System 3-drozny odseparowany |
Autor |
Wiadomość |
|3uC
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-06-2007, 00:08 System 3-drozny odseparowany
Bolid: Fiacik Seicento |
|
|
Jestem posiadaczem radyjka SONY GT 200
oto ono...
http://www.allegro.pl/ite...sprzedawcy.html
i mam w planach kupic sobie to : xD
http://www.allegro.pl/ite...sza_jakosc.html
i moze pytanie jest nastepujace... podlaczyc to normalnie ..... czy te basowe glosniki podlaczyc pod wzmaka?? bo nie mam pojecia... jak moze byc lepiej
z gory dzieki za odpowiedzi |
_________________ ...Albo bokiem! albo wcale...
I Love This Shit or I Hate This Shit
...Mówią bądź soba! A każą brać przykład z innych...
|
|
|
|
|
chomik
Bywalec
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Maj 2007 Posty: 64 Skąd: Wieruszów
|
Wysłany: 26-06-2007, 01:13
Bolid: Seicento 900 rocznik '99 |
|
|
mam podpięte dwa alphardy o mocy 120W (nie wiem czy muzyczna czy znamionowa) każdy. końcówka w radiu ma moc 4x50. Na chwilę obecną jakoś to ciągnie ale widze że jest coraz więcej sytuacji które by sugerowały montaż wzmacniaka. Ktoś mądry (czyt. Kurczak ) kiedyś powiedział, że lepiej takie głośniki dać przez wzmacniacz gdyż może nie chodzi o głśność ale jakość dźwięku i teraz go rozumiem w 100% kiedu słyszę jak głośniki się "zapychaj" bo nie ma pożądnej końcówki mocy żeby je odpowiednio poruszać.
Tyle z mojej strony dziękuje głos oddaje do studia halo halo Mietku... |
_________________ Życie to ciężki zawód
|
Ostatnio zmieniony przez chomik 26-06-2007, 01:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ADAMSKY
Nocny zwiadowca Nadworny Akustyk
Pomógł: 130 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Paź 2006 Posty: 547 Skąd: Pleszew
|
Wysłany: 26-06-2007, 06:40
Bolid: SC 1.1 SPI |
|
|
ale sprzet - 3-drozny system odseparowany z 20cm wooferem ... i do tego dwie ceny - moze do wyboru - albo 199pln albo 250pln (w opisie aukcji)
a najlepsze jest " I tak oto powstał ten w pełni profesjonalny zestaw głośnikowy."
no oki ale nie kazdy musi miec odrazu HI-END ...
|3uC napisał/a: | czy te basowe glosniki podlaczyc pod wzmaka?? |
tutaj podpinasz wszystko przez zwrotnice - wszystkie trzy glosniki czyli 20tke 10tke i tweeter traktujesz jako jeden glosnik (3-drozny).
W opisie masz podana zalecana moc wzmacniacza - od 5 do 200 W w RMS i o ile te 20ski moze wytrzymaja wzmocnienie (np 200W RMS) to z 10tki zostanie tylko kosz a z tweeterow popiol - ale niewiem - nie palilem takich systemow - moze faktycznie zwrotnica jest dobra i to "zagra".
Ja bym to pod radiem sprawdzil - sprzet z jednej polki jakosciowej - bedzie grac.
Gdzie to masz zamiar wstawic ? |
|
|
|
|
|3uC
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-06-2007, 10:06
|
|
Nio wiec... myslalem zeby glosniki (10 cm) dac z przodu tak gdzie standardy .... natomiast te basowe (20 cm) chcialem zainstalowac w połce ( o ile sie zmieszcza )
A jeszcze jedno kiedys mialem poldolota... i w nim bardzo stare radio ROADSTAR Mialem podlaczone tam glosniki ktore teraz mam w seju.... i w poldolocie te glosniki wydu!@#ły elegancko basem.... a w seju mam 0 basu na tych glosnkach |
|
|
|
|
|
KurczaK
KurczaK ma... malutki ... zapierdalacz
Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 2950 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 26-06-2007, 12:13
Bolid: Alfa Romeo Brera 210+ |
|
|
chomik napisał/a: | głos oddaje do studia halo halo Mietku... |
.. halo, halo Franku.. Dziękuje za oddanie mi głosu i już przystępuję do opisu sytuacji.
Która kamera mnie bierze? oo widzę... a i ę ą u .. a i ę ą u ...
Jest godzina 12:40 ... Siedzę właśnie przed eleganckim monitorem firmy Samsung dostarczonym mi w promocji przez pewną zaprzyjaźnioną firmę niecałe 2 lata temu ... widok mam wspaniały ... otóż widzę bardzo wyraźniej karty forum... ich wygląd chwilami rodzi we mnie odruch zacierania dłoni ponieważ ich kolor jest bardzo zimny i od tego wszystkiego i mnie zimno w dłonie się robi ... Ale do sedna , do sedna ... widzę pytanie zadane przez jednego z użytkowników... chwilę zastanawiam się czy napisać odpowiedź .. zewsząd dopinguje mnie tłum "wiernych" wymachujących rękami i skandujących hasło " napisz odpowiedź ! .. napisz odpowiedź " ...
koniec OT
Po pierwsze to sprzedający coś kręci Cena aukcji to 199pln a koleś wspomina w opisie aukcji o cenie ( promocyjnej ! ) 250 zł mnie to pachnie przekrętem i użeraniem się ze sprzedającym bo zamiast zestawu 3-drożnego , wyśle Ci 2-drożny
Weź napisz do niego i się zapytaj czy nie popełnił błędu z tą ceną - zaoszczędzisz sobie późniejszych kłopotów
|3uC napisał/a: | czy te basowe glosniki podlaczyc pod wzmaka |
Więc na upartego , to te 10cm głośniki mógłbyś podpiąć pod samo radio ... ale wtedy cały zestaw nie będzie miał odpowiedniej impedancji - np zamiast podawanych 4 ohm będzie 6 lub 12 ohm .. to wszystko zależy od dobrania komponentów.
Proponuję nie kombinować.
ADAMSKY napisał/a: | W opisie masz podana zalecana moc wzmacniacza - od 5 do 200 W w RMS i o ile te 20ski moze wytrzymaja wzmocnienie (np 200W RMS) to z 10tki zostanie tylko kosz a z tweeterow popiol |
Adamie o takie herezje bym Cię nie posądził
Przecie zwrotnica daje bardzo wyselekcjonowane pasmo na dany głośnik i o ile głośniki 20cm dostają 100% pasma tak głośnik 10cm dostaje wąski zakres od ok 500 do 8 kHz ( nie wiem , nie znam podziału pasma przez zwrotnicę ) a co za tym idzie ... dostaje tylko część pełnej mocy dawanej na ten zestaw
Jako przykład podam Starą i sprawdzoną konstrukcję kolumn Tonsil- Unitra zbudowanej na zasadzie głośnika 25cm i mocy 40 W oraz Tweetera mocy 10W ... to wszystko łączyła zwrotnica ( prosta na dwóch cewkach i 3 kondensatorach miflex .. z cięciem bodajże 6dB / okt ) no i według prawideł tweeter powinien się "spopielić" a tak nie było
Więc o moc dostarczaną bym się nie przejmował
Co do wzmaka , to z ręką na sercu mogę Ci polecić tanią i sprawdzoną konstrukcję firmy VoiceKraft ... wzmak miał chyba 800 watttt
klikkkk
Cena 175 zł za nówkę a jak poszukasz , to nawet taniej znajdziesz
Sprzęt ta sama półka co głośniki , to i poradzić sobie powinien:) Jeżeli masz większy budget, to polecam Magnat Clasic 480 - używkę znajdziesz za 200 pln a w razie spalenia jest tani w naprawie
|3uC napisał/a: | natomiast te basowe (20 cm) chcialem zainstalowac w połce ( o ile sie zmieszcza ) |
tu możesz mieć spory problem bo będziesz musiał nacinać wzmocnienia półki no chyba że nową zrobisz lub starą czymś wzmocnisz.
