|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
problem z centralnym |
Autor |
Wiadomość |
bakol
Nałogowiec

Pomógł: 14 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 271 Skąd: Ruda ?ląska
|
Wysłany: 24-01-2008, 23:44 problem z centralnym
Bolid: stilo 3D 1.8 |
|
|
pisze, bo być może jest to błachostka, którą dałbym radę sam naprawić (a jeśli nie to może ktoś sie zajmuje takimi gadżetami w okolicahc Rudy Śląskiej)
a więc na początek alarm (pierdółka):
1. włączając alarm nie ma sygnału dzwiękowego (ale alarm działa, przy próbie wejścia do auta zaczyna wyć) - to mi akurat nie przeszkadza, bardziej ciekawi dlaczego ?? niedawno jeszcze dawał 2 piknięcia przy wyłączaniu i jedno przy włączaniu.
2. mam kluczyk do syreny alarmu, po przekręceniu go w syrenie - zero efektu, alarm jak wył tak wyje dalej
CENTRALNY:
1. od strony kierowcy - działa idealnie
2. od strony pasażera - tu jest problem:
wysiadam z auta, włączam central (razem z alarmem), drzwi kierowcy pięknie sie zamykają, natomiast w drzwiach pasażera cypel wędruje na dół po czym zostaje "odbity" z powrotem (drzwi można bez problemu otworzyć).
Jeszcze niedawno wystarczyło domknąć drzwi z kluczyka (ale co to za centralny ) i były zamknięte. Teraz jest tak, że żeby zamknąć drzwi pasażera musze:
a) wsadzić kluczyk i przekrecić
b) na przekręconym kluczyku pociągnąć klamkę do góry (wtedy tak jakby zrywało sie jakieś cięgno)
po tych zabiegach klamka drzwi pasażera chodzi "luźno" - tak jakby była w ogóle nie połączona z mechanizmem. Drzwi można otworzyć tylko ze środka, ale tu również potrzebna jest kombinacja:
-trzeba docisnąć cypel (w dół) aż usłyszy sie lekki trzask - wtedy jeśli próbuje sie otworzyć z zewnątrz to klamka znów sie "zrywa" i znów trzeba docisnąć cypla
-otworzyć klamką ze środka
w końcu drzwi stają otworem
nie ukrywam, że jest to bardzo uciążliwe, ponadto wydaje mi sie, że kiedyś po prostu nie otworze/nie zamknę drzwi pasażera.
eny sugeszczons ??
PS1. ewentualnie poprosze o przybliżone koszta naprawy
PS2. ta mata przeciwdeszczowa w drzwiach - jaka jest jej rola (zatrzymuje krople deszczu przy otwartych drzwiach ? dobrze myśle ?) |
Ostatnio zmieniony przez bakol 24-01-2008, 23:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mariusz-wawer [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2008, 00:00
|
|
|
bakol napisał/a: | 1. włączając alarm nie ma sygnału dzwiękowego (ale alarm działa, przy próbie wejścia do auta zaczyna wyć) - to mi akurat nie przeszkadza, bardziej ciekawi dlaczego ?? niedawno jeszcze dawał 2 piknięcia przy wyłączaniu i jedno przy włączaniu. |
tzw ciche włączanie i wyłączanie aklarmu.
bakol napisał/a: | mam kluczyk do syreny alarmu, po przekręceniu go w syrenie - zero efektu, alarm jak wył tak wyje dalej |
syrena bez tzw 'back-up'.
bakol napisał/a: | wysiadam z auta, włączam central (razem z alarmem), drzwi kierowcy pięknie sie zamykają, natomiast w drzwiach pasażera cypel wędruje na dół po czym zostaje "odbity" z powrotem (drzwi można bez problemu otworzyć).
Jeszcze niedawno wystarczyło domknąć drzwi z kluczyka (ale co to za centralny ) i były zamknięte. Teraz jest tak, że żeby zamknąć drzwi pasażera musze:
a) wsadzić kluczyk i przekrecić
b) na przekręconym kluczyku pociągnąć klamkę do góry (wtedy tak jakby zrywało sie jakieś cięgno)
po tych zabiegach klamka drzwi pasażera chodzi "luźno" - tak jakby była w ogóle nie połączona z mechanizmem. Drzwi można otworzyć tylko ze środka, ale tu również potrzebna jest kombinacja:
-trzeba docisnąć cypel (w dół) aż usłyszy sie lekki trzask - wtedy jeśli próbuje sie otworzyć z zewnątrz to klamka znów sie "zrywa" i znów trzeba docisnąć cypla
-otworzyć klamką ze środka
w końcu drzwi stają otworem
nie ukrywam, że jest to bardzo uciążliwe, ponadto wydaje mi sie, że kiedyś po prostu nie otworze/nie zamknę drzwi pasażera.
eny sugeszczons ?? |
zwykła regulacja siłownika. rozbierz boczek i tam będziesz miał kostkę łączącą cięgno od siłownika z cięgnem od zamka. rozkręć kostkę, zamknij zamek drzwi i siłownik i skręć na nowo kostką. powinno być ok.
bakol napisał/a: | ewentualnie poprosze o przybliżone koszta naprawy |
tyle co na mydło wydasz żeby łapy umyć.
bakol napisał/a: | ta mata przeciwdeszczowa w drzwiach - jaka jest jej rola (zatrzymuje krople deszczu przy otwartych drzwiach ? dobrze myśle ? |
jaka mata...?? |
|
|
|
 |
bakol
Nałogowiec

