Akumulator do SC 900 |
Autor |
Wiadomość |
mario91
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Lut 2015 Posty: 550 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 28-01-2019, 04:11 Akumulator do SC 900
Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD |
|
|
W seju mojego ojca (900) zdechł akumulator. Ojciec jeździ na bardzo krótkie trasy, poza urlopami gdy jeździmy na działkę (25km w jedną stronę) jeździ tylko do pracy po 6km w jedną stronę i niestety ma też tendencję by jeździć autem nawet 300 metrów do sklepu po fajki.
Wobec tego nie dziwię się, że ten akumulator mu zdechł. I tak wytrzymał długo, bo odkąd mamy tego seja (kupiony w 2014), a nawet nie wiemy ile lat on miał już wtedy. Akumulatorek standardowy od Centry 45 Ah.
Z powodu tych krótkich tras, a nawet dojeżdżania do sklepów po kilkaset metrów, nowy akumulator też pewnie długo nie pohula. Wpadłem więc na pomysł, by wsadzić tam mniejszy akumulator. Myślę że taki 30-35 Ah spokojnie byłby w stanie odpalić ten mały silniczek, a na krótkich trasach po prostu szybciej by się doładowywał do 100%.
Czy ktoś robił takie eksperymenty i może się wypowiedzieć czy warto to zrobić? Od razu mówię, że ojca już nie odzwyczaję od pewnych nawyków, więc te krótkie trasy i tak będą nadal. |
|
|
|
 |
junioras7
Nałogowiec

Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Kwi 2016 Posty: 503 Skąd: Bath
|
Wysłany: 28-01-2019, 07:26
Bolid: Seicento 1.1 mpi |
|
|
Witaj to nie jest dobry pomysł żeby zmniejszyć wartość akumulatora ponieważ światła wentylatory radio itd pobierają pewnie z 30ah i zostanie 5ah. W twoim przypadku wygląda że twój akumulator dokonał żywota albo alternator najlepiej zrobić pomiary. Sprawdź miernikiem ładowanie na alternatorze może ono ci nie doładowuje akumulatora przez regulator napięcia walternatorze |
_________________ https://www.youtube.com/c...4KbL5pXiMRvsv0Q
https://www.facebook.com/CentoPassion/
 |
|
|
|
 |
Sieman
nówka sztuka ;)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Gru 2013 Posty: 39 Skąd: Polska
|
Wysłany: 29-01-2019, 00:20
Bolid: Seicento 900 SX |
|
|
A Ty ile byś chciał jeździć na jednym akumulatorze ? Ten Twój ma już co najmniej 5 lat więc to mogła być śmierć naturalna. Do seja wg instrukcji powinien być akumulator 40 Ah. |
|
|
|
 |
boonsaw
Nałogowiec
Pomógł: 15 razy Wiek: 34 Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 128 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 29-01-2019, 08:02
Bolid: była Czerwona strzała 899ccm:( jest O2 FL |
|
|
junioras7 napisał/a: | Witaj to nie jest dobry pomysł żeby zmniejszyć wartość akumulatora ponieważ światła wentylatory radio itd pobierają pewnie z 30ah i zostanie 5ah |
Nie idź tą drogą. |
|
 |
Blaviken
Bywalec
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Wrz 2018 Posty: 63 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 29-01-2019, 16:51
Bolid: Focus ST mk2, Bravo 1.6 GT, Seicento 900 |
|
|
w lidlu na promocji jest prostownik, kup mu, niech ładuje raz na miesiąc;p
mniejszy aku nie ma sensu, pojemność jest dobierana pod silnik, osprzęt i wydajność alternatora |
|
|
|
 |
mario91
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Lut 2015 Posty: 550 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 01-02-2019, 23:28
Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD |
|
|
Prostowniki nawet dwa mamy w mieszkaniu, problem w tym że ładowanie wymagałoby ciągnięcia kabla na zewnątrz, a że mieszkamy na dość wysokim piętrze, to średnie to byłoby rozwiązanie. Targanie akumulatora na górę też nie jest przyjemne, zwłaszcza gdy na zewnątrz zimno. Stąd moje pomysły z mniejszym akumulatorem...
Niemniej problem sam się rozwiązał. Przyjrzałem się karcie gwarancyjnej akumulatora ze swojego Seja, jest tam punkt że pojemność musi być dobrana zgodnie z tym, co zaleca producent auta, inaczej gwarancja idzie w palnik. A że jednak gwarancję dobrze byłoby mieć, to raczej zrezygnujemy z tego pomysłu.
Sieman napisał/a: | A Ty ile byś chciał jeździć na jednym akumulatorze ? |
W drugim aucie (Felicja 1.3) mamy akumulator już chyba 10-letni i działa jak nowy. Tyle, że to auto jeździ głownie w trasy i aku zawsze jest porządnie naładowany... |
|
|
|
 |
|