FORUM SEICENTO Strona G³ówna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Luz na mechani¼mie ró¿nicowym
Autor Wiadomo¶æ
£ukasz 
AntyToyotowy

Pomóg³: 159 razy
Do³±czy³: 13 Lut 2009
Sk±d: Katowice
Wys³any: 25-02-2012, 15:17   Luz na mechani¼mie ró¿nicowym
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

Witam serdecznie

Ostatnio zaniepokoi³o mnie jedno zjawisko u mnie w skrzyni, mianowicie przy ruszaniu ( nie ka¿dym, sporadycznie ) wydobywa siê ( chyba ) ze skrzyni taki d¼wiêk KLIK KLIK KLIK. Na pewno nie s± to poduchy, bo wymienia³em w tamtym roku komplet a je¿dz±c na wybitych poduchach wiem jak trzêsie auto przy ruszaniu. To nie to.

Tutaj d¼wiêk jest delikatniejszy, jak ju¿ wspomnia³em KLIK KLIK KLIK, wydobywa siê raczej ze skrzyni i mnie troszkê niepokoi. D¼wiêk podobny jest jakby wrzuciæ kostki do plastikowego kubka i delikatnie potrz±sn±æ.

Ostatnio nawet zauwa¿y³em ¿e jedno KLIK by³o przy zmianie biegu z 2 na 3 przy gwa³towniejszym dodaniu gazu i dynamiczniejszym puszczeniu sprzêg³a => wiêc teoria poduch odpada.

W umy¶le sobie pomy¶la³em: mechanizm ró¿nicowy ci ch³opie pada, albo masz luz na przegubie wewnêtrznym.

Czy kto¶ siê z tym spotka³ i czy moja krzynia ma siê ku koñcowi ? ( troche szybko ). W czasie ostrych mrozów s³ysza³em szum ze skrzyni, ale jak to w mrozy poczeka³em do odwil¿y i szumu nie ma.

Czy padniêcie mechanizmu ró¿nicowego oznacza koniec skrzyni ?

Z góry dziêki za pomoc. D¼wiêku nie nagram bo bym chyba musia³ telefon do skrzyni w³o¿yæ.

pacjent: C 514 suche kielichy

Ostatnio zmieniony przez £ukasz 25-02-2012, 15:27, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

BaToN_91 
Na³ogowiec

Pomóg³: 9 razy
Do³±czy³: 08 Lut 2011
Sk±d: Sochaczew
Wys³any: 25-02-2012, 15:26   
   Bolid: Seicento 1.1 MPi 2003r.

Ja kolego pod³±cze siê pod temat bo mam podobnie. Moim zdaniem to luz na przegubach.
U mnie jak jade i dodam gazu i puszcze to jest takie pykniecie w³a¶nie

£ukasz 
AntyToyotowy

Wys³any: 25-02-2012, 15:34   

tylko zewnêtrzne mia³em wymieniane w tamtym roku wiêc na 300% odpada. pytanie czy to jest luz na przegubach wewnêtrznych w krzy¿aku czy ju¿ mechanizm ró¿nicowy w skrzyni :(

£ukasz 
AntyToyotowy

Wys³any: 06-03-2012, 09:23   

moje obawy powoli wydaj± siê s³uszne, wczoraj by³em pod autem i niestety lewa pó³o¶ jest lekko opocona ( nic nie kapie ) a simmery by³y wymieniane 15 000 km temu. prawa pó³o¶ sucha jak pieprze.

na domiar z³ego chwytaj±c za kielich jest wyczuwalny luz góra dó³ 1-2 mm, prawa pó³o¶ka te¿ ma ale zdecydowanie mniejszy 0,5 mm ?

pytanie czy jest to mechanizm ró¿nicowy czy jego ³o¿ysko ? czyta³em na forach ¿e mo¿e byæ to ³o¿ysko podporowe mechanizmu ró¿nicowego.

ale do rzeczy, ile z tym jeszcze mogê je¼dziæ ? w zasadzie nic siê nie dzieje z³ego, ale wiem ¿e luz ma to do siebie ¿e siê powiêksza a nie zanika.

od czego to mo¿e byæ ? je¿dzê delikatnie, asfaltu nie zrywam...

bêdê wdziêczny za pomoc i radê.

skrzynia c 514, biegi wchodz± idealnie, nie wyje, szkoda mi jej :(

Bandzior 
Na³ogowiec

Pomóg³: 44 razy
Do³±czy³: 17 Wrz 2008
Sk±d: Bia³ystok
Wys³any: 06-03-2012, 17:40   
   Bolid: SC 1.1S & Wartburg 353S

Ten luz to jest widoczny na uszczelniaczu te¿ czy tylko rusza siê szklanka? Jak tylko szklanka to pewnie wyskoczy³a z zatrzasku ( co¶ w rodzaju pier¶cienia na wielowypu¶cie szklanki wchodz±cej do skrzyni biegów). Sprawd¼ równie¿ czy ona ma luz osiowy.

