| System 3-drozny odseparowany | 

| Autor | Wiadomość | 

| |3uC   nówka sztuka ;)

| 

|  Wysłany: 26-06-2007, 00:08   System 3-drozny odseparowany Bolid: Fiacik Seicento
 | 
 |  
               | 
 |  
               | Jestem posiadaczem radyjka SONY GT 200 
 oto ono...
 http://www.allegro.pl/ite...sprzedawcy.html

i mam w planach kupic sobie to : xD

http://www.allegro.pl/ite...sza_jakosc.html
 i moze pytanie jest nastepujace... podlaczyc to normalnie ..... czy te basowe glosniki podlaczyc pod wzmaka?? bo nie mam pojecia... jak moze byc lepiej
 z gory dzieki za odpowiedzi
   |  
				| _________________ ...Albo bokiem! albo wcale...
 I Love This Shit   or   I Hate This Shit
 ...Mówią bądź soba!  A każą brać przykład z innych...

|  | 

|   |  | 

|  | 

| chomik   Bywalec

| 

|  Wysłany: 26-06-2007, 01:13 Bolid: Seicento 900 rocznik '99
 | 
 |  
               | 
 |  
               | mam podpięte dwa alphardy o mocy 120W (nie wiem czy muzyczna czy znamionowa) każdy. końcówka w radiu ma moc 4x50. Na chwilę obecną jakoś to ciągnie ale widze że jest coraz więcej sytuacji które by sugerowały montaż wzmacniaka. Ktoś mądry (czyt. Kurczak  ) kiedyś powiedział, że lepiej takie głośniki dać przez wzmacniacz gdyż może nie chodzi o głśność ale jakość dźwięku i teraz go rozumiem w 100% kiedu słyszę jak głośniki się "zapychaj" bo nie ma pożądnej końcówki mocy żeby je odpowiednio poruszać. Tyle z mojej strony dziękuje głos oddaje do studia halo halo Mietku...
 |  
				| _________________ Życie to ciężki zawód

|  
				| Ostatnio zmieniony przez chomik 26-06-2007, 01:15, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|  | 

| ADAMSKY   Nocny zwiadowca
 Nadworny Akustyk

| 

|  Wysłany: 26-06-2007, 06:40 Bolid: SC 1.1 SPI
 | 
 |  
               | 
 |  
               | ale sprzet - 3-drozny system odseparowany z 20cm wooferem ... i do tego dwie ceny - moze do wyboru - albo 199pln albo 250pln (w opisie aukcji) a najlepsze jest " I tak oto powstał ten w pełni profesjonalny zestaw głośnikowy."

no oki ale nie kazdy musi miec odrazu HI-END ...

| |3uC napisał/a: |  	  | czy te basowe glosniki podlaczyc pod wzmaka?? | 
 tutaj podpinasz wszystko przez zwrotnice - wszystkie trzy glosniki czyli 20tke 10tke i tweeter traktujesz jako jeden glosnik (3-drozny).
 W opisie masz podana zalecana moc wzmacniacza - od 5 do 200 W w RMS i o ile te 20ski moze wytrzymaja wzmocnienie (np 200W RMS) to z 10tki zostanie tylko kosz a z tweeterow popiol
  - ale niewiem - nie palilem takich systemow  - moze faktycznie zwrotnica jest dobra i to "zagra". Ja bym to pod radiem sprawdzil - sprzet z jednej polki jakosciowej - bedzie grac.
 Gdzie to masz zamiar wstawic ?
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| |3uC   nówka sztuka ;)

| 

|  Wysłany: 26-06-2007, 10:06 Bolid: Fiacik Seicento
 | 
 |  
               | 
 |  
               | Nio wiec... myslalem zeby glosniki (10 cm) dac z przodu tak gdzie standardy .... natomiast te basowe (20 cm) chcialem zainstalowac w połce  ( o ile sie zmieszcza  ) 

A jeszcze jedno kiedys mialem poldolota... i w nim bardzo stare radio ROADSTAR
  Mialem podlaczone tam glosniki ktore teraz mam w seju.... i w poldolocie te glosniki wydu!@#ły elegancko basem.... a w seju mam 0 basu na tych glosnkach |  

|  | 

|   |  | 

|  | 

| KurczaK   KurczaK ma... malutki
 ... zapierdalacz

| 

|  Wysłany: 26-06-2007, 12:13 Bolid: Alfa Romeo Brera 210+
 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | chomik napisał/a: |  	  | głos oddaje do studia halo halo Mietku... | 