Te głośniki 20cm to mój kolega ma w oplu astra1 w tylnej półce ... co prawda made by alphard ... ale kosz i reszta to to samo więc powiem że bassem to nie gra .. raczej wychył ma konkret i pompuje ... jednak moim zdaniem to kwestia za dużego bagażnika.
Sama konstrukcja kosza nie jest zbyt " przewiewna " co daje problem membranie z wypchaniem powietrza spod siebie .. ale to nie hi-end by się takimi pierdołami przejmować
|3uC napisał/a: | w poldolocie te glosniki wydu!@#ły elegancko basem.... a w seju mam 0 basu na tych glosnkach |
mniejszy kufer , mniejsze auto ... mniejszy bejzzz
Wow ale mi się wywód zrobił
W następnym odcinku zapraszam do relacji z podłączenia radia ze wzmacniaczem 1000watt za pomocą plasteliny i gumy do żucia blizej nie określonej firmy
halo halo Franku oddaję Ci głos.. |
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
|
|
|
|
|
ADAMSKY
|
Wysłany: 26-06-2007, 15:26
|
|
KurczaK napisał/a: | Adamie o takie herezje bym Cię nie posądził |
halo halo mietku ...
mam wlasnie podglad z kamery nr 2 ... jest chlodny czerwcowy dzien ... forumowicze tlumnie sledza przebieg dyskusji w tym temacie ... wiedza juz ze moze to byc temat roku na forum - zebraly sie cale rodziny ... dyskucja trwa. O odpowiedz prosimy jednego z gapiow :
Powiem tak : wez kup jakies 10tki w polke , do tego 6x9 - efekt bedzie ten sam za ta sama kase a mniej kombinacji i wydawania kasy na wynalazki.
Co do starszych i sprawdzonych konstrukcji zwrotnic moge tylko powiedziec ze nie na miejscu jest porownywanie starego Tonsila do Boschmanna - ale to moze tylko moje konserwatywne podejscie do firm marketowych. Nie neguje jednak absolutnie tego co napisal "sasiad" KurczaK - bo racje ma odnosnie dzialania zwrotnic. Ale caly system za 200pln (6 glosnikow i 2 zwrotnice) - to mi smierdzi szczurem |
|
|
|
|
|3uC
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-06-2007, 22:26
|
|
Powiecie mi jak zmostkowac wzmacniacz ? moze to glupio brzmi ale kur3e nie wiem |
|
Ostatnio zmieniony przez |3uC 26-06-2007, 22:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
devill
Bywalec
Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 54 Skąd: Szamotuły k/Poznania
|
Wysłany: 26-06-2007, 23:34
Bolid: SC 1100 |
|
|
biezesz '-' z 1nego kanalu i spinasz go z '+' z 2giego.
Pozostaly '+' i '-' podpinasz do glosnika. |
|
|
|
|
ADAMSKY
|
Wysłany: 27-06-2007, 07:04
|
|
|3uC napisał/a: | Powiecie mi jak zmostkowac wzmacniacz |
czy producent zaleca prace wzmacniacza w mostku ?
czy wzmacniacz posiada przetwornice oraz tranzystory mosfet ?
ilu kanalowy wzmacniacz ?
marka i moc
zazwyczaj na "sciance wyjsc" czyli tam gdzie sa terminale do glosnikow masz napis BRIDGE lub MONO miedzy linia "laczaca" odpowiednie wyjscia dla mostka (mostkow) |
|
|
|
|
KurczaK
KurczaK ma... malutki ... zapierdalacz
Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 2950 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 27-06-2007, 09:03
Bolid: Alfa Romeo Brera 210+ |
|
|
|3uC, szukajka gryzie
manual o podłączeniu wzmaka
proszę - powinno Ci to odpowiedzieć na kilka pytań
Gdybyś troszkę pomyślał , to doszedłbyś do wniosku że alfą i megą nie jesteśmy i przydałoby się podać model wzmacniacza .. albo chociaż foto
Adamsky dobrze prawił ...
ADAMSKY napisał/a: | ilu kanalowy wzmacniacz ?
marka i moc
zazwyczaj na "sciance wyjsc |
|
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
|
|
|
|
|
|