Jak poprawnie ładować telefon?? |
Autor |
Wiadomość |
luki55
Nałogowiec

|
Wysłany: 11-02-2009, 19:07 Jak poprawnie ładować telefon??
Bolid: Seicento 1.1 MPI Actual 2004, FSO 125p 1986 |
|
|
Witam:)
Zakupiłem ostatnio telefonik, i chciałem sie poradzić w kwestii ładowania baterii. Chodzi mi o to czy jak wyciągnę tel. z pudełka, włożę baterie (jest naładowana do połowy) to mam od razu ładować na full czy odczekać aż się rozładuje do zera i dopiero ładować i później już normalnie formatować baterie.
Proszę o odp.
Pozdrawiam
Łukasz |
|
|
|
 |
snoopi_lubin
Nałogowiec
|
Wysłany: 11-02-2009, 19:10
Bolid: SC |
|
|
jak masz polowe to najpierw rozladuj do konca a pozniej formatuj. |
_________________ Sprzedam:
Gwint FK Konigsport - 2500
puszke filtra powietrza MPI - 60 |
|
|
|
 |
kubasan
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 11-02-2009, 19:42
Bolid: Stilo 1,8 16V |
|
|
snoopi_lubin napisał/a: | jak masz polowe to najpierw rozladuj do konca a pozniej formatuj. |
też bym tak zrobił |
_________________ a jednak fiat...:D |
|
|
|
 |
Czarek
Nałogowiec

Wiek: 34 Dołączył: 31 Sty 2009 Posty: 123 Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: 11-02-2009, 19:50
Bolid: SC 1.1 |
|
|
jezeli jest to nowy telefon to musisz baterie swormatowac,czyli musisz rozladowac telefon az sie wylaczy i ladowac go 12 godzin i tak trzy razy, a pozniej to normalnie ladujesz wiem bo juz mialem duuuuzo telefonow,mam tendencje do gubieni , psuci a jeden mi kiedys ukradli i juz chyba mam z 12 tel |
|
|
|
 |
niunias
Biały Matiz
|
Wysłany: 11-02-2009, 20:15
Bolid: Ford Contour 98 |
|
|
jesli to bateria litonowo jonowa, a za pewne tak jest to nie trzeba nic "formatowac".chyba jestemy jedynym krajem na swiecie ktorego obywatele "formatuja" baterie do telefonu
dla mnie to bezedura,a wszystkich co mysla inaczej gwarantuje ze bez magicznego formatu bateria bedzie dzialac tak samo dlugo |
_________________ one mode is depeche mode |
|
|
|
 |
Czarek
Nałogowiec

Wiek: 34 Dołączył: 31 Sty 2009 Posty: 123 Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: 11-02-2009, 20:20
Bolid: SC 1.1 |
|
|
no nie wiem czy to prawda czy tak jest ,bo kiedys nie formatowalem baterii i bateria trzymala mi polowe krucej niz u kolegi ktory formatowal... ja bym na twoim miejscu sformatowal bo i tak nic nie tracisz,a najwyzej mozesz zyskac |
|
|
|
 |
opty9
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 11-02-2009, 20:47
Bolid: cif 1.4 |
|
|
Wszystko co czytałem na temat baterii dowodzi,jak pisał niunias, nie trzeba formatować i nie ma znaczenia jak ładujesz i wyładowujesz,i tak będzie działała tak samo.
Czytałem to przy okazji szukania info o użytkowaniu baterii w laptopach.
Moje subiektywne odczucia są takie,że bateria telefoniczna lepiej się spisywała jak była rozładowana do końca i dopiero ładowana. |
|
|
|
 |
barthez
Nałogowiec professional audio

|
Wysłany: 11-02-2009, 21:36
Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046) |
|
|
Po za tym formatować to można sobie dysk twardy, względnie dyskietki, jak ktoś jeszcze pamięta te czasy. Ogniw Litowo-Jonowych (Li-Jon) nie potrzeba formować. Proces ten tyczył tylko Niklowo-Kadmowych (Ni-Cd) lub Niklowo-Wodorkowych (Ni-MH) bateryjek, których to nie wolno było pod żadnym pozorem doładowywać. Występuje wtedy "efekt pamięciowy", co wiąże się z dość znaczącą utratą pojemności, zwłaszcza w Ni-Cd. Ładowanie Ni-Cd/MH warto wykonywać po całkowitym rozładowaniu. Dzisiejsze ładowarki są tanie i posiadają dość duży prąd ładowania(niektóre i funkcję rozładowania), co skraca okres oczekiwania na gotowe do pracy ogniwa.
Dzisiejsze baterie zarówno w telefonach, laptopach jak i w aparatach/kamerach są zaprojektowane na max 6 miesięcy ciągłych cykli ładowania-rozładowania i żadne cudowne terapie im nie pomogą. Po tym okresie ich trwałość będzie lecieć lawinowo w dół. |
_________________ Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen. |
|
|
|
 |
Krysia [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2009, 22:07
|
|
|
niunias napisał/a: | dla mnie to bezedura |
Przepraszam że się wtrącę, czy to nie przypadkiem z "Ani mru mru"? |
|
|
|
 |
niunias
Biały Matiz
|
Wysłany: 12-02-2009, 11:23
Bolid: Ford Contour 98 |
|
|
a tak:) i to wcale nie przypadkiem |
_________________ one mode is depeche mode |
|
|
|
 |
cedric
Nałogowiec
|
Wysłany: 12-02-2009, 13:15
Bolid: Punto 1.1 1999 r. SOLE |
|
|
nic dodać nic ująć kolego barthez.... |
_________________ FIAT FAMILY: 126p, Uno1.0 Fire, Punto I, Seicento 900, Seicento MPI, Punto I, cdn..... |
|
|
|
 |
|