie to konieczne, i ci sami fachowcy powinni oczyścić głowicę po skończeniu pracy, jeśli oczyszczenie z wiórów zostawiają Tobie to niestety niezbyt to dobrze o nich świadczy. Pamiętam, że ja kiedyś oddałem głowicę do jakiegoś pana Henia co miał warsztat przy domu i faktycznie oddał mi głowicę, którą trzeba było czyścić, a to spory problem, bo aluminiowych wiórów posklejanych olejem w zakamarkach nie tak łatwo się pozbyć. W profesjonalnym warsztacie zajmującym się regeneracją głowic oddali mi natomiast w pełni oczyszczoną głowicę.

simko1 napisał/a:
Druga sprawa to siła dokręcania śrub w instrukcji 2+3+90st.+ 90st. tzn najpierw według kolejności 2Nm druga runda 3Nm trzecia runda 90 st i czwarta runda 90 st?

Nie 2 i nie 3 a 20NM i 30NM

simko1 napisał/a:
Trzecia sprawa czy do wymiany paska rozrządu konieczne jest odkręcanie lub jakiekolwiek popuszczanie koła zębatego wału korbowego? (cytat z SAM NAPRAWIAM: • poluzować śruby koła zębatego na wale
korbowym silnika,• zdemontować koło zębate na wale korbowym
śruby,

Tu z pewnością chodzi o koło pasowe napędzające pasek alternatora, które musisz zdemontować. Koło zębate rozrządu jest tylko na jedną śrubę, więc to nie o to chodzi.

simko1 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-12-2014, 15:44   

dobra głowica i rozrząd zdjęte. Czas operacyjny 3h 50min. Największy problem to o zgrozo wyjęcie dolnej części obudowy rozrządu tej plastikowej. Reszta to pikuś. Kolektory wydechowy to bez problemu wykręciłem.
Teraz pytanie czym i jak czyścić powierzchnie którymi się styka blok z głowicą tzn czym wyczyścić blok a czym głowice. Czy syf który wpadł do cylindrów w momencie ściągania głowicy mogę odessać odkurzaczem???
barkor napisał/a:
Tu z pewnością chodzi o koło pasowe napędzające pasek alternatora, które musisz zdemontować. Koło zębate rozrządu jest tylko na jedną śrubę, więc to nie o to chodzi.
Dokładnie o to chodziło.

Odpowiedz do tematu