P.S. dlaczego po tak ma³ym przebiegu zmienia³e¶ przeguby? Powinne ze 200kkm bez zaj±kniêcia przejechaæ. Mo¿e kto¶ wcze¶niej kaci³ to auto?

£ukasz 
AntyToyotowy

Wys³any: 06-03-2012, 23:51   

przeguby wymieni³em profilaktycznie bo mia³y nalatane przesz³o 90 000 km, pó³o¶ka by³a na stole wiêc nie by³o siê co zastanawiaæ a nie wierzê w przegub w seicento który wytrzyma 200 k km ;-) no i przy okazji simmeringi które ju¿ puszcza³y.

luz jest w³a¶nie góra dó³, poprzeczny nie wspó³osiowy. musze to jeszcze sprawdziæ jak bêdê pod autem bo to wszystko robi³em jak auto sta³o na ko³ach i na nierównym terenie, dostêp ciê¿ki i du¿o czo³gania.

mo¿e masz racjê ¿e wyskoczy³o z zabezpieczenia, kto wie. w ka¿dym razie nawet jak tam faktycznie bêdzie luz to bêdê lata³ t± krzyni± a¿ siê zaje¼dzi a potem pomy¶lê o innej i tyle.

przy 140 km\h jednak ostatnio na autostradzie trzês³o mi lekko kierownic± i od razu pomy¶la³em - przyda³o by siê ju¿ te zimówki wywa¿yæ. ale jest koniec sezonu i te 2-3 tyg przelatam jeszcze - wywa¿ê dok³adnie letnie.

jednak ³±cz±c fakt wibracji i ewentualnego luzu na wej¶ciu do skrzyni - zacz±³em ³±czyæ fakty niestety. oby nie. jak zmienie na letnie odpowiednio wywa¿one i napompowane od razu wyskoczê na A4 i bêdzie wszystko jasne

luki55 
Na³ogowiec

Pomóg³: 67 razy
Do³±czy³: 30 Pa¼ 2007
Sk±d: Bolêcin
Wys³any: 07-03-2012, 09:00   
   Bolid: Seicento 1.1 MPI Actual 2004, FSO 125p 1986

Witam
£ukasz, mam takie same same luzy jak Ty z tym, ¿e wiêkszy na prawej. U mnie nic nie s³ychaæ póki co. Zapocony lewy kielich (od strony kierowcy) mo¿e wynikaæ z nieszczelno¶ci uszczelnienia na wybieraku, a wybierak jest na kielichem. Ja bym je¼dzi³ na razie.

Pozdrawiam

£ukasz 
AntyToyotowy

Wys³any: 07-03-2012, 09:33   

luki55, u mnie te¿ rzadko to s³ychaæ, g³ównie zdarza siê jak jest mocno wilgotno i po d³u¿szym postoju i musi byæ to po³±czone z wolniejszym ruszaniem ( ciut d³u¿ej na pó³sprzêgle ). natomiast z regu³y ( gdy nie ma przeskód, aut, ludzi, psów na parkingu ) ruszam p³ynnie i dynamicznie i nie ma zjawiska.

co do wybieraka to ja go mam oczywi¶cie zapoconego, raz na kilka miesiêcy nawet kropla siê zbierze i jak palcem przejade to mam mokry. i nie mam zamiaru nic z tym robiæ, tak by³o przy 50 000 km na skrzyni i jest teraz i zapewne bêdzie. ciekn±cy wybierak to temat rzeka, wiêc mo¿esz mieæ w sumie racjê.

suma sumarum bêdê je¼dzi³ i nie zamierzam siê przejmowaæ i byæ nadgorliwym, co ma byæ to bêdzie, w koñcu muszê mieæ w ¿yciorysie jak±¶ skrzynie zajechan± ;-)

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: