|
Seicento 900 - po陰czenie kabli do radia Vordon AC3101B |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
plepko
n闚ka sztuka ;)
Do陰czy�: 11 Lip 2020 Posty: 6 Sk康: Bi貪oraj
|
Wys豉ny: 11-07-2020, 05:49 Seicento 900 - po陰czenie kabli do radia Vordon AC3101B
Bolid: Seicento 900/99r. |
|
|
Chcia豚ym wymieni� radio w Seicento. M鎩 problem polega na tym, 瞠 nie wiem ja po陰czy� kabelki od zasilania do nowego radia - Vordon AC3101B. Nowe radio posiada wej軼ie na dwie kostki – jedna od zasilania a druga od g這郾ik闚. Jak pod陰czy� g這郾iki to wiem ale mam w徠pliwo軼i co do kabli od zasilania.
Stare radio(Voyager VX-6400) pod陰czone by這 na jednej kostce a nowe ma dwie wi璚 musz� to wszystko odpowiednio rozdzieli�.
W seicento jest taka czarna skrzynka z kt鏎ej wychodz� trzy kable – czarny(masa), czerwony(+) oraz kabel fioletowy(pami耩).
W nowym radiu jest cztery kable: czarny(+), czerwony(-), 鄴速y(opisany w instrukcji jako pami耩) oraz niebieski(opisany w instrukcji jako wzmacniacz, antena).
Rozumiem, 瞠 fioletowy kabel z seicento mam pod陰czy� do 鄴速ego z radia?
Wykona貫m pomiary napi璚ia z kabli seicento:
Kabel czerwony daje napi璚ie ponad 12V ca造 czas – niezale積ie od tego czy kluczyk jest w stacyjce – po odpaleniu daje napi璚ie oko這 14V.
Kabel fioletowy(pami耩) daje napi璚ie 1.37V przez ca造 czas.
Pod陰czy貫m to wszystko w ca這嗆 ale radio si� nie uruchamia? |
|
|
|
 |
plepko
n闚ka sztuka ;)
|
Wys豉ny: 11-07-2020, 09:03
|
|
| 草速y kabelek pod陰czy貫m z czerwonym – teraz we wtyczce na 鄴速ym i czerwonym mam 12V+ ale radio nie chc� si� uruchomi�. Dodam tylko, 瞠 do wtyczki g這郾ik闚 pod陰czy貫m tylko dwa przednie g這郾iki. Nie wiem czemu radio nie chce si� uruchomi�? |
|
|
|
 |
krzysiek680
Na這gowiec
Pom鏬�: 2 razy Wiek: 31 Do陰czy�: 19 Mar 2014 Posty: 114 Sk康: Zdu雟ka Wola
|
Wys豉ny: 12-07-2020, 01:39
Bolid: Fiat Seicento 1.1 S |
|
|
czarny + i czerwony - ? jeste� pewny zawsze bywa這 odwrotnie ...
ja bym zrobi� po prostu czerwony do + w radiu i czarny do masy w radiu, powinno si� radio odpali�. a dalej kombinowa� z reszta. ew. wzbudzenie ( niebieski) zrobi� mostek do czerwonego (+) |
|
|
|
 |
plepko
n闚ka sztuka ;)
|
Wys豉ny: 12-07-2020, 12:18
|
|
柝e napisa貫m – czerwony(+), czarny to oczywi軼ie masa(-); przez te upa造 si� pomyli貫m. Na kablu od pami璚i(seicento fioletowy – na kostce od radia to 鄴速y) jest bardzo ma貫 napi璚ie dlatego 鄴速y kabel po陰czy貫m do czerwonego. Teraz na kostce mam napi璚ia 12V+ na czerwonym i 鄴速ym. Niebieskiego kabla z kostki nigdzie nie podpina貫m bo nie mam zasilacza do anteny. Radio si� nie w陰cza – nie wiem dlaczego?
Czy to dlatego, 瞠 niebieskiego kabla nigdzie nie podpi掖em? Czy mo瞠 dlatego, 瞠 podpi掖em tylko dwa g這郾iki.
Pytanie czy do obudowy radia powinien by� przypi皻y dodatkowy kabel po陰czony z mas� samochodu?
PS. Czerwony kabel powinien i嗆 po stacyjce ale w seicento chyba nie ma czego� takiego. |
|
|
|
 |
wojtek12321
Na這gowiec
Pom鏬�: 65 razy Do陰czy�: 17 Maj 2010 Posty: 443 Sk康: wielkopolska
|
Wys豉ny: 12-07-2020, 12:57
Bolid: Fiat seicento 900 SX |
|
|
| plepko napisa�/a: | | PS. Czerwony kabel powinien i嗆 po stacyjce ale w seicento chyba nie ma czego� takiego. | U mnie w 900-setce zasilanie radia by這 "po stacyjce" radio fabrycznie montowane... |
|
|
|
 |
plepko
n闚ka sztuka ;)
|
Wys豉ny: 12-07-2020, 16:08
|
|
| Moje seicento jest z 99r. W instrukcji do radia napisane jest, 瞠 mo瞠 by� po stacyjce ale mo瞠 by� i sta貫. Na razie chcia豚ym uruchomi� to radio. |
|
|
|
 |
plepko
n闚ka sztuka ;)
|
|
|
|
 |
plepko
n闚ka sztuka ;)
|
Wys豉ny: 13-07-2020, 19:23
|
|
Radio pod陰czy貫m i dzia豉. Woltomierz pokazywa� 12.68V ale po przy這瞠niu 瘸r闚ka nie chcia豉 鈍ieci� – brak mocy. Problem rozwi您a貫m – spalony bezpiecznik w kostce od zak堯ce�. Mora� z tego taki, 瞠 lepiej nie ufa� woltomierzom tylko odbiornikom mocy np. 瘸r闚ce.
Radio dzia豉 i gra dobrze ale tylko na postoju. Po odpaleniu silnika a zw豉szcza trakcie jazdy strasznie buczy tak, 瞠 nie za bardzo da si� tego s逝cha�. Miesi帷 temu za這篡貫m LPG ale nie wiem czy to od tego bo wcze郾iej nie s逝cha貫m radia w tym aucie. |
|
|
|
 |
mario91
Na這gowiec
Pom鏬�: 14 razy Do陰czy�: 25 Lut 2015 Posty: 550 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: 16-08-2020, 01:12
Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD |
|
|
Miernik to nie jest 瘸dne obci捫enie dla obwodu, dlatego zawsze nale篡 mierzy� gdy obw鏚 jest obci捫ony jakim� wi瘯szym poborem mocy np. 瘸r闚ka, albo nawet mog貫� zmierzy� przy pod陰czonym samym radiu - te� zauwa篡豚y� spadek napi璚ia.
Co do zak堯ce�, to niestety niekt鏎e radia tak maj�. W 900 ojca montowa貫m kiedy� takie do嗆 stare radyjko, kt鏎e fabrycznie wyposa穎ne by這 taki czarny pojemniczek z filtrem zak堯ce� z instalacji. Ale widz�, 瞠 wspomina貫� o "kostce od zak堯ce�" z bezpiecznikiem w 鈔odki, w mojej te� by� bezpiecznik i jaki� zdaje si� wi瘯szy kondensatorek, wi璚 pewnie m闚imy o tym samym.
By� mo瞠 ten filtr od zak堯ce� nie dzia豉 ju� poprawnie, kondensator znajduj帷y si� w 鈔odku m鏬� wyschn望 lub si� wyla� i st康 takie efekty. Je郵i "burczenie" robi si� g這郾iejsze wraz z obrotami lub zmienia si� jego tonacja, nawet gdy jedziesz na samej benzynie, to niestety b璠� to zak堯cenia od pracy samego alternatora (ewentualnie cewek zap這nowych).
W 900 ojca jest tak, 瞠 na wolnych obrotach napi璚ie do嗆 mocno sobie skacze. Na normalnych 瘸r闚kach tego nie wida�, ale jak do lampki w 鈔odku wsadzili鄉y LED-a, to od razu by這 to widoczne. 安iat這 "pulsuje", a pulsacje wzrastaj� w miar� zwi瘯szania obrot闚, a� w ko鎍u staj� si� niewidoczne. Radio reaguje na te pulsowanie napi璚ia powoduj帷 w豉郾ie takie burczenie, st康 konieczno嗆 stosowania tego filterka zak堯ce� (czasem jest wbudowany w radio).
Polecam zdoby� taki filterek z allegro za par� z這tych i pod陰czy� na pr鏏�. |
|
|
|
 |
|
|