.. halo, halo Franku.. Dziękuje za oddanie mi głosu i już przystępuję do opisu sytuacji.
 Która kamera mnie bierze? oo widzę... a i ę ą u .. a i ę ą u ...
 Jest godzina 12:40 ... Siedzę właśnie przed eleganckim monitorem firmy Samsung dostarczonym mi w promocji przez pewną zaprzyjaźnioną firmę niecałe 2 lata temu ... widok mam wspaniały ... otóż widzę bardzo wyraźniej karty forum... ich wygląd chwilami rodzi we mnie odruch zacierania dłoni ponieważ ich kolor jest bardzo zimny i od tego wszystkiego i mnie zimno w dłonie się robi ... Ale do sedna , do sedna ... widzę pytanie zadane przez jednego z użytkowników... chwilę zastanawiam się czy napisać odpowiedź .. zewsząd dopinguje mnie tłum "wiernych" wymachujących rękami i skandujących hasło " napisz odpowiedź ! .. napisz odpowiedź " ...

koniec OT     
 Po pierwsze to sprzedający coś kręci
  Cena aukcji to 199pln a koleś wspomina w opisie aukcji o cenie ( promocyjnej ! ) 250 zł  mnie to pachnie przekrętem i użeraniem się ze sprzedającym bo zamiast zestawu 3-drożnego , wyśle Ci 2-drożny   Weź napisz do niego i się zapytaj czy nie popełnił błędu z tą ceną - zaoszczędzisz sobie późniejszych kłopotów
 ![;] ;]](images/smiles/cwaniak.gif)  

| |3uC napisał/a: |  	  | czy te basowe glosniki podlaczyc pod wzmaka | 
 Więc na upartego , to te 10cm głośniki mógłbyś podpiąć pod samo radio ... ale wtedy cały zestaw nie będzie miał odpowiedniej impedancji - np zamiast podawanych 4 ohm będzie 6 lub 12 ohm .. to wszystko zależy od dobrania komponentów.
 Proponuję nie kombinować.

| ADAMSKY napisał/a: |  	  | W opisie masz podana zalecana moc wzmacniacza - od 5 do 200 W w RMS i o ile te 20ski moze wytrzymaja wzmocnienie (np 200W RMS) to z 10tki zostanie tylko kosz a z tweeterow popiol | 
 Adamie o takie herezje bym Cię nie posądził
 ![;] ;]](images/smiles/cwaniak.gif)  Przecie zwrotnica daje bardzo wyselekcjonowane pasmo na dany głośnik i o ile głośniki 20cm dostają 100% pasma tak głośnik 10cm dostaje wąski zakres od ok 500 do 8 kHz ( nie wiem , nie znam podziału pasma przez zwrotnicę ) a co za tym idzie ... dostaje tylko część pełnej mocy dawanej na ten zestaw
 ![;] ;]](images/smiles/cwaniak.gif)  Jako przykład podam Starą i sprawdzoną konstrukcję kolumn Tonsil- Unitra zbudowanej na zasadzie głośnika 25cm i mocy 40 W oraz Tweetera mocy 10W ... to wszystko łączyła zwrotnica ( prosta na dwóch cewkach i 3 kondensatorach miflex .. z cięciem bodajże 6dB / okt ) no i według prawideł tweeter powinien się "spopielić" a tak nie było
 ![;] ;]](images/smiles/cwaniak.gif)  Więc o moc dostarczaną bym się nie przejmował
 Co do wzmaka , to z ręką na sercu mogę Ci polecić tanią i sprawdzoną konstrukcję firmy VoiceKraft ... wzmak miał chyba 800 watttt

klikkkk
 Cena 175 zł za nówkę a jak poszukasz , to nawet taniej znajdziesz
 ![;] ;]](images/smiles/cwaniak.gif)  Sprzęt ta sama półka co głośniki , to i poradzić sobie powinien:) Jeżeli masz większy budget, to polecam Magnat Clasic 480 - używkę znajdziesz za 200 pln a w razie spalenia jest tani w naprawie

| |3uC napisał/a: |  	  | natomiast te basowe (20 cm) chcialem zainstalowac w połce ( o ile sie zmieszcza  ) | 
 tu możesz mieć spory problem
  bo będziesz musiał nacinać wzmocnienia półki  no chyba że nową zrobisz lub starą czymś wzmocnisz. 
 Te głośniki 20cm to mój kolega ma w oplu astra1 w tylnej półce ... co prawda made by alphard ... ale kosz i reszta to to samo
 ![;] ;]](images/smiles/cwaniak.gif) więc powiem że bassem to nie gra .. raczej wychył ma konkret i pompuje ... jednak moim zdaniem to kwestia za dużego bagażnika. Sama konstrukcja kosza nie jest zbyt " przewiewna " co daje problem membranie z wypchaniem powietrza spod siebie .. ale to nie hi-end by się takimi pierdołami przejmować

| |3uC napisał/a: |  	  | w poldolocie te glosniki wydu!@#ły elegancko basem.... a w seju mam 0 basu na tych glosnkach | 
 mniejszy kufer , mniejsze auto ... mniejszy bejzzz
 Wow ale mi się wywód zrobił

