FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dokręcanie łożyska przód i tył oraz problem z półosią
Autor Wiadomość
DanFal 
Bywalec

Wysłany: 25-02-2015, 14:21   Dokręcanie łożyska przód i tył oraz problem z półosią
   Bolid: seicento 900

Witam ,chce zmienić łożyska z lewej strony z tyłu a być może również z przodu i tu mam pytanie jak mocno dokręcić nakrętkę piasty ? Oglądałem gdzieś w telewizji kiedyś ,że stożkowe łożyska dokręcić na maksa a potem odpuścić pół obrotu tak żeby luźno się obracało koło ale czy tak robić też w seicento ? Jest na to jakiś sposób ? Klucza dynamometrycznego nie mam.
Mam jeszcze jedno pytanie czy półoś mogła się cofnąć przy uderzeniu o krawężnik bokiem auta a właściwie kołami ? Bo lewa guma od strony skrzyni jest mocno ściśnięta i tu pytanie czy podczas wyjmowania zwrotnicy mogła ona się głębiej wcisnąć ? Mam tam uszkodzoną gumę i chce wymienić razem z tym uszczelniaczem ,bo cieknie olej. Czy da się ją włożyć bardziej lub mniej głęboko ? Samochód jeździ normalnie z taką ściśniętą gumą . Autko to seicento 900 .Czekam na wskazówki :)

MichałFIAT 
Nałogowiec

Wysłany: 25-02-2015, 18:28   
   Bolid: seicento 1,1 2002r i 2003r

Zrób pełny obrót kierownicą ,powinna pracować (półoś) jeśli nie uszkodziłeś mechanizmu różnicowego , (łożysko) to nie corsa B :wink: ,bez klucza raczej ciężko będzie , za mocno to się szybko zagrzeje ,jak za słabo to się rozsypie

DanFal 
Bywalec

Wysłany: 25-02-2015, 22:15   

Ok a piaste z tyłu mam tak dokrecic żeby lekko się obracalo koło do tego to wszystko dąży tak? Czy ma być jakiś luz? Nakrętka sama się nie wykręci? Szukam domowego sposobu

ir3n3usz 
Nałogowiec

Wysłany: 25-02-2015, 22:25   
   Bolid: SC 1.2 16V LPG

DanFal napisał/a:
Ok a piaste z tyłu mam tak dokrecic żeby lekko się obracalo koło do tego to wszystko dąży tak? Czy ma być jakiś luz? Nakrętka sama się nie wykręci? Szukam domowego sposobu

Jak tak zrobisz to zgubisz koło, to nie 126p. Piastę dokręcasz do oporu z momentem ok. 250Nm, czyli dobry klucz + rura. Na ramię o długości 1 metra wywierasz nacisk 25kg.
Dociągasz ile się da, więcej nie pójdzie, bo czop nie jest z gumy a jest zbyt gruby żeby go ukręcić. Łożysko ma fabrycznie wyregulowane napięcie, więc nic się nie reguluje.

DanFal 
Bywalec

Wysłany: 25-02-2015, 22:32   

Ok i to jest konkretna odpowiedź a czy w ogóle da się to dokrecic zbyt mocno? Nie mówię tu o sytuacji zerwania gwintu

ir3n3usz 
Nałogowiec

Wysłany: 25-02-2015, 22:36   

DanFal napisał/a:
czy w ogóle da się to dokrecic zbyt mocno

Jak jesteś koksem i telefon przykładasz do prawego ucha lewą ręką ze względu na rozmiar bicepsa to możesz przeciągnąć. W normalnej sytuacji trudno źle coś zrobić. Trzeba czuć sprawę, tzn. kiedy już dalej nie pójdzie przestać dokręcać. Wiele razy dokręcałem kluczek pneumatycznym i zawsze było ok.

DanFal 
Bywalec

Wysłany: 25-02-2015, 22:47   

Raczej nic z tych rzeczy to wezmę dokrece ręcznie ale porządnie bez rury 2 m i skakania na niej. Jak jest z przodem tak samo czy tam jakaś inna technologia bo widziałem nakrętka jest z zabezpieczeniem do zaklepania

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 25-02-2015, 23:31   
   Bolid: sey 1.2 16v [był] / punto 1.4T GT / saab 2.0T

MichałFIAT napisał/a:
Zrób pełny obrót kierownicą ,powinna pracować (półoś) jeśli nie uszkodziłeś mechanizmu różnicowego , (łożysko) to nie corsa B :wink: ,bez klucza raczej ciężko będzie , za mocno to się szybko zagrzeje ,jak za słabo to się rozsypie
Tutaj ścisk łożyska w piaście nie jest regulowany nakrętką więc nie piszcie takich bzdur. Czemu wiecznie takie kwiatki w tym dziale można zbierać :|

Tak jak Ir3n3usz pisał, ponad 200Nm momentu, więc pneumat albo 1m rurki i do oporu dokręcić. Nakrętkę przodu się zaklepuje w zamkach przegubu. Z tyłu nakrętkę się sklepuje po wierzchu co daje owal i też zabezpiecza przed zluzowaniem. Z doświadczenia własnego: jeszcze nigdy żadna nakrętka nie puściła po dokręceniu, nawet dwukrotnym.

