FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Złączki
Autor Wiadomość
dariusz.p 
Bywalec

Wysłany: 16-10-2017, 20:05   Złączki
   Bolid: fiat seicento

Witam.Będę wymieniał zbiornik paliwa .Czy przez te złączki rozłączę niebieskie rurki? Jak to zrobić?
(złączki są w okolicy filtra paliwa)

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 16-10-2017, 20:18   
   Bolid: seicento 899

Jak widać to rurki od odpowietrzników, bez problemu można rozłączyć jak rozłączałeś wężyki od filtra to ściskałeś stożek żeby rozłączyć a w tym przypadku te stożki trzeba wcisnąć do środka i równocześnie wyciągać wężyk.Ciężko to wytłumaczyć pisząc.

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 18-10-2017, 18:56   

No i co,udało się :?:

dariusz.p 
Bywalec

Wysłany: 19-10-2017, 20:19   

Dałem sobie spokój z tymi złączkami by coś nie zepsuć. Próbowałem na wiele sposobów nie dało się rozłączyć. Jednak zbiornik da się wymienić bez tego.Robiłem na najazdach i od razu odradzam,tylko kanał tak męczarnia. Po wymianie odpalił za pierwszym razem.Orginał wytrzymał 17lat i jakbym nie czyścił go z rdzy pewnie dalej bym jeździł.

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 19-10-2017, 20:31   
   Bolid: sey 1.2 16v [był] / punto 1.4T GT / saab 2.0T

Ja zrzucam bak na lekko dźwigniętym tyle. Filozofii żadnej. A to że całość zardzewiała i często trzeba kątówkę odpalać to żadna nowość :))
powyższe złączki są tak zaklejone z czasem i przebiegiem, że bez wd40 i podejścia 'na siłę' nie rozłączą się.

dariusz.p 
Bywalec

Wysłany: 19-10-2017, 20:52   

U mnie jedna śruba się ukręciła (z trzech mocujących zbiornik) Co ciekawe fabryka nie taka idealna,przy odpowietrzniku gumowa uszczelka była wykręcona.Źle przylegała.Nowy zbiornik (zamiennik) potraktowałem 2x minia 2x chlorokałczuk.

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 19-10-2017, 21:26   

Jak widać czas robi swoje, wiem że przy moim drugim seju nikt nie grzebał i po 18-stu wiosnach dokładnie te złączki rozłączyłem bez problemu i wysiłku :-? Grunt że wymieniłeś zbiornik :wink:

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 20-10-2017, 13:05   
   Bolid: sey 1.2 16v [był] / punto 1.4T GT / saab 2.0T

dariusz.p, z zewnątrz dużo nie potrzeba żeby trochę korozję odstraszyć. Nie ma się co spuszcać bo blaszane zbiorniki rdzewieją od wewnątrz. Kwestia zmian temperatury i 'pocenia' się gołej blachy.
Generalnie prosta sprawa, mało paliwa w baku to dużo odkrytej blachy. Jeśli auto rzadko jeździ to rudej nazbiera się tyle że przytyka pompę a drobne cząstki siadają w filtrze - o ile jest! bo np 1.1mpi ma tylko sitko na pompie i nic więcej po drodze.
Sprawa jest jeszcze ciekawsza jak ktoś ma lpg i jeździ wyłącznie na gazie bo benzynę traktuje tylko jako 'rozrusznik'. Wtedy z czasem zasyfi się cała listwa i wtryski. Potem hasła: pomocy bo jedzie na lpg ale na benzynie ni hu hu.
Najlepiej tankować na full lub min 2/3baku i nie zostawiać auta z pustym bakiem jeśli rzadko jeździ.

Odpowiedz do tematu