Pomógł: 14 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 271 Skąd: Ruda ?ląska
|
Wysłany: 25-01-2008, 13:15
Bolid: stilo 3D 1.8 |
|
|
dziękuję Ci bardzo kolego dzięki Tobie zaoszczędziłem pewnie z 50 zł (jak nie lepiej, nie waidomo co by mi wcisnęli za bajke w serwisie)
centralny śmiga jak marzenie wystarczyło tylko dokręcić te śrubki z kostki (były luźne jak @#$%) przy okazji sprawdziłem też drzwi kierowcy, tam było wszsytko ok.
oczywiście nie obyło się beż strat (wyrwałem po 2 kołki z każdej strony, ale poskładałem to tak, że siedzi lepiej niż przedtem)
godzina roboty i z głowy jeszcze raz dzięki.
mariusz-wawer napisał/a: | aka mata...?? |
jak ściągniesz boczki to masz taką białą folię, troche musiałem zerwać, żeby podtrzymać kostkę przy dokręcaniu śrub, ale potem zakleiłem to "izolbandom" (dzień bez szkota - dniem straconym ) i elegancko trzyma.
Cytat: | tzw ciche włączanie i wyłączanie aklarmu. |
ale kiedyś było słychac "piknięcia syreny" - zresztą to trochę dziwne, bo jak włączam z pilota to cisza, a jak włącza sie automatycznie (po 20 sek. od zamknięcia drzwi uzbraja się sam) to już wydaje piknięcia
mariusz-wawer napisał/a: | syrena bez tzw 'back-up'. |
to w takim razie po co kluczyk do syreny ?? |
_________________ Pokaż cycki - dam Ci jabłko ! |
|
|
|
 |
eZur
nówka sztuka ;)

Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 23 Lis 2007 Posty: 44 Skąd: ok.Otwocka
|
Wysłany: 25-01-2008, 17:27
Bolid: Corsa Sport 1.5TD 2000r./Toyota Corolla 98r. |
|
|
Ja mam podobny problem: od momentu kiedy go kupiłem nie działała w nim syrenka. Nie było ani piknięć ani wycia przy próbie wchodzenia do środka(kierunki migają). Miałem kluczyk od syrenki więc przekręciłem nim włącznik w skrzynce z bezpiecznikami ale żadnej reakcji. Więc doszedłem do wniosku że syrenka jest rozwalona(tak też sugerował poprzedni właściciel-twierdził że był u elektryka i jest na 90% zepsuta). Kupiłem nową, udałem się do elektryka ale ten po kilku próbach podłaczenia stwierdził że jest coś nie tak z centralką.
Obecnie syrenka jest odcięta a kabel od niej zaizolowany leży pod maską.
A jeśli to nie wina centralki?
Może ktoś z was miał taki problem? |
_________________ CZARNA STRZAŁA |
|
|
|
 |
mariusz-wawer [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2008, 17:45
|
|
|
eZur napisał/a: | Miałem kluczyk od syrenki więc przekręciłem nim włącznik w skrzynce z bezpiecznikami |
a po co w skrzynce z bezpiecznikami...??????????????
eZur napisał/a: | Kupiłem nową, udałem się do elektryka ale ten po kilku próbach podłaczenia stwierdził że jest coś nie tak z centralką.
Obecnie syrenka jest odcięta a kabel od niej zaizolowany leży pod maską.
A jeśli to nie wina centralki? |
no więc są dwa wyjścia. jeżeli syrenka jest ok i elektryk co to podłączał zna się na rzeczy to jednym z dwóch ostatnich wyjść może być spalony bezpiecznik od syreny (musisz prześledzic kabel od syreny do alarmu) albo jest spalony ULN od syreny w alarmie i wtedy to najlepiej wymienić alarm.
kolego: a najlepiej zadzwoń do mnie i podjedź bo ja mieszkam niedaleko otwocka
mój number: 0 516 44 59 80 |
Ostatnio zmieniony przez mariusz-wawer 25-01-2008, 17:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
eZur
nówka sztuka ;)

Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 23 Lis 2007 Posty: 44 Skąd: ok.Otwocka
|
Wysłany: 25-01-2008, 17:55
Bolid: Corsa Sport 1.5TD 2000r./Toyota Corolla 98r. |
|
|
mariusz-wawer napisał/a: | a po co w skrzynce z bezpiecznikami...?????????????? |
Bo tam był włącznik od syreny, przy syrence go nie było.
mariusz-wawer napisał/a: | a najlepiej zadzwoń do mnie i podjedź bo ja mieszkam niedaleko otwocka |
Dzięki jak znajdę trochę czasu to się odezwę. |
_________________ CZARNA STRZAŁA |
|
|
|
 |
mariusz-wawer [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2008, 18:01
|
|
|
to to jakaś furzera była k*$#$!@^%& mać... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|