FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaśniedziało koło zapasowe
Autor Wiadomość
paker228 
spamer team
Lokalny Czepiacz

Wysłany: 24-07-2012, 09:02   Zaśniedziało koło zapasowe
   Bolid: 1.1 MPI

No tak, to prawda.

W zeszłym roku przed zimą smarnąłem stalową zapasówkę czystym niezużytym olejem, ot tak.. miało chronić przed rdzą czy czymś tam.. :-P :))

wsadziłem do pod podogę w bagażniku i jeździło całą zimę.
Na wiosnę zaglądam - czarna felga prawie w całości pokryta białym, śliskim proszkiem, konsystencją przypominającym sodę. Zapach dużo bardziej nieprzyjemny niż sodowy. proszek przy ścieraniu jakby był tłusty..
Ok. Na wiosnę raz wyczyściłem, wytarłem, wsadziłem ponownie i znów jeździłem.

Wczoraj wyciągam - znów to samo. Proszek w niektórych miejscach zrobił wżery w feldze aż wyczuwalne pod palcem (już nie wspomnę o tym że farba z felgi zeszła, a ponadto przerzuciło się cholerstwo na podłogę pod kołem - i też miejscami farbę mi zżarło..

Miał ktoś podobny przypadek?
Musiała zajść jakaś reakcja chemiczna z tego oleju..

teraz wyczyściłem dokładnie znów i znów poczekam czy dziadostwo wyjdzie. Pomalowałbym felgę.. ale jak pomaluję a to znów wyjdzie?

Co to ufo mi się rzuciło?? :))

no niestety nie mam zdjęć.. nie miałem wczoraj tel przy sobie..

macher 
Moderator

Wysłany: 24-07-2012, 09:16   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Czy to na pewno był olej ? W każdym (silnikowym) chyba jest troszkę siarki. Może to dlatego? Ale żeby lakier rozpuściło to już nie rozumiem . To już chyba lepiej olejem maszynowym posmarować takim np jak do smarowania maszyn do szycia itp.Teraz mi się przypomniało coś podobnego . Miałem swego czasu ciągniczek ogrodniczy i jak wymieniałem hipol w przekładniach to jak przelałem - też mi farba na obudowie przekładni spłynęła po jakimś czasie.Ale to był hipol - czasy PRL-u nie wiadomo co tam były za komponenty

AdaMs 
Nałogowiec
Przyjaciel klubu

Wysłany: 24-07-2012, 09:49   
   Bolid: Czarny Misiek

paker228 napisał/a:
Proszek w niektórych miejscach zrobił wżery w feldze aż wyczuwalne pod palcem (już nie wspomnę o tym że farba z felgi zeszła, a ponadto przerzuciło się cholerstwo na podłogę pod kołem - i też miejscami farbę mi zżarło..

Jak wirus :shock:

Blog Fiat Panda lub forum Fiat 500X

paker228 
spamer team
Lokalny Czepiacz

Wysłany: 24-07-2012, 10:15   
   Bolid: 1.1 MPI

no tak, to był olej, pozostałośći po corocznej wymianie castrol magnatec....
może źle opisałem ze farbę rozpuściło - w miejscach gdzie wytworzył się ten biały proszek na feldze, po zczyszczeniu tego proszku - została biała stal bez farby, no i tak - jest kilka wżerów wyczuwalnym pod palcem jak się przejedzie.

Na następną wiosnę zmieniam z castrola na motula :-P

teraz się zastanawiam nad tą podłogą w bagażniku... jak to zamalować żeby nie było że za 3 lata mi się dziura zrobi... jakoś mi to mówił znajomy jak robił konserwacje... żywica apoksydowa, potem podkłąd, potem konserwacja? czy to nie żywica? jest jakiś taki środek który się kładzie bezpośrednio na metal przed malwoaniem (i nie chodzi mi o zwykły podkład..)

Odpowiedz do tematu