W następnym odcinku zapraszam do relacji z podłączenia radia ze wzmacniaczem 1000watt za pomocą plasteliny i gumy do żucia blizej nie określonej firmy
   halo halo Franku oddaję Ci głos..
 |  
				| _________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
 Walter Rohl

|  | 

|   |  | 

|  | 

Nadworny Akustyk

| 

|  Wysłany: 26-06-2007, 15:26 Bolid: SC 1.1 SPI
 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | KurczaK napisał/a: |  	  | Adamie o takie herezje bym Cię nie posądził | 

halo halo mietku ...
 mam wlasnie podglad z kamery nr 2 ... jest chlodny czerwcowy dzien ... forumowicze tlumnie sledza przebieg dyskusji w tym temacie ... wiedza juz ze moze to byc temat roku na forum - zebraly sie cale rodziny ... dyskucja trwa. O odpowiedz prosimy jednego z gapiow :
 Powiem tak : wez kup jakies 10tki w polke , do tego 6x9 - efekt bedzie ten sam za ta sama kase a mniej kombinacji i wydawania kasy na wynalazki.
 Co do starszych i sprawdzonych konstrukcji zwrotnic moge tylko powiedziec ze nie na miejscu jest porownywanie starego Tonsila do Boschmanna - ale to moze tylko moje konserwatywne podejscie do firm marketowych. Nie neguje jednak absolutnie tego co napisal "sasiad" KurczaK - bo racje ma odnosnie dzialania zwrotnic. Ale caly system za 200pln (6 glosnikow i 2 zwrotnice) - to mi smierdzi szczurem
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| |3uC   nówka sztuka ;)

| 

|  Wysłany: 26-06-2007, 22:26 Bolid: Fiacik Seicento
 | 
 |  
               | 
 |  
               | Powiecie mi jak zmostkowac wzmacniacz ? moze to glupio brzmi ale kur3e nie wiem   |  

|  
				| Ostatnio zmieniony przez |3uC 26-06-2007, 22:26, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|  | 

| devill   Bywalec

| 

|  Wysłany: 26-06-2007, 23:34 Bolid: SC 1100
 | 
 |  
               | 
 |  
               | biezesz '-' z 1nego kanalu i spinasz go z '+' z 2giego. Pozostaly '+' i '-' podpinasz do glosnika.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

Nadworny Akustyk

| 

|  Wysłany: 27-06-2007, 07:04 Bolid: SC 1.1 SPI
 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | |3uC napisał/a: |  	  | Powiecie mi jak zmostkowac wzmacniacz | 

czy producent zaleca prace wzmacniacza w mostku ?
 czy wzmacniacz posiada przetwornice oraz tranzystory mosfet ?
 ilu kanalowy wzmacniacz ?
 marka i moc
 zazwyczaj na "sciance wyjsc" czyli tam gdzie sa terminale do glosnikow masz napis BRIDGE lub MONO miedzy linia "laczaca" odpowiednie wyjscia dla mostka (mostkow)
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| KurczaK   KurczaK ma... malutki
 ... zapierdalacz

| 

|  Wysłany: 27-06-2007, 09:03 Bolid: Alfa Romeo Brera 210+
 | 
 |  
               | 
 |  
               | |3uC, szukajka gryzie     
 manual o podłączeniu wzmaka

proszę - powinno Ci to odpowiedzieć na kilka pytań

Gdybyś troszkę pomyślał , to doszedłbyś do wniosku że alfą i megą nie jesteśmy i przydałoby się podać model wzmacniacza .. albo chociaż foto
   Adamsky dobrze prawił ...

| ADAMSKY napisał/a: |  	  | ilu kanalowy wzmacniacz ? marka i moc
 zazwyczaj na "sciance wyjsc
 | 
 |  
				| _________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
 Walter Rohl

|  | 

|   |  | 

|  | 

|  |