Problem z hamulcem czy to wina pompy. |
Autor |
Wiadomość |
olobolo
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 19-08-2012, 20:58 Problem z hamulcem czy to wina pompy.
Bolid: SC900 |
|
|
Witam.
Naciskam pedał i hamuje wzorowo ale gdy go popuszczę i znowu nacisnę za chwilę (ok 4-6 sekund)
zaczyna wpadać więc płyn wymieniłem, odpowietrzanie też zrobione i bez zmian.
Podczas odpowietrzania jednego przewodu (tył za kierowcą) gdy popuszczałem odpowietrznik i wylewało płyn a pomocnik miał nogę na wciśniętym pedale to z przodu pojazdu dochodził dźwięk (od pompy hamulcowej?) jakby jakiś metal tarł o inny kawałek metalu.
Czy może czas na wymianę pompy hamulcowej?
Jej przebieg w samochodzie to prawie 140 tyś.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
juniek11 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-08-2012, 21:12
|
|
|
ja u siebie mialem problem taki:w korku niciskajac pedal hamulca przy lekkim wzniesieniu wszystko bylo ok, ale trzymajac tak ok 30 sekund nagle auto zaczelo sie cofac ( ze wzniesienia) i musialem albo podpompowac albo docisnac pedal do "deski"dlugo nie czekalem koszt nowej pompy to ledwie 46zl o ile pamietam
co do teojego to:
-przewody elastyczne jezeli sa stare i spekane(nie zauwazysz tego "na pierwszy rzut oka") moga PUCHNĄĆ przy większym ciśnieniu w ukł. hamulcowym tzn naciskasz pedał pompa podaje ciśnienie które nie wypycha tłoczka tylko robi bąbel na przewodzie elastycznym (coś podobnego do piłki za 5zł jeśli ją za bardzo napompujemy szwy puszczą w najsłabszym miejscu i wyjdzie BALON )
- albo tak jak u mnie - pompa ze starości puszcza ciśnienie...
ale ja nie mechanik tylko pisze ze swoich doświadczeń
pozdro. |
|
|
|
 |
|