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 26-02-2015, 09:18   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

nic nie urwiesz, musiałbyś mieć rurę 2-3 metrową i po niej skakać

DanFal 
Bywalec

Wysłany: 26-02-2015, 12:54   

Właśnie udało mi się wymienić ta piastę z tyłu. Nareszcie cicho jest i dokręciłem rurą tak koło metra długości tak ,że już nie szło dalej ale nie skakałem po niej tylko mocno ręką.
Czy wie ktoś może jak z tą półosią ? Chodzi mi o to czy można ją wepchnąć za głęboko ? Będę wymieniał tą gumę z uszczelniaczem czy jest tam jakieś konkretne miejsce zaznaczone jak daleko ten uszczelniacz nabić ?

MichałFIAT 
Nałogowiec

Wysłany: 26-02-2015, 15:11   

Ja już nic nie powiem pewnie pneumatem do oporu :)) potem palnikiem....

ir3n3usz 
Nałogowiec

Wysłany: 26-02-2015, 17:11   

DanFal, półoś pracuję w mechanizmie różnicowym podczas pracy zawieszenia, nie da się jej włożyć za głęboko, poczujesz opór i tyle, więcej nie wejdzie. Nawet jak to zrobisz to i tak ją będziesz musiał wyciągnąć trochę, żeby dokręcić nakrętkę od przegubu. W ogóle nie martw się tym, jak głęboko ją włożysz. Po prostu samo się ułoży po przykręceniu przegubu. Tutaj nie da się nic popsuć(jedynie uszczelniacz który się wciska na półoś, bez prasy ciężko to zrobić dobrze. Jest mocno spasowany). Wkładasz przykręcasz i jazda. Nakrętkę z przodu dokręcasz tak samo jak tylną i zaklepujesz.

MichałFIAT 
Nałogowiec

Wysłany: 26-02-2015, 17:51   

Tak ale kolega uderzył w krawężnik , więc lepiej wyjąć i obejrzeć,
ps. sposób z łożyskiem stożkowym daje moment ok 35Nm.więc na pewno troszkę mało ...rura metrowa i opór to nawet bez koksa jakieś 500-750Nm,bierznia łożyska ulegnie niewielkiemu naprężeniu ale żywotność zmniejszy się o parę tysięcy km .

DanFal 
Bywalec

Wysłany: 26-02-2015, 19:39   

Na końcu półosi będą takie trzy jakby rolki czyli mam sprawdzić ich stan czy gładkie itp wizualnie?

stanislaw5b 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 26-02-2015, 22:13   
   Bolid: Seicento 0.9 Young

Można sprawdzić nawet bez zdejmowania - trzeba złapać za półoś od strony skrzyni i poruszać góra dół, prawo-lewo. Nie powinno być luzu. Po wyjęciu będziesz doskonale widział czy coś odbiega od normy:) Uważaj na piasek przy tego typu wymianach.

Poniżej link do manuala, z którego korzystałem wczoraj i dzisiaj przy wymianie uszczelniacza półosi w mojej 900 ;)

http://www.autocentrum.pl...osi__1__43.html

Tak jak pisali koledzy wyżej: Jeżeli chodzi o ustawienie samej półosi to przy montażu, po włożeniu w skrzynię, nie należy się przejmować za bardzo tym, że nie wszystko "wpadło" z powrotem od strony piasty, wystarczy dokręcić i wszystko samo się wyreguluje. Jednak oczywiście nie lekceważ tego, że powinieneś do oporu wsadzić półoś w skrzynię, powinno pójść Ci gładko. Ogólnie będziesz miał trochę zabawy, nie jest to trudne, ale trzeba mieć narzędzia i trochę siły ;) , mi to zajęło akurat więcej czasu ponieważ okazało się, że do wymiany były śruby mocowania amortyzatora - ważne jest, jeżeli też by Cię to trafiło, aby były one co najmniej 8,8 wzmacniane. Trochę łaciny poleciało w kanale podczas tej wymiany :))

Odpowiedz do tematu